TEST: Western Digital Velociraptor 1TB: Rask snurredisk
Er Western Digitals 10 000 o/min-harddisk et godt alternativ til SSD?
Den første Raptor-modellen fra Western Digital kom på markedet i 2003 og ble raskt godt mottatt av entusiaster som ønsket best mulig ytelse og profesjonelle brukere som fikk et bedre kost/ytelse-forhold for harddisker til arbeidsstasjoner. Etter hvert så man også at Serial ATA i større grad fant veien inn i andre profesjonelle løsninger, og Raptor ble et alternativ til SCSI og Serial Attached SCSI-harddisker (SAS).
Tradisjonelle harddisker med Serial ATA-grensesnitt har en rotasjonshastighet på 5 400 eller 7 200 o/min. For harddisker med SAS-grensesnitt finner man modeller med opptil 15 000 o/min. Uavhengig av tilkoblingsgrensesnitt er Velociraptor med 1 terabyte kapasitet den største harddisken på markedet i skrivende stund med rotasjonshastighet over 7 200 o/min. Hitachi kommer så vidt vi kan se nærmest, med 900 gigabyte for deres Ultrastar C10K900 SAS-harddisk.
Western Digital leverer også versjoner av harddisken på 250 og 500 gigabyte, i tillegg til at forrige utgave av harddisken på 300 og 600 gigabyte i hvert fall foreløpig er tilgjengelig.
LES OGSÅ:
Ytelse
Ifølge Western Digitals egne ytelsestall skal harddisken klare sekvensiell lese- og skrivehastighet på opptil 200 megabyte per sekund. Fordelen ellers opp i mot andre Serial ATA-harddisker vil være raskere aksesstid - dette både gjennom at det benyttes høyere rotasjonshastighet, og at selve diskplaten kun er 2,5 tommer.
Harddisken er imidlertid ikke en vanlig 2,5-tommers-disk og dette er ikke noe du kan montere inn i den bærbare pc-en eller en annen løsning som støtter 2,5-tommers-disker med mindre ikke det er plass til den ekstra tykkelsen disken har og kjølerløsningen er god nok for å håndtere disken. Velociraptor leveres i en brakett som gjør det til en 3,5-tommers-disk, og som samtidig skal gi disken bedre avkjøling.
Vi har i våre tester satt fokus på hvordan harddisken er opp i mot tradisjonelle harddisker og SSD – ikke opp i mot SAS-harddisker. Som referanse har vi bruk Western Digitals egen Caviar Black – en av de raskeste 7 200 o/min Serial ATA-harddiskene på markedet. Forskjellen mellom denne og modeller som Seagate Barracuda XT og Hitachis raskeste Deskstar 7K-modeller er i praksis ikke stor. Videre benytter vi Intels SSD 520 – en av de raskeste SSD-ene vi har testet.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Konklusjon
Velociraptor er raskere enn vanlige harddisker – ingen tvil om det. Men så er også prisen over dobbelt så høy og vel så det. Mens en 1 terabyte Western Digital Black, eller lignende disk fra Seagate og Hitachi, koster i skrivende stund rundt 900 kroner hos norske webbutikker. For Velociraptor 1 TB starter prisen på cirka 2 200 kroner.
Det er klart at Velociraptor har en del aktuelle bruksområder, men for dem som tenker å kjøpe en slik til bruk i vanlig pc må man spørre om ikke andre løsninger kan være bedre. En SSD-bufferløsning i kombinasjon med en vanlig 7 200 o/min-harddisk kan være et alternativ som jevnt over er raskere for bruk i en vanlig pc for dem som ikke får sine behov dekket lagringskapasitetsmessig med SSD.
For litt mer spesialisert bruk er Velociraptor fortsatt aktuell. Det kan være til filtjenere hvor man pris- og ytelsesmessig legger seg mellom 7 200 o/min Serial ATA-harddisker rettet for profesjonelt bruk og de dyrere SAS-harddiskene. Det kan også være en aktuell løsning for en del arbeidsstasjoner hvor man skal håndtere store datamengder uten at budsjettet tillater SSD(-er).
LES OGSÅ: