TEST: Transcend SSD320: Litt annerledes Sandforce-SSD

256 gigabyte-prisene faller - er Transcends modell verdt det dobbelte av de rimeligste?

Publisert Sist oppdatert

Transcend SSD 320 går i utgangspunktet inn i en lang rekke av SSD-er på markedet som er basert på LSI Sandforce SF-2281-kontrolleren. Men den har en liten vri på det - litt høyere kapasitet.

De fleste SSD-ene basert på Sandforce-kontrollerne har kapasitet på for eksempel 120, 240 og 480 gigabyte osv. Dette mens man får SSD-er basert på andre kontrollere ser kapasitet på 128, 256 og 512 gigabyte.

Rent teknisk sett har de Sandforce-baserte kontrollerene like mye flashminne, men utnytter ikke alt til vanlig lagring.

Ut fra det vi kan forstå har Sandforce tilrettelagt kontrolleren slik at man skulle kunne brukere "dårligere" flashminne og gjennom mer avsatt plass for belastningsbalansering, feilkorrigering/erstatning av celler skulle man oppnå rimeligere SSD-er gjennom bruk av rimelig flashminne. Denne avsatte plassen trenger imidlertid ikke være like stor når flashminne av høyere kvalitet benyttes - dermed kan man utnytte denne ekstra plassen til lagring.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 840 Pro: Samsungs SSD på topp

Ytelse

En del produsenter har ville være på den sikre siden og har satt av mer plass på sine Sandforce-baserte SSD-er enn det minnet de bruker skulle tilsi at var nødvendig. Denne ekstra plassen kan også utnyttes til å gi SSD-en bedre ytelse i henhold til klargjøringen som må til før en minnecelle som har vært i bruk tidligere kan overskrives.

Et resultat av dette er at Sandforce-SSD-ene med 240 gigabyte kapasitet gjerne vil gi litt bedre ytelse enn de med 256 gigabyte kapasitet når en relativt stor andel av kapasiteten er utnyttet.

Etter våre torturtester går etter hvert SSD-en opp til ytelse ikke langt unna den originale ytelsen, hvilket antyder at løsningen for Trim og Garbage Collection på SSD-en fungerer slik den skal.

Ifølge spesifikasjonene skal SSD-en klare opptil 560 og 530 megabyte per sekund på henholdsvis sekvensielle lese- og skriveoperasjoner. På tilfeldige 4K-operasjoner, som er den minste adresserbare datastørrelsen på SSD-en, skal den klare opptil 191 megabyte per sekund på lesing og 339 megabyte per sekund på skriving. Dette er meget høye tall.

Med bakgrunn i minnetypen som benyttes og hvordan Sandforce-kontrolleren fungerer, vil ytelsen være avhengig av datatypene. Sandforce-kontrolleren forsøker å komprimere data som skal skrives - dette for å øke ytelsen og for å redusere belastningen på flashminnet. Man får ikke noen økt kapasitet gjennom at dataene komprimeres.

I praksis betyr dette at ytelsen på data som allerede er komprimert, for eksempel video, zip-filer, komprimerte bildeformater og lignende, vil være lavere enn for en del annen type data.

Den sekvensielle testen i testprogrammet AS SSD benytter data som ikke lar seg komprimere. Dette gir et stort avvik mellom oppgitt hastighet og målt hastighet for Sandforce-baserte SSD-er med enklere minneteknologi. Vi ser har at Transcend SSD 320 ikke gjør det spesielt godt, men det gjelder også Corsair Force 3 og Kingston V+200 - to andre modeller med lignende minneteknologi og samme kontroller. Topphastigheten for en SSD trenger imidlertid ikke være så viktig hvis den benyttes som system- og applikasjonsdisk.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Neutron og Neutron GTX: Topp ytelse med ny kontroller

Konklusjon

Transcend SSD 320 blir ikke blant de aller raskeste SSD-ene vi har testet. Ytelsen er imidlertid god og det skal noe spesiel bruk og behov til for at man skal kunne snakke om praktiske forskjeller mellom SSD 320 og de raskeste SSD-ene ellers.

I skrivende stund har imidlertid SSD 320 et problem. 256 gigabyte-versjonen som vi testet, koster cirka 2 000 kroner. Det er høyere pris enn Samsung 840 Pro med samme kapasitet. Denne modellen fra Samsung er den raskeste vanlige SSD-en vi til nå har testet.

OCZ Vertex 4 og Plextor M5S blir andre alternativer som er raskere, men som ligger lavere i pris. Ned til Vertex 4 er det i skrivende stund snakk om over 600 kroner og Vertex 4 leverer bedre ytelse selv om dette er en SSD som her i ytelseseksemplene har et litt lavt resultat i PCMark. Samsungs forrige generasjon, SSD 830, er enda billigere og leverer ytelse som er på høyde eller bedre.

Klarer man seg med 240 gigabyte kapasitet kommer det også en rekke rimeligere Sandforce-baserte SSD-er inn i bildet.

Går man imidlertid ned på de aller rimeligste SSD-ene med 256 gigabyte kapasitet, vil det være relativt stor forskjell opp til dem som ikke nødvendigvis er så mye dyrere. For eksempel Crucial v4 koster i skrivende stund akkurat tusenlappen, men har betydelig lavere yelse enn de som koster rundt 1300 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Crucial v4: Rimelig SSD-oppgradering?

Også 128 gigabyte-versjonen av SSD 320 er en del dyrere enn flere konkurrenter.

Vi har en mistanke om at Transcends SSD 320 har sitt opphav fra selskapet A-Data - en SSD-leverandør som nå har startet å levere SSD-er på det norske markedet. A-Data har her imidlertid vært størst gjennom pc-produsenter - for eksempel har man sett bærbare pc-er fra Asus med A-Datas Sandforce-baserte SSD-er. Også A-Datas egne modeller med svært like spesifikasjoner er en del rimeligere.

Oppsummert - Transcend SSD 320 framstår i seg selv som et helt ok produkt. Per i dag er den imidlertid priset som om den skulle vært blant de aller beste på markedet.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi pc-en mini-SSD