TEST: Seagate SSHD: Litt SSD, mest harddisk

Seagates SSHD overbeviser ikke helt, men er bedre enn en vanlig harddisk.

Publisert Sist oppdatert

Seagate var tidlig ute med å satse på hybriddisker – en kombinasjon av harddisk og SSD. Deres nyeste modeller kan sies å være tredje generasjon hybriddisker fra selskapet, etter at modellen Momentus XT kom på markedet i 2010.

Kort fortalt er en SSHD en tradisjonell harddisk der kretskortet med styringselektronikken også har et flashminne. I tilfellet for Seagate er det 8 gigabyte flashminne som benyttes. Harddisken vil overvåke hvilke filer man oftest aksesserer og plassere disse i flashminnet. Dermed blir ytelsen for disse filene økt.

Hybridløsninger er ikke like raske som en vanlig SSD. Det blir et kompromiss mellom ytelse, lagringskapasitet og kostnad. Prisen for en 500 gigabyte Seagate SSHD er litt lavere enn for en 120 gigabyte SSD.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 840: Rimeligere SSD-er med TLC

8 gigabyte for lite?

Vi har etter hvert fått erfaring med en del forskjellige hybridløsninger. De siste par årene har vi testet mange bærbare pc-er der man har benyttet seg av flashminne integrert på hovedkortet eller som en selvstendig mSATA SSD i kombinasjon med en vanlig harddisk. Prinsippet blir det samme – de mest brukte filene er lagret i flashminnet.

Størrelsen for flashminnet/SSD-en har her variert fra åtte til 32 gigabyte. Disse løsningene forutsetter også konfigurering av pc-ene – og kan kreve at programvare må være installert for at de skal fungere. Ved å integrere flashminnet på harddisken får man imidlertid en enklere konstruksjon av pc-en og lavere produksjonskostnader. At det ikke er noen administrasjon av løsningen gjør det enklere for produsenter, brukere og it-avdelinger.

En forskjell mellom løsningene er hvorvidt data kan skrives direkte til flashminnet. For Seagates del er en av nyhetene med tredje generasjons hybriddisk at deler av flashminnet også benyttes for skriveoperasjoner.

Hvis man tar dataene som Windows og de mest brukte applikasjonene ofte aksesserer og plassen kun skal benyttes til lesing, kommer man et godt stykke med 8 gigabyte. Seagate baserer sitt valg av et såpass lite flashminne på undersøkelser gjort blant vanlige kontor- og internettapplikasjonsbrukere. I henhold til mengden data som benyttes jevnlig i løpet av en uke, vil åtte gigabyte akselerere omtrent halvparten av leseoperasjonene som gjøres.

Benyttes pc-en imidlertid til for eksempel spill, der det hver gang er langt større datasett som skal lastes inn, er det ikke sikkert at man får bufret så mye. Med ganske variert bruk av pc-en vil man også få en ganske høy utskiftningsrate for det som ligger i flashminnet.

Vi konstaterer at Western Digital for sine hybriddisker har valgt å bruke 24 gigabyte flashminne. Sett ut i fra hvor raskt en del data kan bli skiftet ut i flashminnet, kan det bli i minste laget.

Seagate SSHD er imidlertid å se på som en relativt rask vanlig harddisk også hvis man ser bort i fra flashminnet. Riktignok vil rotasjonshastigheten på 5 400 o/min. på filer som er lite aksessert kunne gi noe svakere ytelse enn 7 200 o/min-harddisker.

LES OGSÅ:

TEST: Plextor M5M: Rask SSD til ultrabærbare

I praksis

Testing av hybriddisker må gjøres på en helt annen måte enn harddisker og SSD-er. Å her simulere helt reell bruk er egentlig også vanskelig. For at optimal ytelse skal nås, for eksempel for oppstart av en applikasjon, må applikasjonen være startet flere ganger, slik at SSHD-en lærer at dette er filer man bruker ofte. Å helt simulere hvordan det i praksis blir for en maskin blir i testsammenheng ikke helt riktig, men man kan få en pekepinn.

