TEST: Genial smartpenn
Livescribe Pulse Smartpen gjør notatblokken digital.
Livescribe Pulse Smartpen er en digital kulepenn som både kan registrere håndskriften din og fungere som diktafon og kalkulator. Pennen har et integrert kamera og 2 gigabyte lagringsplass og fungerer sammen med en helt spesiell notatblokk hvor det er trykket et nesten usynlig mønster av prikker. Prikkene utgjør et koordinatsystem som er helt unikt for hver side. Pennen husker dermed hvor den har vært, slik at håndskriften din senere kan kopieres over til pc-en.
Smart
Det mest geniale er at pennen også kan synkronisere lydopptak med de håndskrevne notatene. Dette fungerer slik at du under et møte eller en forelesning for eksempel kan skrive ned en rekke stikkord på notatblokken samtidig som pennen tar opp lyden. Om du skriver ned stikkordet «finanskrise» når dette temaet blir nevnt under et foredrag, vil du senere kunne hoppe tilbake til dette tidspunktet i lydopptaket bare ved å klikke på stikkordet med pennen. (Du kan like gjerne sette et kryss på et vilkårlig sted i notatblokken, men bruken av stikkord gjør det selvfølgelig mye lettere å finne frem).
Et svakt mønster som er trykket på notatblokken utgjør et unikt koordinatsystem slik at pennen husker hvor den har vært. |
Nøyaktig
Teknisk fungerer dette ved at pennens integrerte kamera tar 60-70 bilder i sekundet. Bildene prosesseres så til koordinater som lagres i pennen. Koordinatene (og lydopptakene) kan senere overføres til programmet Livescribe Desktop på pc-en din, enten via Bluetooth eller en egen usb-basert dockingstasjon.
Vel over på pc-en sørger programvaren for å konvertere koordinatene til bilder igjen. Disse er fullt søkbare slik at du enkelt finner frem i notatene og tilhørende lydopptak. Alle lydopptak er markert med en grønn farge, slik at du kan spille de av bare ved å klikke på et ord eller avsnitt med tekst. Ettersom hvert eneste ark har påført et unikt mønster av koordinater, blir alle notater overført og behandlet av pc-en i kronologisk rekkefølge.
Pennen har også en integrert mikrofon samt minijack-kontakt for hodetelefoner, så du trenger ikke overføre noe til pc-en for å høre på lydopptakene. Bare klikke på ordene i notatblokken. Vi erfarte at programmet var relativt bra på å kjenne igjen ganske slurvete håndskrift da vi søkte i notatene våre, men det finnes selvfølgelig en grense på hva som er mulig å tolke.
Koordinatene (og lydopptakene) overføres til programmet Livescribe Desktop på pc-en, enten via Bluetooth eller en usb-basert dockingstasjon. |
Sikker
Den interne lagringskapasiteten på 2 GB er nok til 50-60 sider med tettskrevet håndskrift. Du kan også ta opp rundt 200 timer med lyd. Om du tenker at det må være risikabelt å gå rundt med så mye informasjon lagret i en enkel penn (vi kjenner faktisk folk som stjeler kulepenner uten å blunke) hevder produsenten at det er skal være umulig for andre å spille av informasjonen uten de unike papirene notatene er skrevet på.
En slik notatblokk inneholder 200 ark og koster i underkant av 200 kroner, men du kan faktisk skrive ut ark med koordinater selv fra produsentens hjemmeside. Dette fordrer imidlertid at du har en ok fargelaser. Ved registrering av pennen får du ett års gratis brukerstøtte og en personlig konto med 250 MB lagringsplass slik at du kan dele notater og lydopptak med andre brukere.
Konklusjon
Pulse Smartpen er et ypperlig hjelpemiddel for alle som tar mye notater – eller tegner skisser. Den har bekvemmeligheten til en vanlig kulepenn og samtidig avanserte muligheter for å digitalisere informasjon. Vi tror den kan gjøre hverdagen enklere for mange som til daglig bearbeider mye informasjon, for eksempel studenter, journalister, ingeniører og advokater.
Prisen er litt høy til at vi tror dette vil bli noen slager i studentmiljøet, men produsenten har lykkes med å lage et produkt som binder den tradisjonelle notatblokken sammen med pc-en på en effektiv måte. I fremtiden vil vi anta at funksjonalitet for optisk tegngjenkjenning (OCR) dukker opp, slik at de av oss som har pen håndskrift vi kunne oversette notatene til redigerbare tekstfiler. Dette er fullt mulig alt i dag, men er foreløpig ikke støttet som en del av standardprogrammet.