TEST: Synology DS412+ og Qnap TS-419P II - To gode med plass til fire
Qnap og Synology leverer begge knallgode NAS-er med modellene TS-419P II og DS412+.
Vi ser i utgangspunktet på en NAS som lagring på nettverket – omtrent som en ekstern harddisk koblet til nettverket og som kan aksesseres av flere maskiner/brukere samtidig. Dette gjør at lagringsplassen er tilgjengelig med større fleksibilitet – uavhengig av hvor du befinner deg hjemme eller i bedriften. På de fleste NAS-ene er det imidlertid også god funksjonalitet for å aksessere NAS-en via internett. Selv om lagring gjerne blir å regne for hovedfunksjonalitet, byr de fleste NAS-ene også på en rekke andre, nyttige funksjoner.
I flere år har Synology og Qnap vært de to aktørene med best funksjonalitet. De to enhetene vi har sett på i denne omgang har begge plass til fire 3,5-tommers harddisker, samt muligheten til å utvide kapasiteten gjennom eksterne harddisker. De skiller seg noe i pris, men som vi vil vise i testen kan den ekstra kostnaden for Synologys modell være verdt pengene for de mest kravstore.
LES OGSÅ:
Brukervennlige
Både Synology og Qnap leverer sine NAS-er uten harddisker. De aller fleste harddiskene på markedet skal fungere – det kan likevel være en ide å sjekke selskapenes kompatiblitetslister som er tilgjengelig på websidene. Det er nemlig enkelte harddisker hvor det er registrert enkelte problemer.
Begge har som sagt til plass til fire harddisker. Det vanlige vil være at man kjører harddiskene i RAID 5-konfigurasjon. Da vil én harddisk kunne bli ødelagt uten at man taper data. Setter man inn ny disk starter gjenoppretting av disken automatisk. Med at disse enhetene har generelt god ytelse tar ikke gjenoppbyggingen av en disk så lang tid som på en del andre NAS-er.
Flere andre RAID-nivåer er støttet og harddiskene kan eventuelt også kjøres helt separat fra hverandre på begge NAS-ene. RAID 0 vil på noen områder kunne gi litt bedre ytelse, men i praksis blir ikke forskjellen stor. RAID 0 har fordelen av å gi full kapasitetsutnyttelse av harddiskene, mens fire harddisker i RAID 5 vil gi 75 prosent kapasitetsutnyttelse. Krasjer en av harddiskene i et RAID 0-oppsett vil imidlertid alle data være tapt. Ved oppsettet blir man veiledet gjennom konfigurasjonen – oppsett av diskene er enkelt gjort.
NAS kan i utgangspunktet virke komplisert – i hvert fall hvis man ser på produktinformasjonen, alle funksjonene og teknologiene som er støttet. Både Qnap og Synology har imidlertid gjort en god jobb når det gjelder konfigurasjonsveiledeninger og administrasjonsgrensesnittet. Kompliserte funksjoner er støttet, men hvis man ikke bruker dem trenger man heller ikke å forholde seg til dem. Samtidig er løsninger som på en vanlig server er relativt komplisert å sette opp her implementert på en måte at det er raskt å komme i gang.
Designprinsippene bak administrasjonsgrensesnittene er noe forskjellige. Qnap har en løsning som minner om det Synology hadde i eldre versjoner av programvaren. Synology på sin side har et administrasjonsgrensesnitt som minner om en kombinasjon av Windows og Mac OS. Fordelen med Synologys løsning er at flere deler av konfigurasjonen kan være åpne samtidig. På en måte kan Qnaps løsning være raskere å finne fram i for mer erfarne brukere.
Qnap-en har fire USB 2.0-porter og to eSATA-porter. Her kan man koble til eksterne harddisker eller usb-skriver. For best ytelse benyttes eSATA - man får da ytelse som ligger opp mot det en intern harddisk vil levere. Synology på sin side har satset på to USB 3.0-porter og en eSATA-port - begge alternativene her ga i våre tester ytelse på linje med interne disker i samme NAS-en. Det er mulig å kjøre sikkerhetskopi av filer fra de interne diskene til de eksterne. Dette kan settes opp med tidsstyring.
Les videre på neste side...