For oppstart så vi en kraftig reduksjon i oppstartstiden for pc-en. Etter at pc-en hadde vært omstartet noen ganger – med ellers litt bruk av noen vanlige applikasjoner – så vi for vår test-pc en reduksjon fra cirka 60 til cirka 42 sekunder. Med vanlig SSD startet pc-en opp på 30 sekunder, mens det for vanlig harddisk var omtrent det samme resultatet som SSHD-en hadde første gang.

For en del applikasjoner ble etter hvert oppstartstiden nesten nede på nivå med SSD, men har man et bruksmønster med såpass stor mengde datasett som brukes mye, forsvinner også raskt en del data ut av SSHD-ens flashminne og ytelsen blir som for en harddisk. Man merker imidlertid raskt at det fortsatt er en harddisk som må jobbe hvis man starter flere oppgaver samtidig – på en del typer fleroppgavekjøring blir SSD-er totalt overlegne.

Tar vi testprogrammet PCMark Vantage fikk vi ved første gjennomkjøring et resultat på cirka 5600 poeng. Dette mer enn vi har sett på selv vanlige 7 200 o/min-harddisker. Bakgrunnen for et godt resultat her på allerede første kjøring er nok knyttet til at SSHD-en kan også fungerer som en skrivebuffer. De beste SSD-ene kan gi er resultat som er omtrent ti ganger høyere. Etter tre gjennomkjøringer var resultatet oppe i cirka 17 000 poeng for SSHD-en. De beste hybridløsningene vi har sett på ellers, som benytter en separat SSD på for eksempel 30 gigabyte, kan her ha gitt resultater på over 30 000 poeng, mens en god SSD ellers gir over 50 000 poeng. En vanlig harddisk for bærbare pc-er gir mellom 2500 og 4000 poeng.

Gjennomsnittlig lese- og skriveytelse på store operasjoner – og da data som ikke lå i flashminnet – lå på i overkant av 100 megabyte per sekund i snitt for leseoperasjoner og i underkant av 90 megabyte per sekund for skriveoperasjoner. Et godt resultat sammenlignet med andre 2,5-tommers 5 400 o/min-harddisker.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Synapse og Crucial Adrenaline: Ja takk - begge deler

To modeller

Modellen vi testet var Seagate Laptop Thin SSHD med kapasitet på 500 gigabyte. Dette er en modell tiltenkt bærbare pc-er som krever 2,5-tommers disker med 7 mm tykkelse. Den kan imidlertid også normalt benyttes i bærbare som har diskbrønn for 9,5mm tykke 2,5-tommers-disker.

Seagate leverer i tillegg en 1 terabyte-modell kalt Laptop SSHD. Denne er 9,5 mm tykk. En Desktop SSHD-modell er også lansert for bruk i stasjonære pc-er. Denne med kapasitet på 1 og 2 terabyte.

Så vidt vi kan se støtter Seagates SSHD-modeller ikke maskinvarebasert kryptering. Hvordan eventuell programvarebasert kryptering påvirker ytelsen på denne typen disker har vi ikke testet.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston SSDNow V300: Godt budsjettvalg?

Konklusjon

Seagates SSHD kan være et godt produkt for rimeligere bærbare pc-er eller pc-er som ville blitt svært dyre om de skulle bli levert med stor nok SSD. SSHD-en gir raskere oppstart av Windows og de applikasjonene man benytter oftest. Dette kan være godt merkbart.

SSHD er for en del et alternativ til SSD-en, men mer et alternativ til vanlige harddisker. Om vi velge mellom å få en pc levert med vanlig harddisk eller SSHD hadde vi helt klart valgt sistnevnte. Samtidig er vi spente på å se hvordan Western Digitals SSHD-modeller med tre ganger så mye flashminne vil bli i praksis.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate Backup Plus - Fire raske terabyte