TEST: Samsung SSD 840 Pro: Samsungs SSD på topp
Samsung SSD 840 Pro er den raskeste SSD-en vi har testet.
Samsung var av de første som satset på SSD-produksjon. Etter hvert som flere selskaper kom til, konsentrerte selskapet seg i hovedsak om å levere til pc-produsenter. Rent ytelsesmessig var de heller ikke konkurransedyktig, men dette endret seg med 830-serien som ble lansert i fjor. Den har etter hvert blitt passert av flere aktører, men med SSD 840 Pro ser vi igjen Samsung øverst på ytelsestronen.
LES OGSÅ:
840 med TLC
Samsung benytter egen kontroller og naturligvis eget minne. I tillegg til SSD 840 Pro vil selskapet også levere modellen SSD 840. 840 i ikke-Pro-versjon har vi ikke fått til test foreløpig, men det skal sies at det er en spesiell SSD. Mens 840 Pro benytter vanlige MLC NAND-minnebrikker, benytter 840 TLC-brikker.
Med MLC (Multi Level Cell) kan 2 bit lagres i hver minnecelle. Dette er teknologien alle SSD-ene for vanlige pc-er så langt har vært basert på. TLC står for Tripple Level Cell. Hver celle i minnebrikkene kan lagre 3 bit.
Flere SSD-er med TLC-teknologi vil kunne gi en ytterligere ytelsesreduksjon – spesielt for større SSD-er. I utgangspunktet gir TLC utfordringer i henhold til ytelse og levetid, men Samsung har sagt at SSD 840 skal ha omtrent samme ytelsen som SSD 830, men lavere pris.
Foreløpig stemmer ikke dette helt, men trolig vil man se en prisnedgang for modellen - allerede den korte tiden SSD 840 har vært i finne i prislistene har prisene gått noe ned 25 prosent.
LES OGSÅ:
Svært rask
SSD 840 Pro vil leveres med kapasitet på 128, 256 og 512 gigabyte. Det er støtte for kryptering i maskinvare, hvilket kan utnyttes i pc-er som har støtte for dette i BIOS. Garantitiden er 5 år.
256 og 512 gigabyte-modellene er oppgitt med samme ytelse. 128 gigabyte-modellen vil på noen områder være litt tregere. I henhold til spesifikasjonene er maksimal lese- og skrivehastighet på større operasjoner henholdsvis 540 og 520 megabyte per sekund.
I praksis blir det ikke de store forskjellene til en del andre modeller på markedet, men det er ingen tvil om at skriveytelsen for SSD 840 Pro er svært høy. På mindre operasjoner tilsier også spesifikasjonene at dette er blant de raskeste.
LES OGSÅ:
I praksis ser vi også vært høye ytelsestall fra SSD-en – og med toppnoteringer i flere av våre tester. I henhold til Samsungs spesifikasjoner er også strømforbruket, både på tomgang og under aktiv bruk, en del lavere enn de andre SSD-ene på markedet. Spesielt ved bruk der man har relativt høy diskbruk, vil det kunne gi litt bedre batteridriftstid.
Vi har i denne omgang ikke kjørt batteritester for å sjekke hvorvidt dette gir en praktisk betydning sammenlignet med en del andre SSD-er for hvor lenge batteriet på den bærbare holder, men i teorien skal det kunne gi noe bedre batteridriftstid spesielt ved bruk som har mye diskaktivitet.
LES OGSÅ:
Konklusjon
I stor grad kan valget av SSD handle om pris og i hvilken grad man føler at man trenger det lille ekstra. For den jevne bruker er situasjonen akkurat nå at det er få områder der man vil kunne merke en praktisk forskjell mellom for eksempel SSD 830 og nye SSD 840 Pro – eller SSD 840 Pro sett opp i mot toppmodellene fra Intel, OCZ, Corsair, Kingston og flere andre.
Samsung 830 var en SSD som har blitt benyttet av mange pc-produsenter. Vi har også sett tester av hvor mange ganger minnecellene i SSD-ene kunne overskrives – og dette har vært en god del mer enn spesifikasjonene. Sett slik kan man si at Samsungs SSD-er har fått et godt rykte på seg for kompatibilitet og kvalitet.
Prisene i skrivende stund for 128, 256 og 512 gigabyte er cirka 950, 1700 og 3800 kroner. Her har det i løpet av bare den siste uken vært store prisreduksjoner, etter hvert som flere forhandlere har fått SSD-ene inn i sine prislister. SSD 840 Pro blir ikke av de rimeligste, men sett ut i fra ytelsen og hva de andre raskere SSD-ene koster er ikke prisen så ille.
Er du villig til å betale litt ekstra for å få det raskeste, kan Samsung SSD 840 Pro være det du går for nå.
LES OGSÅ: