TEST: Shuttle OmniNAS KD20: Ny NAS-utfordrer

Vi satte Shuttles første NAS på testbenken . Er den vellykket?

Publisert Sist oppdatert

Shuttle kjenner vi best som produsent av mini-pc-er. Strengt tatt er det nødvendigvis ikke så mye som skiller en NAS fra en liten pc – flere NAS-produsenter benytter også prosessorer man finner igjen i pc-er.

Shuttle OmniNAS KD20 er i likhet med de fleste NAS-ene i dette segmentet basert på ARM-prosessor. I tillegg til plass for to interne disker er det også tre usb-porter, derav én med USB 3.0-støtte. Usb kan benyttes til å utvide lagringskapasiteten. Man kan også kjøre sikkerhetskopiering til ekstern disk eller mot andre NAS-er i nettverket.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS

Det er også en SD-minnekortleser som gjør det enkelt å kopiere filene inn på NAS-en. Man kan også bruke den ene usb-porten for tilkobling av for eksempel digitalkamera og enkel innkopiering. Vi tror imidlertid mange fortsatt vil foretrekke å gjøre dette via pc-en.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-569 Pro: Stor, rask og fleksibel

Enkel - og enkel i bruk

Shuttle leverer KD20 uten harddisker. Man står da fritt til å velge diskkapasitet. Den fysiske installasjonen er unnagjort på et øyeblikk gjennom skuffløsningen for disker og videre er det bare å starte opp NAS-en for konfigurasjon av harddiskene. Her vil man ha valgene mellom å kjøre diskene i RAID 1, RAID 0, JBoD og som selvstendige disker. RAID 1 vil være anbefalt for de fleste. Da vil den ene av de to diskene krasje uten at man taper data. Ulempen er naturligvis at man bare får utnyttet halve diskplassen. RAID 0 gir her ikke noen ekstra ytelse.

Brukergrensesnittet er enkelt og oversiktlig – men så er det samtidig ikke så mye funksjonalitet som skal administreres fra det.

Av funksjoner i programvaren har man iTunes-tjener, DNLA-tjener med lav funksjonalitet og en enkel bittorrent-klient slik at man kan kjøre nedlastinger uten at en pc må stå på. Bittorrent-løsningen er svært begrenset og man kan av en eller annen grunn ikke ha denne tjenesten aktivert samtidig som UPnP AV-medietjeneren.

Brukergrensesnittet for administrasjon er for så vidt ok. Det er en enkel NAS, hvilket på sett og vis ikke gir de samme kravene til brukergrensesnittet. Responsen er ganske treg for en del operasjoner.

Shuttle gir mulighet for filtilgang via web og via appr for iOS og Android.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS412+ og Qnap TS-419P II - To gode med plass til fire

Ytelse

Ytelsen varierer til dels stort mellom NAS-ene på markedet. Og ofte er ytelsen knyttet sammen med pris. Forskjellige brukere har forskjellige behov, og for dem som kjører med 100 Mbps-nettverk eller trådløst nettverk blir raskt nettverket i seg selv flaskehalsen.

Shuttle KD20 leverte i våre tester noe varierende ytelse. Ser vi imidlertid på vår filkopieringstester med Robocopy ender vi på store filer opp med skrivehastighet på 40 megabyte per sekund og lesehastighet på 59 megabyte per sekund – dette når én enkelt bruker bruker NAS-en. Det er for så vidt er helt greit resultat, men man har andre NAS-er i samme prisklasse som leverer litt bedre ytelse her - og også mer konsise ytelsesforhold på de andre testene vi kjørte.

Har man et 100 Mbps-nettverk eller i all hovedsak benytter trådløst nettverk vil nettverksytelsen i seg selv gjerne være den største flaskehalsen for ytelsen.

LES OGSÅ:

TEST: Iomega ix2-200 Cloud Edition: Privatsky fra Iomega

Konklusjon

I skrivende stund koster KD20 rundt 1 200 kroner hos rimeligste nettbutikk. Det kan i utgangspunktet virke rimelig, men med tanke på hva som ellers er på markedet i dette segmentet framstår ikke NAS-en som et spesielt godt kjøp. Da blir modeller som Qnap TS-212 og Synology DS212j som mer aktuelle i denne prisklassen - selv om de er litt dyrere. Også Netgear ReadyNAS Duo v2 vil kunne være et godt alternativ hvis det i hovedsak er ren lagring man er ute etter, mens Iomegas ix2-200 CE kan være verdt å merke seg om man ønsker en NAS ferdig levert med harddisker og der ytelsen ikke er så viktig - Iomegaen gir da relativt mye for pengene slik prisene er nå.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Linkstation Pro Duo - Dobbeltdisk-NAS fra Buffalo