TEST: HTC Legend - HTCs nye legende

HTC Legend ligner på HTC Hero. Den største forskjellen er at den er mye, mye bedre.

Publisert Sist oppdatert

I likhet med HTC Hero er også Legend basert på Android-plattformen. Dette er den første telefonen vi har testet som benytter den nye Android 2.1-versjonen (de fleste andre telefoner, inkludert Sony Ericsson Xperia X10, benytter versjon 1.6).

Mens forgjengeren Hero ga litt «plastfølelse» og kunne virke litt «billig», gir Legend det helt motsatte inntrykket. Telefonen har en stilig design og et solid aluminiumchassis som er produsert i ett stykke – tydelig inspirert av Unibody-aluminiumskabinettet mange kjenner fra Macbook. HTC har valgt å beholde den karakteristiske bøyen som vi kjenner fra Hero – men plaststyrekulen er byttet ut med en optisk sensor. Med denne kan du navigere i menyer med lette fingersveip over sensoren. Et trykk på sensoren aktiverer menyvalg. Sensoren er imidlertid litt unødvendig, ettersom det går like greit å trykke direkte på skjermen. Men valgfrihet er jo også bra.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Ericsson Xperia X10 - Android-telefon med "storskjerm"

Lynrask

Til tross for at telefonen har en prosessor på «bare» 600 MHz, føles den lynkjapp – faktisk raskere enn Sony Ericsson Xperia X10, som benytter en 1 GHz Snapdragon-prosessor. Mens vi både på HTC Hero og Sony Ericsson Xperia X10 opplevde at menyer av og til hang litt, oppførte Legend seg eksemplarisk i vår test. Prosessorhastigheten er for øvrig økt fra 528 til 600 MHz fra Hero til Legend.

Skjermen krever kun lette berøringer og menyer reagerte lynkjapt og uten at vi opplevde hakking eller forsinkelser. Skjermen (og telefonen) er forholdsvis liten, 3,2 tommer, og har en oppløsning på 320 x 480 punkter. At den er av AMOLED-typen, betyr sterke og fine farger og meget bra bilde.

Knytter informasjon til kontakter

Legend leveres med HTC Sense, hvor HTC bygger tilleggsfunksjonalitet oppå Android. Brukergrensesnittet er langt mer elegant enn på en standard Android-telefon, og du får blant annet knyttet all samhandling du har med en enkelt person til kontaktkortet for denne personen. Dermed kan du se sms-er, e-post, Facebook-oppdateringer og annen informasjon knyttet til en person på ett og samme sted. Sony Ericsson har forsøkt å kopiere dette i sin X10-telefon, uten at de har klart å få det til på en like elegant, intuitiv og strømlinjeformet måte som det HTC har klart.

Ved å koble kontaktpersoner til personenes Facebook- eller Flickr-kontoer vil du automatisk få opp vedkommendes bildearkiver under kontaktpersonens kontaktkort. Du får også tilgang til Facebook- og Flickr-bilder i samme applikasjon som brukes til å vise andre bilder som ligger på telefonen.

Tilleggsprogrammer kan lastes ned fra Android Market, men foreløpig er kun gratisprogrammer tilgjengelig i Norge. Som på andre Android-telefoner veksler du raskt enkelt mellom flere programmer som kjører samtidig.

Skjermtastaturet fungerer fint til å skrive meldinger med, men dessverre mangler norske tegn. Dette kan installeres fra Android Market, eller du kan holde inne A- eller O-tastene for å få tilgang til Æ, Ø og Å.

Den optiske sensoren er en alternativ måte å navigere i menyer på, for de som ikke bruker pekeskjermen til alt. (Foto: HTC)

Hvis du kobler telefonen opp mot Google-kontoen din, vil informasjon fra Gmail, Google Calendar og Google Contacts automatisk synkroniseres til telefonen. Det er et eget Gmail-program på telefonen, i tillegg til en annen e-postklient som brukes for tilgang til andre e-postløsninger. Ettersom telefonen benytter Android 2.1, er det innebygget støtte for Exchange, i tillegg til POP og IMAP.

Svakt kamera

Kameraet på fem megapiksler er enkelt å bruke og tar greie bilder, men både bilde- og videokvalitet ligger et godt stykke bak mer avanserte kameramobiler. Dette er med andre ord ikke telefonen du kjøper hvis foto er viktig. Vi savner også en dedikert kameraknapp (du må velge kamera fra en snarvei på skjermen, og deretter trykke ned den optiske sensoren for å ta bilde). Det er heller ingen skikkelig blits, kun et enkelt fotolys.

Telefonen har for øvrig en 3,5-millimeter hodetelefonutgang, slik at du kan bruke dine egne hodetelefoner (de medfølgende øreproppene er ikke spesielt gode). Musikkspilleren fungerer veldig bra, og det er også en innebygget FM-radio.

Totalt sett er HTC Legend en svært bra telefon, enten du trenger en telefon til jobb, underholdning, eller begge deler. Telefonen er enkel å bruke, har masse utstyr, og ikke minst er den lynkjapp. Med et litt bedre kamera ville den fått en sekser – i stedet blir det en sterk femmer på terningen.

LES OGSÅ:

TEST: HTC Magic - iPhone-killer - nesten