Test: Rask Readynas

Nettverksdisken Readynas NV+ imponerte oss stort for et par år tilbake. Nå er lillebroren her i form av Readynas Duo. Er den like god?

Publisert Sist oppdatert

Fra før har vi erfaring med Netgears Readynas NV+. Dette en enhet Netgear «overtok» da de kjøpte opp selskapet Infrant. Vi ga denne vår Best i test-utnevnelse i en sammenligningstest av nettverksdisker med plass til fire disker i 2007, og samme året fikk den også Årets dataprodukt-utnevnelse fra oss. Readynas Duo kan sees på som en nedskalert versjon av denne enheten. Duo-betegnelsen henviser til at disken støtter to disker. I utgangspunktet leveres enheten med én disk på 500, 750 eller 1000 gigabyte. Man kan imidlertid sette inn en ekstra disk.

LES OGSÅ: Guide for hjemmenettverk

Funksjonalitet

Hva kan så Readynas Duo tilby ut over vanlig lagring via nettverket?

For mediefiler støttes SlimServer mot Squeezebox, iTunes-tjener og UPnP AV/DLNA-streaming mot medielinker og lignende. I tillegg til at man via usb-portene kan dele eksterne harddisker kan man også dele vanlig usb-skriver enkelt. I likhet med flere andre aktører har også Netgear fått på plass Bittorrent-klient. Denne kan være grei nok for nedlastinger som tar lang tid om man ikke ønsker å ha pc-en stående på kontinuerlig, eller trenger å ta pc-en med seg. Generelt vil en vanlig Bittorrent-klient gi bedre funksjonalitet og være mer brukervennlig. Dette gjelder også Bittorrent-funksjonaliteten på andre nettverksdisker vi har testet.

Via den integrerte webtjeneren kan man få tilgang til filene på disken. Det er også mulig å kjøre websider, men det er ingen støtte for PHP eller MySQL slik som hos for eksempel Qnap og Synology. Det er heller ikke mulig å ha annet enn rot-web; websidene blir liggende i underkataloger (for eksempel http://adresse/katalognavn/), som i utgangspunktet er en eller flere kataloger som er satt opp til å deles via web.

Readynas Photos er en tjeneste som krever et tillegg installert på klientmaskinen. Netgear leverer dette tillegget til Windows, Mac og Linux. Dette gir mulighet til å ha webbaserte fotoalbum, for eksempel hvis man vil dele bilder med familie og venner. Vi kunne her ønsket en enklere løsning, for eksempel noe lignende av Synology, der man bare kopierer bilder over i en mappe og styrer webtilgang via et administrasjonsgrensesnitt for fototjenesten.

Enheten tilbyr også ftp-tjener. Denne fikk vi ikke til å fungere, uvisst hvorfor.

Et pluss skal gis til programvaren for sikkerhetskopiering av klienter. Programmet som benyttes er NTI Shadow. Programmet kan settes opp til å ta vanlige filkopier ved bestemte tidspunkt, manuelt eller kontinuerlig etterhvert som filer endrer seg eller legges til.

Hvis man skal utnytte tjenester som webtjener, webtilgang til filer, webbaserte fotoalbum, ftp-tjener med mer må bredbåndsruter eller brannmur konfigureres om. Endringene man må gjøre, for de fleste i bredbåndsruterens oppsett, er knyttet til at forespørsler må videresendes til nettverksdisken siden den vil ha en ip-adresse som gjelder kun for lokalnettverket. I oppsettene til bredbåndsrutere referes det gjerne til termer som Port forwarding, NAT, Virtual Server og lignende. Forskjellige tjenester kjører på forskjellige porter. For eksempel vanlig web på port 80, kryptert web på port 443 og ftp på port 21. I bredbåndsruteroppsettet må det henvises til at forespørsler på disse portene videresendes til nettverksdisken ip-adresse. Mer informasjon om hvordan dette gjøres kan du lese i vår nettverksguide.

LES OGSÅ: TEST: Qnap DS-408: Imponerende nettverksdisk

Administrasjon

Når det gjelder den generelle brukervennligheten for administrasjonsgrensensittet er ikke den like god som hos en del av konkurrentene. Grensesnittet er tildels også noe tregt og vi fikk det ikke til å fungere i Firefox – i Internet Explorer, Safari og Chrome funket det imidlertid. Vi prøvde Firefox 3 fra flere maskiner uten hell. En ting vi likte med administrasjonen er at hvis man har lagt inn e-post-adresser på administrator og brukere, er det mulig å få nytt passord sendt via e-post om man skulle glemme det. For de fleste andre nettverksdisker er det nødvendig å tilbakestille alle innstillinger for å få logget inn som administrator hvis man har glemt passordet.

Administrasjonen skjer via webgrensesnittet. Brukervennligheten er ok, men ikke så god som hos for eksempel Synology og Qnap.

Ytelse

Når det gjelder ytelse skal man huske at vi tester ytelsen ved bruk av Gigabit Ethernet. Hvis man bruker trådløst nettverk eller 100 Mbps Ethernet vil ikke ytelsen til de fleste nettverksdiskene i dag variere spesielt mye når det gjelder ren overføring av filer – nettverket blir flaskehalsen.

