TEST: Synology DS213air: Lagring og wlan i ett
Synologys første med wlan-aksesspunkt.
Synology er gammelt bekjentskap, og DS213air minner mye om et par modeller vi har testet tidligere. Den har imidlertid noen nyheter på plass som ingen andre Synology-modeller har – denne NAS-en vil også kunne fungere som trådløst aksesspunkt.
La oss ta trådløsdelen først.
Tidligere har vi sett en del NAS-er som har hatt trådløsstøtte for å kunne kobles til et trådløst nettverk. Hos Synology er det meningen at man skal kunne slippe å ha ruter og NAS som to selvstendige enheter. Funksjonaliteten og de praktiske egenskapene rundt trådløsdelen er imidlertid ganske banale – her er det ikke annen funksjonalitet enn basis trådløsoppsett. Det er støtte for 802.11n og det er to interne antenner i NAS-en.
Ytelsen vi fikk var godt under halvparten av vår fem år gamle D-Link DIR-855 802.11n-ruter som står for trådløsnettverket i vår testlab. Opp i mot en mer moderne 802.11n-ruter ville nok forskjellen vært enda større. Rekkeviddemessig blir det også svake resultater for DS213air.
LES OGSÅ:
Kontra en vanlig ruter har man her ingen svitsj for tilkobling av pc-er man eventuelt vil ha koblet til via kabel.
Den integrerte trådløsstøtten kan dekke behovene for dem med svært begrensede behov. Hos noen kan den passe som et ekstra aksesspunkt stående et sted man har lagt opp kabel, men hvor trådløsnettet man har ellers ikke rekker eller gir svært dårlig ytelse. Trenger man et ekstra aksesspunkt til slik bruk, vil det nok uansett være bedre å kjøpe en separat enhet beregnet for dette – eventuelt en rekkeviddeforlenger.
Resultatet er hva man ser fra en rekke andre slike hybridprodukter – en løsning med to separate enheter blir bedre og ikke noe dyrere. Noen vil kanskje si at å ha det samlet er praktisk, men skulle man få problemer er det kanskje også greit å ikke være uten både ruter og NAS.
LES OGSÅ:
Men god NAS
Funksjonalitetsmessig ellers og brukervennligheten er på topp – her er DS213air som en vanlig Synology-NAS.
I tillegg til den integrerte funksjonaliteten i Synologys nyeste programvare finnes det et godt utvalg av tillegg som utvider funksjonaliteten ytterligere.
Her har Synology i senere tid tatt bort en del av den integrerte funksjonaliteten og erstattet dem med installerbare tillegg. Stikkord for funksjonalitet er blant annet webtjener med PHP- og MySQL-støtte, integrert bloggløsning, FTP-tjener med kryptering, webtilgang til filer, webbasert bildealbum, tilgang til filer via web eller apper for iOS og Android, fjerntilgang til NAS-en via WebDAV, sikkerhetskopiering mot andre NAS-er eller til eksternt tilkoblede disker, TimeMachine-støtte for Mac og mer til.
Av tillegg finner man iTunes-tjener, VPN-server, antivirus, Wordpress, Drupal, Joomla, Plex Media Server, phpBB, videoovervåkingstjeneste med mer.
LES OGSÅ:
Ser man Synology opp i mot en del andre NAS-leverandører, har selskapet svært god tradisjon med å vedlikeholde og funksjonalitetsmessig videreutvikle operativsystemet til NAS-en. Enkelte aktører har vi inntrykk av at knapt retter åpenbare feil noen måneder etter at produktet har kommet på markedet.
DS213air er ikke blant Synologys raskeste enheter – en 1,6 GHz ARM-prosessor og 256 gigabyte minne gir begrensninger for hvor mye den kan belastes i henhold til en del funksjonalitet – og hva som kan utnyttes samtidig.
Når det gjelder ren filoverføringsytelse leverer DS213air for så vidt gode tall. Lesehastigheten var opptil cirka 60 megabyte per sekund og skrivehastighet på cirka 55 megabyte per sekund.
Sett opp i mot en del andre NAS-er som leverer samme ytelsestall på overføring av større filer, leverer Synology tildels betydelig bedre ytelse på overføring av små filer. Dette kan henge sammen med at Synology har en mer aggressiv bruk av skrivebuffer på NAS-en. Bra for ytelsen, men teoretisk sett en viss risiko for tap av data hvis systemet skulle krasje eller strømmen skulle gå. Ytelsen vi ser er ellers noe under det Synology oppgir i sine spesifikasjoner og tildels litt mindre enn hva vi forventet sett ut i fra prosessoren som benyttes.
LES OGSÅ:
I tillegg til de interne diskene er det også to USB 3.0-porter. Disse kan brukes til eksterne harddisker for utvidelse av kapasitet eller sikkerhetskopiering, samt deling av skriver i nettverket.
Konklusjon
Hadde trådløsimplementasjonen på DS213air vært bedre kunne det vært et meget interessant produkt. Sett i forhold til den gode erfaringen vi har med Synologys produkter over mange år ville vi tro at hvis de gikk inn for å lage en slik løsning, skulle den vært bedre.
Vår anbefaling vil her klart være at man i stedet velger en av Synologys standardmodeller – for eksempel DS212 eller DS212j, og kjøper seg en vanlig wlan-ruter ved siden av. Det blir ikke dyrere, og man vil ende opp med en mye bedre ruter.
LES OGSÅ: