TEST: BlackBerry Z10 - Ny giv fra BlackBerry
BlackBerry har aldri slått helt an her til lands. Med den nye Z10 kan det kanskje bli endring på det.
BlackBerry-telefoner har i en årrekke vært førstevalget for bedrifter i andre deler av verden, men har ikke slått like godt an her til lands – selv om noen bedrifter har valgt de særdeles bedriftstilpassede telefonene til sine ansatte. Selskapets telefoner er kjent for å være utstyrt med fulle qwerty-tastaturer og for å være spesielt godt egnet til å kommunisere med både jobben og kunder.
Frem til Apple slapp sin iPhone dominerte BlackBerry markedet for mobiltelefoner til bedrifter, men de siste årene har selskapet slitt stadig mer med å friste nye kunder – og med holde på dem de allerede har hatt.
Med selskapets nye telefon, Z10, som nylig kom i salg i Norge, kan kanskje den nedadgående trenden stoppes, eller til og med reverseres. BlackBerry har nå nemlig valgt å lage sin første rene touch-telefon.
Til forskjell fra konkurrentene har BlackBerry valgt å droppe fysiske knapper for å navigere på telefonen. Et par knapper er det fortsatt, men de er kun for å slå telefon av eller på, justere ringe- og samtalevolum eller aktivere stemmekommandoer.
Utfordrer de store
Med Z10 velger BlackBerry å gå i mer direkte konkurranse med iPhone, Android og Windows Phone enn tidligere – telefoner som er rettet mot vanlige brukere, mer enn rene bedriftsbrukere. Med Z10 har BlackBerry ikke bare laget en ren touch-telefon, de har også laget sin til nå mest konsumentvennlige telefon.
Designmessig er BlackBerry Z10 relativt lik den gjengse smarttelefon, og kanskje spesielt iPhone 5. En del vil nok kalle det en iPhone 5-kopi, men gitt utviklingstiden på et par år er nok ikke det helt tilfelle. Ganske inspirert av Apples telefoner er det nok derimot ikke tvil om at Z10 er.
Størrelsesmessig kommer BlackBerry Z10 godt ut av det, med lengde og bredde på henholdsvis 13 og 6,6 centimeter. Tykkelsen på 9,2 millimeter og vekten på 135 gram gjør også at telefonen oppfattes passe kompakt, lett og lommevennlig.
Telefonen kommer i enten hvit eller sort. Vår Z10 var sort. Fronten er dekket av en 4,2-tommers skjerm og sorte felter over og under skjermen. Baksiden er i plast og dekket av en teksturert gummioverflate som gjør at telefonen ligger behagelig i hånda.
Bakdekselet tas av for å få tilgang til batteri, sim-kort og minnekort. Sistnevnte kunne vært litt lettere tilgjengelig, for med 16 gigabyte lagringsplass, og fire av dem reservert til systemet, kan det etter hvert bli bruk for et minnekort.
BlackBerry Z10 ser ganske lekker og moderne ut. Byggekvaliteten føles jevnt over god, men ikke helt på nivå med for eksempel iPhone, Nokia Lumia 920 eller HTCs toppmodeller.
Innvendig er BlackBerry Z10 noe enklere utstyrt enn de mest avanserte Android-telefonene, og mer på linje med toppmodellene med Windows Phone 8. Her har du en tokjerne Krait-prosessor på 1,5 gigahertz. I praksis vil det som oftest være små forskjeller på en prosessor med to eller fire kjerner i en mobiltelefon, og BlackBerry Z10 føles rask og fin i bruk. To gigabyte med minne bidrar nok også til det.
Rikelig med funksjonalitet
Z10 er relativt godt utstyrt også ellers. Du har for eksempel NFC, som i teorien skal gjøre det enkelt å overføre data mellom enheter med NFC-støtte. Vårt forsøk på å overføre bilder fra en Android-telefon til Z10 stoppet med melding om at filene var for store. Z10s NFC er nok dermed best egnet til å overføre lenker, kontaktinformasjon og andre små datamengder.
BlackBerry-telefonen er en av få som har støtte for LTE, populært kalt 4G. Det gir mulighet for virkelig rask dataoverføring via mobilnettet, gitt at dekningen er god og du benytter deg av en mobiloperatør uten hastighetsbegrensninger på LTE-båndet.
Maskinvaren virker godt tilpasset operativsystemet telefonen, og det hele fungerer for det meste både raskt og knirkefritt. Vi liker også at telefonen har meget god støtte for video og takler en rekke forskjellige videoformater og kodeker.
God er også den nye nettleseren. Tidligere versjoner av BlackBerrys nettleser har vært relativt begredelige greier. Den nye nettleseren er imidlertid rask og enkel i bruk, nesten uansett hvilke nettsider du surfer på. At den er blant de aller beste når det kommer til HTML5-støtte er heller ikke å forakte. Kjekt er det også at det er støtte for Adobe Flash, selv om det krever litt ekstra, og er slått av som standard.
God skjerm
BlackBerry Z10 er utstyrt med en skjerm på 4,2 tommer. Det er litt større enn iPhone 5, men litt smått sammenlignet med Android-telefoner med 4,7 og 5-tommers skjermer. Operativsystemet er imidlertid godt tilpasset skjermstørrelsen, slik 4,2 tommer oppleves som tilstrekkelig. Oppløsningen på 1280x768 piksler bidrar til å gjøre skjerm meget skarp og god.
I tillegg til vanlig microUSB og tilkobling for hodetelefoner, er telefonen også utstyrt med Micro HDMI-utgang. Dermed kan du enkelt overføre bildet til en tv, pc-skjerm eller projektor. For eksempel for å vise presentasjoner direkte fra telefonen. Vi hadde gjerne sett at BlackBerry la med en adapter fra Micro HDMI, det er nemlig ikke blant de mest utbredte tilkoblingene.
Som forventet er Z10 utstyrt med to kameraer. Hovedkameraet har en oppløsning på åtte megapiksler, som er relativt standard for flaggskiptelefoner - selv om noen av de nyeste telefonene nå har hele 13 megapiksler. Kamerakvaliteten er kurant, men ikke på nivå med de beste mobilkameraene, som for eksempel det suverene kameraet i Nokia Lumia 920.
En av skrytefunksjonene i kamera-appen på Z10 kalles Time Shift. Her tas flere eksponeringer lynraskt, slik at du i ettertid kan redigere bildet ved for eksempel å velge det beste bildet av en persons ansikt. Til sammen kan du dermed sy sammen et så «perfekt» bilde som mulig. Funksjonen er kjekk om du for eksempel skal ta gruppebilder.
Om ønskelig er det også mulig å ta opp video i 1080P-oppløsning, for så enkelt å redigere opptakene i den medfølgende appen. Det følger også med en enkel app til fotoredigering, hvor du kan justere ting som lysstyrke og hvitbalanse, beskjære bilder eller legge på forskjellige filtre – litt som Instagram og tilsvarende tjenester og apper.