TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker

Fire interne disker og stappfull av funksjonalitet.

Publisert Sist oppdatert

Synologys J-modeller har mange brukere på det norske markedet. Dette er selskapets enkleste NAS-er når det gjelder maskinvaren som benyttes, og dette reflekteres i prisen.

Cirka 2 300 kroner er prisen for DS413j levert uten harddisker. Modellen rettes både mot hjemmebrukere / hjemmekontor og mot små bedrifter.

Modellen vi nå har testet er DS413j. Det er plass til fire interne harddisker, hvilket gir mulighet for 16 terabyte intern lagringskapasitet. Utnyttbar lagringskapasitet vil være avhengig av hvordan harddiskene konfigureres. RAID 5 vil her være det vi anbefaler og vil med fire disker gi 75 prosent utnyttbar kapasitet. Fordelen med å sette diskene opp i RAID 5 er at en av diskene kan krasje uten at man taper data. Den krasjede disken byttes ut og vil da bli gjenoppbygget - mens dette skjer kan NAS-en aksesseres bortimot som normalt. Ytelsen vil imidlertid være noe redusert.

Levert med for eksempel fire 1 terabyte-harddisker blir prisen totalt i overkant av 4000 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS412+ og Qnap TS-419P II - To gode med plass til fire

Ytelse

DS413j er basert på en 1,6 GHz ARM-prosessor med én enkelt kjerne og uten flyttallsdel. Den samme prosessoren benyttes også i flere andre enheter fra Synology de siste årene - sist i DS213air som vi testet i fjor høst. Det er i tillegg 512 megabyte minne.

Ytelsen for NAS-en må man se på to måter. Det ene er ren filoverføringsytelse, og her gjør NAS-en det for så vidt bra sett opp i mot prisen. På store filer mot én klient ser vi lesehastighet på cirka 80 megabyte per sekund og skrivehastighet på cirka 40 megabyte per sekund. Forskjellene opp i mot litt mer påkostede NAS-modeller med Intels Atom-prosessor ser her spesielt på skrivehastigheten, samt når man begynner å få kombinerte lese- og skriveoperasjoner, og spesielt hvis dette er fordelt på flere klienter samtidig.

Spørsmål man da kan stille seg er hvilken belastning man ser for seg å ha - hvor sannsynlig er det at man titt og ofte vil ha flere klienter som står og jobber aktivt over tid mot NAS-en? Mot det segmentet NAS-en er rettet mot er det nok ikke spesielt sannsynlig.

Et sentralt element med disse NAS-ene er imidlertid også funksjonaliteten de tilbyr i tillegg. En del av denne funksjonaliteten vil kunne være relativt krevende for prosessoren når funksjonaliteten er i bruk og tar opp minne. For en del kan det være vanskelig å se for seg hvilken funksjonalitet man kommer til å benytte ut over ren lagring, og for mange brukere er det nok lite av ekstrafunksjonaliteten som vil benyttes.

Hvorvidt man klarer seg med en modell som DS413j eller om man har et behov som tilsier at en raskere modell er nødvendig, er vanskelig å svare på. Med de muligehtene som er via programvaren, er det trolig også mange forskjellige bruksscenarioer.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-325: Rimelig og rask

Funksjonaliteten

Et svar vi gjerne ser i forbindelse med tester av blant annet Synologys NAS-er er at man kan bygge løsninger som leverer samme eller bedre ytelse og er rimeligere. For en del er nok det tilfelle, men det er ingen tvil om at Synology har klart å gjøre et temmelig kompleks produkt enkelt å administrere og enkelt å ta i bruk avansert funksjonalitet.

Administrasjonsgrensesnittet nås via nettleser. Designmessig minner det om grafiske skrivebordsmiljøene vi kjenner fra Windows, OS X og Linux.

Funksjonalitetslisten er lang. Som vi har vært inne på er det ut over generell lagring svært varierende hvilke funksjoner forskjellige brukere kan komme til å benytte seg av. Og noen funksjoner vil være mer krevende enn andre, både i henhold til hvor mye diskbelastning de gir, minneforbruk og prosessorforbruk.

Programvaren er i all hovedsak den samme på alle NAS-ene til Synology. Enkelte funksjoner finnes imidlertid kun til de x86-basert modellene.

Undertegnede har over flere år benyttet Synologys NAS-er både hjemme og på jobb, og mot Windows-pc-er, Mac OS X og Linux - og iOS og Android. I det heletatt har vi hatt svært få problemer.

Ser man en del av funksjonaliteten opp i mot å kjøre en server med tjeneste installert på vanlig måte - for eksempel under Linux - vil det kunne være enkelte begrensninger i tilpassingsmulighetene. Nyeste versjon av programvaren/tjenesten kommer kanskje heller ikke like raskt.

Vi testet DS413j med DSM 4.1. I dag ble versjon 4.2 lansert, med flere nyheter. Et sentralt element er også at Synology er flinke til å oppgradere programvaren - og det i flere år etter at modellen har gått av markedet.

Når det gjelder å eksponere NAS-en mot internett er det naturligvis en sikkerhetsrisiko, spesielt om man ikke holder programvaren oppdatert. For å eksponere NAS-en mot nettet vil det kreve at man gjør endringer i ruteren/brannmuren man har for nettverket - man kan for eksempel kjøre webtjeneren på NAS-en for testing/utvikling i sitt eget lokalnettverk uten at denne er eksponert mot internett.

Funksjonalitetslisten er svært lang, og i praksis er det bare en brøkdel av funksjonaliteten vi har fått testet ut. En del av funksjonaliteten ligger som en integrert del av systemet, mens en del funksjoner må installeres som tillegg. Det er imidlertid bare et par klikk man gjør i administrasjonsgrensesnittet for å installere og aktivere disse tilleggene.

Hvis man skal trekke fram noen eksempler på funksjonalitet kan det blant annet være mulighet for å aksessere filer på NAS-en via webgrensesnitt eller FTP (med kryptert innlogging og overføring), WebDAV for aksessering av filer på katalogbasis via internett, tilgjengeliggjøre lagringsplass via iSCSI, Windows-klient for sikkerhetskopiering, samt støtte for Apple Time Machine for sikkerhetskopiering av Mac-er, feilrapportering via e-post, Skype/Messenger eller SMS (krever betalt sms-tjeneste), automatisk konfigurasjon av UPnP-kompatible rutere for å gi tjenester tilgang til internett og webtjener med MySQL/PHP-støtte.

I tillegg er det en rekke installerbare tillegg. En del er selvstendige tjenester, mens andre fungerer i tillegg til andre tjenester - for eksempel tillegg som er avhengig av webtjeneren. Man har her funksjonalitet som iTunes-tjener, flere typer webbaserte bildegalleriløsninger, e-post-tjener, antivirus for NAS-en, synkronisering av filer mellom NAS-en og flere typer forskjellige enheter, VPN-tjener, CRM- og CMS-systemer, UPnP AV/DNLA-tjener for streaming av video til spillkonsoller, smart-tv m.m. og videoovervåkningsserver med større for en lang rekke nettverkskameraer.

For en full oversikt over funksjonaliteten og tillegg kan man se denne siden: www.synology.com/dsm

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS1512+: Kraftig lagring for små nettverk

Mobile enheter

Synology har også på plass apper for Android og iOS.

Via DS Audio og DS Video kan man spill av musikk og videofiler lagret på NAS-en. Det er støtte for AirPlay, hvilket gjør at musikken kan sendes videre til andre AirPlay-kompatible enheter.

For å aksessere filer på NAS-en kan man ta i bruk Cloud Station-tjenesten og bruke appen for dette til å synkronisere filer mellom mobil og NAS. Via DS File-appen kan man også aksessere filer direkte på NAS-en uten synkronisering.

Benyttes videoovervåkingsfunksjonaliteten finnes det også en app for å sjekke dette.

Det er i tillegg flere apper fra tredjeparts utviklere, samt generelle apper knyttet mot en del av tjenestene som kan installeres som tillegg på NAS-en.

Usb-porter

DS413j er utstyrt med to USB 2.0-porter. I motsetning med en del andre enheter på markedet i dag er det altså ikke USB 3.0-støtte, men dette kommer ned til et spørsmål om pris.

Det er i utgangspunktet to hovedfunksjoner for usb-portene. Man kan dele ut en usb-basert skriver i nettverket, og Synology har funksjonalitet for å også dele multifunksjonsskrivere, samt gi støtte for Apple AirPrint og Google CloudPrint.

Ved å koble til eksterne harddisker kan man få økt lagringskapasitet eller man kan sette opp sikkerhetskopiering av data på NAS-en til en ekstern disk. Ytelsen begrenser seg til rundt 25 megabyte i sekundet for usb-disker på grunn av bruken av USB 2.0.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-469L - Fleksibilitet på boks

Konklusjon

Synology DS413j kombinerer kurant ytelse med svært god funksjonalitet og lav pris til å være en firediskmodell. Så lenge man ikke ser for seg spesielt utstrakt og krevende bruk av flere av tilleggsfunksjonene og det i hovedsak bare er noen få klienter som skal aksessere NAS-en - og nødvendigvis ikke samtidig - vil de raskere og dyrere modellene for mange ikke være hensiktsmessig.

Uten konkurrenter er den ikke. Hvis det er ren lagring på lokalnettverket man ønsker kan for eksempel Netgear ReadyNAS Ultra 4 være en løsning som gir mye for pengene - denne er basert på en litt eldre Atom-prosessor, men gir noe høyere overføringshastigheter i lokalnettverket, men ligger etter når det gjelder brukervennlighet og funksjonalitet. Netgear ReadyNAS NV+ v2 har en del til felles med ReadyNAS Duo v2 som vi har testet tidligere, og kan også være et interessant alternativ for dem som primært bare ønsker lagring.

Qnap TS-412 er en NAS som kan stille med god funksjonalitet og brukervennlighet, men har noe lavere ytelse enn DS413j og vi vil i utgangspunktet ikke anbefale den. Det blir imidlertid et relativt stort prishopp opp til neste steg hos Qnap, som vil være TS-419P II. Neste steg opp hos Synology vil være DS413 om man ser på den nyeste modellserien - her blir prosessoren kraftigere og man har flere tilkoblinger, men prisøkningen blit fra 2 300 kroner for DS413j til nesten 3 700 kroner for DS413.

Iomega IX4-300D er en NAS vi nå skal i gang med å teste, men som vi har en del forhåpninger til. Forrige IX4-modell hadde god funksjonalitet og brukervennlighet kombinert med en god pris.

I tillegg kommer det en rekke nye modeller nå i kombinasjon med at Intel har lansert nye Atom-prosessorer. Dette er modeller som skal kunne benyttes på rimeligere NAS-modeller, samt også skal gi mulighet for å lage rimeligere modeller som også kan kobles til tv via HDMI for direkte streaming av video fra NAS-en - samt kunne gi muligheter for å gi smart-tv-funksjonalitet for å bruke streamingtjenester direkte på tv-en. Helt hvilke priser man her kan forvente er enda uavklart, men det ligger an til at man ser NAS-er med en del bedre ytelse enn det man har hatt tidligere denne prisklassen.

LES OGSÅ:

Holder NAS-en mål som mediesenter?