TEST: Samsung SSD 830 og Plextor M2P - Sterke SSD-utfordrere

Samsung SSD 830 og Plextor M2P mener alvor og melder seg inn i ytelsestoppen. Vi har en ny favoritt.

Publisert Sist oppdatert

I hvert fall på det norske markedet har OCZ, Corsair og Intel vært de store spillerne når det gjelder SSD-er. I senere tid har flere sett på Crucial som et godt alternativ – høy ytelse og færre stabilitetsproblemer enn det man har sett på Sandforce-baserte SSD-er fra blant annet OCZ og Corsair.

Vi har også tidligere testet SSD-er fra både Samsung og Plextor, uten at vi har blitt kjempeimponert. Men vi kan med en gang innrømme at vi denne gangen lar oss imponere av begge disse aktørene.

LES OGSÅ:

Få tilbake SSD-ytelsen

 

Samsung SSD 830

Går man tilbake til tiden der de første pc-ene kom med SSD, var det Samsung SSD-er som ble benyttet av alle. Dell, Apple, Lenovo og flere andre aktører benyttet SSD-er fra Samsung. Men så ble det relativt stille.

Samsung valgte å fokusere på pc-produsentene, og kom med noen modellserier som omtrent ikke har vært å oppdrive i løssalg. Ikke at de har vært noe stort savn der heller.

Dette markedet har også endret seg, og Samsung har fått sterk konkurranse fra blant annet Intel og Toshiba, og vi ser også store pc-produsenter som HP ta i bruk Crucial. Samsungs nye SSD 830-serie vil ha SSD-er som går i konkurranse med noe av det raskeste på markedet – og på enkelte områder er de raskere enn alt vi har testet tidligere. Testing/validering skal også ha fått høy prioritet hos Samsung – og det er nok også et element som kommer til å få sterkere fokus hos flere SSD-leverandører etter noen av problemene man har sett det siste halvåret.

Egen kontroller

Intel, Sandforce, Indilinx og Toshiba/JMicron er de store aktørene når det gjelder kontrollere for SSD-er. Intel er det i all hovedsak Intel selv som benytter, mens Sandforce benyttes «av alle». Indilinx, som eies av OCZ, kan med sin nye kontroller være på vei tilbake – vi venter her på nye modeller som skal komme i november. Toshiba/JMicron-kontrollerene som nå benyttes er mest aktuelle for pc-produsenter – ytelsen er «grei», men ligger klart etter de andre.

 

Så har man i tillegg Samsung som utvikler og benytter sine egne kontrollere. Dessuten produserer de også NAND-minnebrikkene som de benytter selv. Enkelte andre aktører har hatt noen modeller basert på Samsungs kontrollere – inkludert OCZ og Corsair.

830 er en videreutvikling av 470 som har vært på markedet en stund. Av de mer «synlige» oppdateringene med kontrolleren har man fått støtte for 6 Gbps Serial ATA. Kontrolleren skal være basert på tre ARM-prosessorkjerner. Samsung vil også levere en modell kalt PM830 – denne vil man trolig mer se i pc-er rettet mot bedriftsmarkedet, og inkluderer blant annet maskinvarebasert kryptering.

SSD-en er 7 mm tykk, kontra 9,5 mm som er det vanlige. I praksis betyr dette at SSD-en kan benyttes i pc-er som kun støtter SSD/harddisk på denne tykkelsen. Det er blant annet en del mindre bærbare pc-er som krever at SSD-en er i denne formfaktoren.

Vi vil tippe Samsung også kommer med 1,8-tommers-modell av denne SSD-en.

LES OGSÅ:

TEST: Patriot Wildfire: Rask og lever lengre?

 

SSD 830 vil være tilgjengelig med kapasitet på 64, 128, 256 og 512 gigabyte. Vi har testet både 128 og 256 gigabyte-versjonen. Ifølge spesifikasjonene skal SSD-en kunne gi en lesehastighet på opptil 520 megabyte per sekund og skrivehastighet på 160 til 400 megabyte i sekundet avhengig av kapasiteten – 64 gigabyte-versjonen skal klare 160, 128 gigabyte-versjonen 320 megabyte per sekund og 256/512 gigabyte-modellene skal klare opptil 400.

Sammenlignet med for eksempel Sandforce-baserte SSD-er ligger det an til å være mindre forskjeller mellom kapasitetsalternativene. Sett opp i mot Sandforce-baserte SSD-er er det heller ikke snakk om topphastigheter basert på data som lar seg komprimere. Det er også samme type minne som benyttes på alle modellene.

Sandforce-baserte SSD-er kan leveres med forskjellige minnetyper som gir forskjeller i ytelsen, samt at data som ikke kan komprimeres gir reduksjon av ytelsen – for eksempel vil det gjelde allerede komprimerte filarkiv, komprimerte filmer o.l.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

 

Smart verktøy

Fra Samsungs websider kan man laste ned programmet Magician Software. Dette kan på mange måter minne om SSD Toolbox-programvaren Intel leverer for sine SSD-er. Her vil man fra Windows blant annet kunne kjøre ytelsestest og annen diagnose for SSD-en, samt «tvangstrimme» SSD-en. Med Windows 7 skal Trim automatisk bli kjørt mot SSD-en for at ytelsen skal opprettholdes, men via dette verktøyet kan man også gjøre dette manuelt.

 

Videre kan verktøyet benyttes under Windows XP og Windows Vista – operativsystemer som ikke har støtte for Trim. Magician-programvaren skal også gjøre det enklere å oppgradere firmware for SSD-en og kjøre sikker sletting av SSD-en - inkludert NAND-minneområder som ikke vil være tilgjengelig for en del annen type programvare for sikker sletting.

Samsung har også lagt inn funksjonalitet for såkalt «Over provisioning», hvor man rett og slett setter av litt av kapasiteten til SSD-en til å ikke brukes. Dette er for å man skal mer være sikret å opprettholde topp ytelse og lang levetid. I praksis er det nok ikke nødvendig å bruke denne funksjonen for SSD 830, så vidt vi kan bedømme. Man bør være obs på at hovedkortet/BIOS på pc-en kan sette begrensninger for hvorvidt man får utnyttet enkelte funksjoner i programmet.

Samsung leverer også et verktøy for diskkloning – dette i form av Norton Ghost. Dette skal gjøre det enklere å klone eksisterende systeminstallasjon over på sin nye Samsung-SSD.

Les om Plextor M2P på neste side...