Netgear Readynas Duo er den raskeste todisk-nettverksdisken vi til nå har testet. På en del områder så vi mer enn 50 prosent bedre ytelse enn for tidligere enheter vi har testet. Men dette var kun på den ene av de to test-pc-ene vi bruker. Vi tester nettverksdisker med to pc-er, der den ene har Windows Vista og den andre Windows XP. På andre enheter vi har testet er det sjeldent noen større forskjeller, men for Readynas Duo var enkelte tester betydelig dårligere under Windows XP enn under Windows Vista, uten at vi har noen direkte forklaring på det.

På en rask nettverksdisk i dette segmentet kan man forvente mellom 15 og 20 megabyte i sekundet på det beste, da gjerne lesing av større filer. Med Readynas Duo ser vi imidlertid over 30 megabyte i sekundet på flere tester, hvilket altså er meget bra. Også på overføringer og skriving og lesing av større mengder mindre filer er ytelsen betydelig bedre enn det vi har sett hos de fleste konkurrentene.

Crystal Disk Mark

Crystal Disk Mark er en syntetisk test som gir et bilde for maksimalhastighetene man kan forvente fra enheten. En lesehastighet på 56 megabyte i sekundet for sekvensielle operasjoner er et svært godt resultat. Også skriveytelsen blir noe bedre enn for de sammenlignbare enhetene fra HP, Synology og Qnap. Qnap TS-409 og Synology DS-408 blir i et litt annet segment både pris og størrelsesmessig.

Robocopy

Resultatet fra Robocopy er i megabyte per minutt. Robocopy er et verktøy i Windows for kopiering av filer og katalogstrukturer. Igjen ser vi et svært godt resultat for lesing fra Netgear-enheten, mens skriveytelsen er mer på et "vanlig nivå", men da samtidig bra og tildels bedre enn for de andre sammenlignbare enhetene.

2GB-datasettet er en enkelt stor fil, mens Bilder-datasettet består av cirka 2 gigabyte av bildefiler varierende fra noen hundre kilobyte til noen megabyte.

Intel NAS Performance Toolkit

Med for eksempel 27 megabyte i sekundet for filkopiering fra enheten viser Netgear gode tall under Intels testverktøy for nettverksdisker. Igjen er det spesielt leseytelsen som er høy.

Passmark PerformanceTest 6.1

Disktesten i Passmark viser stort sett de samme resultatene som andre tester - Netgear-enheten har veldig god leseytelse og kurant skriveytelse sett opp i mot de andre sammenlignbare enhetene.

Konklusjon

Det finnes en god del nettverksdisker med plass til to harddisker. Ut ifra de enhetene vi har testet vil Synology DS-207+ og Qnap TS-209 II være hovedkonkurrentene til Netgear Readynas Duo.

Det første man kan se på er pris. Readynas Duo leveres med harddisk, mens hos Qnap og Synology må dette installeres selv – hvilket er svært enkelt og i seg selv ikke et element å legge vekt på. DS-207+ koster cirka 2 400 kroner, mens Qnap TS-209 II koster cirka 2 750 kroner. Videre vil prisen være cirka 450, 700 og 1 000 kroner for henholdvis 500, 750 eller 1000 gigabyte harddisk.

Readynas Duo koster cirka 2 500, 3 400 og 4800 kroner med de tre kapasitetsalternativene. Spesielt 1 terabyte-versjonen blir hensides dyr, og prisforskjellen mellom 500 og 750 gigabyte-versjonen står på ingen måte i samsvar med prisforskjellene på harddisker ellers. Er det ren lagring man ønsker, blir for så vidt 500 gigabyte-versjonen rimeligere enn med alternativene til Qnap og Synology. Det man imidlertid kan legge merke til er at Qnaps «gamle» TS-209-modell, altså ikke II-modellen, fortsatt selges noe rimeligere. Hvis man vil ha Readynas Duo med 1 terabyte lagringskapasitet lønner det seg å kjøpe 500 gigabyte-versjonen og en løs 1 terabyte-harddisk – man vil da spare rundt 1 300 kroner. Med andre ord kan man kjøpe 500 gigabyte-modellen og to 1 terabyte-harddisker, ta ut 500 gigabyte-disken, og fortsatt betale mindre enn for 1 terabyte-versjonen.

I forhold til funksjonaliteten er prisen på Netgear Readynas Duo for høy. Enheten kan imidlertid tilby noe bedre ytelse enn Synology og Qnap på en del områder, og er nok av de raskeste nettverksdiskene i sitt segment.

For oss virker det som om utviklingen funksjonalitetsmessig har stoppet opp hos Netgear. Det har strengt tatt ikke skjedd så mye siden vi testet Readynas NV+ for over to år siden. På dette området har de rett og slett havnet i bakleksa sammenlignet med flere av konkurrentene. Heller ikke brukervennligheten er så god som hos Qnap, og langt fra like god som hos Synology.

Totalt sett blir Readynas Duo ikke så mye mer enn en middelmådig nettverksdisk funksjonalitetsmessig etter dagens standarder. God ytelse trekker den imidlertid opp en karakter for 500 gigabyte-modellen. De andre modellene mener vi blir for dyre.

Netgear Readynas Duo

Pris: Ca kr 2 500/3 500/4800 inkl. mva. (500GB/750GB/1TB)

Internett: www.netgear.com

PlussGod ytelse. God programvare for sikkerhetskopiering.

MinusAlt for høy pris for 750 GB- og 1 TB-versjon. Svak funksjonalitet på enkelte områder. Vi fikk ikke FTP til å fungere. Firefox-kompatibilitet.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker