TEST: Qnap TS-410: Rimelig firedisk-NAS

TS-410 er Qnaps rimeligste firediskmodell og imponerer funksjonalitetsmessig.

Publisert Sist oppdatert

Qnap TS-410 kan sees på som en rimeligere modell av TS-439 Pro, som vi har testet tidligere, og funksjonaliteten er i all hovedsak den samme. Den reduserte prisen er i hovedsak knyttet til ytelse (tregere prosessor, mindre minne), selv om også enkelte funksjonselementer er forskjellige. Blant har man ikke display i front, operativsystem lagres på harddiskene i enheten i stedet for flashminne, og man mangler Wake-on-LAN-støtte, samt litt begrensninger i henhold til antall brukere, samtidige tilkoblinger grupper og delte kataloger. De siste begrensningene blir mer teoretiske – vi tror de fleste uansett skal klare seg med opptil 2048 brukere, 256 brukergrupper, 256 delte kataloger og 128 samtidige tilkoblinger. TS-410 støtter heller ikke kryptert filsystem, noe en del av de kraftigere modellene gjør. Det skal også sies at Qnap leverer en mellomting – modellen TS-419 plasserer seg pris og ytelsesmessig mellom TS-410 og TS-439, men dette er en modell vi ikke har testet.

Qnap kan også levere en versjon av denne NAS-en i U1-formfaktor for rack-montering.

 

LES OGSÅ: TEST: Acer Easy Store H340 - Rimelig Windows Home Server

Svak ytelse

Det er støtte for fire harddisker som kan settes opp som RAID 0, 1, 5, 5+spare, 6 og JBoD. Qnap gir mulighet for flere separate konfigurasjoner – for eksempel kan man kjøre to disker i RAID 0 og to disker i RAID 1, eller tre disker i RAID 5 og en disk som ikke er i et RAID-oppsett. Man har visse muligheter for å migrere mellom RAID-nivåer og kapasitetsutvidelse uten at alle data må flyttes ut av NAS-en. Eksterne disker kan kobles til via usb eller eSATA. Man kan benytte disse til kapasitetsutvidelse eller sikkerhetskopiering av innhold på interne disker. En ekstern disk vil framstå som en enkelt delt ressurs – det er med andre ord ikke mulig å opprette flere delte kataloger på disse slik som på de interne.

Dette blir en av Qnaps rimeligere enheter med støtte for fire disker. Faktisk har Qnap også enheter som støtter to disker som er dyrere enn denne. Ytelsesmessig er vi imidlertid litt skuffet. Ytelsen er ikke så forskjellig fra enheter som for eksempel D-Link DNS-343 og Western Digital Sharespace.

Ser vi på større sekvensielle operasjoner har vi ytelsestall på lesing på 20-25 megabyte i sekundet og under 15 megabyte i sekundet på skriving. Opp i mot for eksempel Synology DS410J, som faktisk blir litt rimeligere, er dette tall som på enkelte områder er bortimot halvparten så bra. Vi ser også når flere filoverføringsoppgaver foregår samtidig, synker ytelsen i større grad enn hos de fleste andre i dette segmentet.

 

 

 

LES OGSÅ: TEST: Synology DS209+II - Verdt pengene?

Super funksjonalitet

Sammen med Synology er det liten tvil om at Qnap har kommet svært langt når det gjelder funksjonalitet ut over vanlig lagring på nettverket. Bare det å liste opp all funksjonaliteten hadde gitt en svært lang omtale. I tillegg til fabrikksfunksjonaliteten finnes det også en rekke tillegg som lett kan installeres. Via QPKG-tillegg finner man blant annet publiseringssystemet Joomla, bloggløsningen Wordpress, Squeezebox-tjener, SABnzbd+ for binære Usenet-nedlastinger og mer til.

Det man finner som standardfunksjonalitet er blant annet webtjener (med PHP og MySQL-støtte), webbaserte fotoalbum, webtilgang til filer, ftp-tjener med krypteringsmulighet, bittorrent-nedlastinger, iTunes-tjener, UPnP AV/DNLA-tjener, skriverdeling, iSCSI, iTunes-tjener og mer til. Og på de fleste områder snakker man også om funksjoner med gode implementeringer.

En del mer om funksjonaliteten går vi igjennom på bildeserien på neste side.

Konklusjon

Qnap TS-410 er i utgangspunktet et produkt vi liker godt med bakgrunn i Qnaps svært gode funksjonalitet og brukervennlighet. Ser man det opp i mot prisen kunne vi ønsket oss noe bedre ytelse. Selv sett opp i mot forgjengeren TS-409 er ikke ytelsen noe bedre, selv om TS410 har en raskere prosessor.

Med tanke på at Synology DS410J faktisk er litt rimeligere samtidig som ytelsen er bedre, blir ikke Qnap TS-410 en enhet vi direkte anbefaler i denne prisklassen. DS410J fra Synology er en NAS vi nå jobber med å teste og vil komme med en omtale om ganske snart. Funksjonalitetsmessig blir det mange likheter mellom Qnap og Synology – er det spesiell funksjonalitet man er ute etter bør man undersøke direkte hvordan denne funksjonaliteten er i praksis på NAS-ene fra de to produsentene.

TS410 er ikke en dårlig NAS - god funksjonalitet kompanserer for mye, men ytelsen er i underkant av hva vi forventet i dette segmentet nå.

Se neste side for en gjennomgang av funksjonalitet og administrasjonsgrensesnitt