TEST: Synology DS212J og DS712: Synology imponerer igjen
Av Synologys nyeste todisk-NAS-er er DS212J og DS712 henholdsvis enkleste og dyreste modell.
Synology regnes av mange som de mest interessante NAS-ene. Dette med bakgrunn i et selskapet har hatt tradisjon for å levere løsninger som har vært svært brukervennlige og funksjonsrike, kombinert med god ytelse og konkurransedyktige priser.
Selskapet har også et stort utvalg av modeller, hvilket gjør at man lettere kan velge ut i fra behov og lommebok.
I serien av modeller med plass til to harddisker har man modellene DS212J, DS212, DS212+ og DS712+.
Hovedforskjellene mellom disse er knyttet til ytelsen, gjennom at det er forskjellige prosessorer og varierende minnemengde. Enkelte andre forskjeller kan det også være - for eksempel at noen modeller har eSATA-tilkobling for eksterne harddisker og noen har også en USB 3.0-port, samt SD-minnekortleser.
Montering
Synology leverer sine NAS-er uten harddisker. Dette betyr at man må kjøpe harddiskene separat og installere dem. Det er enklere å montere diskene inn i DS712+ enn DS212J. DS712+ har diskskuffer som skyves inn i front, mens man for DS212J må åpne opp hele dekselet og skru på plass harddiskene.
Selv for DS212J er det ikke mange minuttene det tar å installere diskene.
Når det gjelder valg av harddisk trenger det ikke være spesiell ytelsesforskjell om man velger en harddisk med 7 200 o/min eller 5 400 o/min. 7 200 o/min har noe kortere aksesstid, og det vil kunne påvirke operasjoner knyttet til små filer eller der diskene jobber hardere gjennom at man har flere operasjoner som skal utføres parallelt - for eksempel flere brukere tilkoblet samtidig.
Normalt vil alle harddiskene på markedet fungere, men vi anbefaler likevel at man sjekker Synologys kompatiblitetslister på websidene . Det er enkelte harddisker som ikke er anbefalt brukt i disse NAS-ene.
LES OGSÅ:
Ytelse
I overkant av 1600 kroner må man ut med for den rimeligste av de nye todiskmodellene fra Synology - DS212J. For DS712+ øker prisen til cirka 3 600 kroner. DS212J er basert på en 1,2 GHz ARM-prosessor fra Marvell og har 256 gigabyte minne. DS712+ har en Intel Atom DS425-prosessor på 1,8 GHz og 1 gigabyte minne.
Ytelse for NAS-er i dette segmentet kan variere på flere områder. En ting er ytelsen på filoverføring mellom NAS-en og en pc. To NAS-er trenger ikke være så forskjellig for ytelsen man har mellom NAS og en enkelt pc.
Hvis man imidlertid har flere pc-er som aksesserer NAS-en samtidig, eller flere parallelle krevende operasjoner fra en pc, kan ytelsen være veldig forskjellig avhengig av prosessoren NAS-en har. For Synologys del er det mange tjenester som støttes i tillegg til ren lagring på nettverket. Hvordan disse vil fungere i praksis vil også variere med prosessorytelsen og minnemengden.
LES OGSÅ:
Så lenge det ikke foregår for mye samtidig, er ytelsen for DS212J meget god. På større filer hadde vi en overføringshastighet via Robocopy på cirka 80 MB/sek for lesing og 50 MB/sek for skriving. Dette er i forhold til prisen meget gode tall.
Misforstå ikke – ytelsen er langt fra dårlig når flere brukere har tilgang samtidig, men forskjellen mellom DS712+ og DS212J er større når vi blant annet kjører våre tester med fire parallelle krevende operasjoner. For DS712+ var leseytelsen cirka 100 MB/sek og skriveytelsen 80 MB/sek.
Ved fire parallelle operasjoner, hvor det er en blanding av skrive- og leseoperasjoner i form av ren filkopiering og RAR-filarkivbehandling, er forskjellene noe større i favør av DS712+. Vi ser også på en del av våre andre syntetiske tester at forskjellen mellom de to blir stor. For eksempel en kombinert lese- og skrivetest i testprogrammet Passmark PerformanceTest gir 23 MB/sek for DS212J, mens DS712+ klarer hele 71 MB/sek.
I segmentet DS712+ ligger har vi ikke testet så mange modeller, men det er ingen tvil om at dette er en svært rask NAS. DS212J leverer ellers svært gode tall for sitt prissegment.
LES OGSÅ:
Når det gjelder harddiskkonfigurasjon tester vi med RAID 1. Med RAID 0 vil man kunne få noe bedre ytelse. Ulempen med RAID 1 er at tilgjengelig harddiskplass blir halvparten av kapasiteten til harddiskene man benytter, ettersom de samme dataene lagres på begge diskene. Skulle en harddisk krasje vil dataene fortsatt være på den andre disken.
Med RAID 0 vil alle data være tapt dersom en av harddiskene krasjer. RAID 1 er ingen erstatning for sikkerhetskopiering. Med RAID 0 blir imidlertid sikkerhetskopiering ekstra viktig. NAS-ene gir også mulighet for å kjøre to harddisker helt separat fra hverandre. Harddiskene kan da også være med forskjellig kapasitet.