TEST: Zyxel NSA325v2: Rimelig og rask hjemme-NAS

Med plass til to harddisker og pris på under tusenlappen kan Zyxels NAS være et meget godt kjøp.

Publisert Sist oppdatert

Første versjon av Zyxel NSA-325 testet vi for litt over ett år siden og vi kunne si oss relativt godt fornøyd både med ytelsen og funksjonalitet sett opp i mot prisen.

Riktignok var det ikke så mye ekstra man skulle betale for en av Synologys modeller med omtrent samme ytelse - og som i tillegg hadde en del bedre brukervennlighet og funksjonalitet.

Zyxel har nå kommet med en ny revisjon av modellen - NSA-325 v2. På papiret er det ikke nødvendigvis de store forskjellene fra forgjengeren. Fortsatt benyttes en 1,6 GHz ARM-prosessor fra Marvell og man har 512 megabyte minne. Minnemengden er her noe større enn for en del andre NAS-er i prissegmentet. Nok minne kan også være sentralt for en del av funksjonaliteten slike NAS-er kan tilby.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS 104 og 314: Netgears nye NAS-generasjon

USB 3.0-port er på plass i tillegg til to USB 2.0-porter. Selve kabinettet har blitt litt penere og støynivået er redusert - dette gjennom en bedre vifte, samt bruk av gummipakninger mellom harddiskene og kabinettet.

Det er plass til to interne harddisker. Dette gir per i dag mulighet for opptil 8 terabyte intern lagringskapasitet - og vi antar at støtte for de kommende 6 terabyte-harddiskene også vil være på plass. Harddiskene kan settes opp som RAID 0, RAID 1 eller JBOD.

Ytelsesmessig vil det her ikke være hensiktsmessig med RAID 0. RAID 1 vil vi normalt sett anbefale - da kan en av harddiskene krasje uten at man mister data, men en ulempe er naturligvis at 50 prosent av den totale diskkapasiteten forsvinner til denne redundansen.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate NAS HDD - Seagate utfordrer Western Digital

Programvaren

Brukervennlighetsmessig blir ikke Zyxel på nivå med aktører som Qnap, Synology og Asustor - ei heller Iomega/EMC og Thecus.

For en bruker med litt erfaring i henhold til lagring og nettverk er ikke dette nødvendigvis et praktisk problem. Det er relativt lett å finne fram i oppsettet og at det ikke er av de aller mest avanserte NAS-ene kan slikt sett også være en fordel.

NAS-ens webbaserte administrasjonsgrensesnitt.

Av tjenester som er støttet finner man bl.a. UPNP/DNLA-medietjener for streaming mot smart-tv/medielink/mobile enheter, iTunes-tjener, Bittorrent-nedlastingsklient, webtilgang til filer, Time Machine-støtte for OS X-sikkerhetskopiering, Dropbox-synkronisering, usb-skriverdeling og mer til.

Vi bemerker at tjenester som FTP i utgangspunktet er aktivert. Dette mener vi er funksjonalitet som bør være deaktivert helt til brukeren bestemmer seg for å ta tjenesten i bruk - og det er for så vidt også noe vi helst hadde sett for en del andre tjenester også. Riktignok har man realtivt god kontroll med UPnP-konfigurasjonen NAS-en kan gjøre på ruteren - det er ikke slik at NAS-en automatisk åpner opp for FTP også på ruteren. UPnP er her i utgangspunktet kun satt opp til å automatisk konfigurere ruteren optimalt i henhold til Bittorrent-nedlastingsklienten - som for så vidt også er aktivert i utgangspunktet.

I tillegg til funksjonaliteten som ligger i Zyxels standardsystem finnes det en rekke installerbare tillegg. Her finner man blant annet. PHP/MySQL-støtte for den integrerte webtjeneren, funksjon for sikkerhetskopiering av innhold på NAS-en til tilkoblet usb-harddisk, webbasert bildegalleri, diagnosefunksjon for harddisker, Wordpress og mer til.

NAS-en kjører i utgangspunktet Linux og tilleggene er basert på standard Linux-programmer/tjenester. Vi bemerker imidlertid at versjonene som er tilgjengelig tildels er ganske gamle. For eksempel Wordpress-versjonen kom for ett og et halv år siden (og ni oppdateringer har kommet siden da). Slik sett ville vi satt enkelte sikkerhetsmessige spørsmålstegn ved å eksponere en del slike tjenester mot internett.

Ruteren har også en versjon av administrasjonsgrensesnittet som er tilpasset bruk på mobile enheter.

Det er langt fra all funksjonaliteten vi i praksis har fått testet. På en del områder føler vi at blant annet Qnap og Synology har en bedre implementasjon av lignende/tilsvarende funksjonalitet.

LES OGSÅ:

Din egen skylagring

Ytelsen

Sett i henhold til hjemmebruk vil det for mange være sjeldent at det er flere klienter som samtidig i stor grad belaster NAS-en. For mange vil også bruken av trådløst nettverk være en flaskehals.

Ytelsesmessig blir det omtrent ingen forskjell fra forgjengeren - de små forskjellene vi ser kan også være knyttet til at vi i dag tester med andre harddisker enn vi gjorde når forgjengeren ble testet.

Lesehastigheten på store filer er i overkant av 90 megabyte per sekund og skriveytelse i underkant av 50 megabyte per sekund. Sett i forhold til prisen er dette meget gode tall.

Kjøres flere operasjoner mot NAS-en samtidig kan man tildels få et noe lavere totalresultat. At det ikke er av de kraftigste løsningene merker man også hvis man skal kombinere store filoperasjoner med en del av funksjonaliteten som tilbys.

Via USB 3.0-porten på enheten kunne vi måle filoverføringsytelse på cirka 70 megabyte for skriving og 50 megabyte for lesing - også dette et akseptabelt resultat.

Alt i alt blir ytelsen ut i fra pris å omtale som meget god.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS302T: Rask og avansert

Konklusjon

Av NAS-ene vi i senere tid har testet og føler det mest relevant å sammenligne med vil være Synologys DS214se, som per i dag koster cirka 1250 kroner hos de rimeligste nettbutikkene. Den er med andre ord noen hundrelapper dyrere enn NSA-325 v2.

Harddisker kommer i tillegg. Mest aktuell er Western Digital Red eller Seagate NAS HDD. Disse koster i 2 terabyte-versjon cirka 800 kroner per stykk.

Ytelsen for DS214se er omtrent den samme, men som vi konkluderte også med når vi testet første versjon av NSA-325 - Synology tilbyr bedre brukervennlighet og bedre funksjonalitet.

Det er imidlertid ikke sikkert man trenger å legge så mye fokus på funksjonaliteten. For svært mange vil NAS-en fungere som et fillager der de omså er eneste brukeren. Da kan Zyxel NSA-325 v2 gjøre en god jobb for en rimelig penge.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-221: Liten multikunstner