TEST: Thecus N4200 Pro - Avansert og rask NAS
Thecus er i likhet med Qnap og Synology et taiwansk selskap som lager sin maskinvare og programvare selv. I motsetning til hovedkonkurrentene har Thecus tradisjonelt ikke hatt enheter med like god funksjonalitet og brukervennlighet. Slik er det tildels fortsatt, men med N4200 Pro kombinerer Thecus god ytelse med noen unike funksjoner.
N4200 Pro benytter Intels Atom D525-prosessor – to kjerner og 1,8 GHz klokkefrekvens. Dette er samme prosessoren som i Qnap TS-559 Pro+, som vi nettopp testet, og i Synologys nye toppmodell - DS1515+. Også blant annet Netgear og Cisco benytter D525 i noen av sine toppmodeller.
Atom D525-prosessoren er kombinert med 1 gigabyte minne og operativsystem lagret på flashminne. I likhet med Qnap har Thecus også en ekstra kopi av det originale operativsystemet i tilfelle noe skulle skje med konfigurasjonen. Thecus har imidlertid et ekstra element her – denne konfigurasjonen er lagret på et separat flashminne i tilfelle det skulle bli en fysisk feil på det primære.
I front av selve enheten finner man to skjermer. Vi ser kanskje ikke helt poenget med skjermen som viser diskstatus – dette kunne vært flyttet til primærdisplayet for å spare noen kroner. Man har to nettverkskontrollere og støtte for failover og lastbalansering – her slet vi litt i vårt nettverk med tildeling av IP-adresse, samt aksessering av enheten via navn og ikke på bare på IP (merkelig nok fungerte det først – problemet er for så vidt et vi har hatt på flere Thecus-NAS-er). Seks usb-porter og to eSATA-porter gir gode tilkoblingsmuligheter. Håndteringen av eksterne harddisker er imidlertid svært uoversiktlig og tildels begrenset – vi opplevde at vår usb-harddisk forsvant fra oversikten i administrasjonsgrensesnittet, men fortsatt kunne aksesseres via nettverket. Skrivere kan som på de andre NAS-ene også kobles til og deles, og Thecus har også en ekstra programvaremodul som gir mulighet for videoovervåking via nettverkskameraer (noe vi ikke har testet).
LES OGSÅ:
Administrasjon og funksjoner
Thecus har for administrasjonsgrensesnittet ganske enkelt hermet etter Synologys forrige generasjon av administrasjonsgrensesnitt, og har en løsning som på mange måter kan minne om det Qnap, Cisco og tildels Netgear har.
Administrasjonsgrensesnittet er for så vidt oversiktlig på de fleste områdene, men totalt sett blir ikke brukervennligheten like god som hos blant annet Qnap og Synology.
Når det ellers gjelder programvarebasert funksjonalitet kan Thecus tilby relativt mye. Også Thecus kan stille med iSCSI-støtte, UPnP AV-streamingtjener (ikke DNLA-sertifisert), iTunes-tjener, ftp-tjener, webbasert tilgang til filer med mer. En del funksjonalitet som enkelte har som standard, har Thecus via ekstramoduler som kan lastes ned – dette blant annet webtjener med PHP og MySQL-støtte. I sin totale gjennomføring er ikke så mye av standard- og ekstrafunksjonaliteten like god som hos Qnap og Synology. For sikkerhetskopiering av klienter leverer Thecus imidlertid med en litt forenklet versjon av Acronis TrueImage. For Mac-er er det også støtte for Time Machine.
I nyeste versjon av programvaren, som kommer snart som oppgradering til en rekke av Thecus sine NAS-er, har man fått på plass en bedre løsning når det gjelder webbaserte bildealbum. Her vil også EXT4-filsystemstøtte komme på plass, hvilket skal kunne gi bedre ytelse.
Andre tillegg som finnes fra Thecus som kan innstalleres er blant annet for e-post-tjener, kopiering til usb-harddisker, Usenet/NZB-nedlastingsklient og webtjener. På sett og vis blir det litt mer arbeid å holde en del av disse tjeneste oppdatert når det ikke er en direkte del av systemprogramvaren - som da oppdateres gjennom firmware-oppdateringer.
LES OGSÅ:
Innebygget UPS
En unik funksjon for Thecus er at enkelte modeller kan leveres med en integrert UPS. Dette er et batteri som installeres i enheten og ved strømbrudd skal man være sikret at data som ligger i skrivebuffer blir skrevet til disk før enheten slår seg av. Dette er egentlig et potensielt problem med de fleste enhetene – skriverbuffer er aktivert som standard, og kan i teorien gjøre at man får en forsinkelse fra data er blitt sendt fra en pc til de virkelig skrives. Dette er normalt sett et svært kort øyeblikk, men skulle man være veldig uheldig kan strømmen gå og dataene som ligger i bufferen er tapt.
Å bruke UPS for å gi en kontrollert nedkjøring ved strømbrudd er som for alle serverløsninger egentlig det anbefalte, men for hjem og småbedrifter er det mange som ikke har en slik løsning – det integrerte batteriet kan derfor være en god ide.