Test: Så mye bedre er iPhone 5

Mange ventet en ny Apple-revolusjon. Men Apple revolusjonerer helst med nye produkter, ikke med oppdateringer.

Publisert Sist oppdatert

Da Apple lanserte iPhone 5 i forrige måned, mente mange den var kjedelig. En skuffelse. Det skyldes en utbredt misforståelse om at hvert eneste nye produkt de lanserer skal være revolusjonerende.

Joda, Apple har en historikk med å komme med revolusjonerende produkter når de lanserer en helt ny produktkategori eller fornyer en modellserie, men som regel handler oppgraderingene om nøye gjennomtenkte forbedringer av et eksisterende produkt.

Å lage noe som er elegant og brukervennlig fremfor å stappe inn alt det nyeste av teknologi har vært Apples suksessformel i alle år. De viker ikke fra det prinsippet med iPhone 5 heller.

Etter å ha prøvd iPhone 5 i to uker kan vi konkludere med at iPhone 5 er bedre enn forgjengeren på alle måter. Den er vesentlig raskere, den er tynnere og lettere, i tillegg har den fått en større 4-tommers skjerm og har et kamera som tar bilder av bedre kvalitet enn før. Samtidig har Apple klart å bevare batteritiden.

Design

Apple er kjent for lekre og gjennomførte produkter med god konstruksjonskvalitet. iPhone 5 er intet unntak. Vi vil påstå at den er blant de lekreste produktene selskapet noensinne har laget, og i hvert fall den lekreste iPhone-en.

Selv om iPhone 5 fortsatt ser ut som en iPhone, er det mer ved designen enn det som møter øyet. Jeg ble, som mange andre har blitt, overrasket da jeg plukket opp telefonen for første gang. Den føles helt annerledes - iPhone 4S virker som en murstein i forhold.

Ifølge Apple er nykommeren 20 prosent lettere og 18 prosent slankere (112 gram mot 140 gram og 7,6 millimeter mot 9,3 millimeter). Likevel opplever jeg ikke byggkvaliteten som dårlig, slik det ofte er med del billigere telefoner.

Baksiden på iPhone 5 er nå dekket av aluminium - med unntak av en glass-list øverst og nederst.

Det er selvsagt ikke bare tykkelse og vekt som gjør at iPhone 5 føles eksklusiv. Baksiden i glass er byttet ut med aluminium (ok, det finnes en glass-list øverst og nederst slik at antennesignalet slipper bedre gjennom), noe som hever kvaliteten betraktelig.

Aluminiums-materialet, som er det samme som brukes i Apples bærbare, er elegant. Det er antagelig også mer solid enn glasset som ble brukt før, som noen opplevde at knuste lett. Det har kommet rapporter om at aluminiums-overflaten er utsatt for riper, men jeg har så langt ikke opplevd det på min testmodell. Fordi materialet er så fint, føler jeg imidlertid for å være mer forsiktig enn før.

Selve telefonen er fortsatt helt flat foran og bak, og hjørnene er fremdeles avrundede. Metallrammen rundt kommer også i det samme aluminiums-materialet som på baksiden. Denne er skråkuttet inn mot fremsiden og baksiden med diamant, noe som gir telefonen et mer eksklusivt utseende og gjør den mer behagelig å holde.

Fargevalget til iPhone 5 er det samme som før, men den nye baksiden gir en annerledes look. Den hvite modellen kommer med sølvfarget aluminium, mens den svarte har noe Apple kaller for skifergrå aluminium. Men det er mer svart enn grått. Alt på den svarte modellen er svart, til og med knappene og Apple-logoen. Hvilken som er finest er vel en smakssak; den hvite har en futuristisk preg over seg, mens den svarte er en studie i diskret eleganse.

At iPhone 5 ikke kom med et splitter nytt utseende, var en av klagene flere hadde da telefonen ble lansert i forrige måned. Men Apple er ikke selskapet som endrer design bare for endringens skyld. Det er alltid en logisk grunn for endringene, men av og til er den så subtil at man først forstår den etter en tids bruk av det nye produktet.

Ny kontakt

For å oppnå den nye, slanke utformingen har Apple gjort et par andre fysiske endringer på den nye iPhone. Blant annet har de erstattet 30-pinners-kontakten vi har kjent fra iPod-er siden 2003 med en mindre utgave.

Den nye dokk-kontakten heter Lightning og er 80 prosent mindre enn før. Kontakten bruker en 8-pinners design som fungerer i begge retninger, noe som gjør at det ikke spiller noen rolle hvilken vei du plugger den i porten. iPhone-en detekterer «dynamisk» hvilken vei du har plassert kontakten og endrer funksjonen til de aktuelle kontaktpunktene tilsvarende. Dette i motsetning til den gamle dokk-kontakten eller en statisk mikro-usb.

Kontakt-endringen er omdiskutert, ettersom Lightning-porten ikke er kompatibel med gammelt tilbehør. Apple har tilbyr riktignok adaptere, men disse er ikke garantert å fungere med alt utstyr. Dersom du har investert i dyre dokkingstasjoner og dokkinghøyttalere, risikerer du å ikke kunne bruke dette.

I en overgangsfase vil det også være et problem at mange brukere i utgangspunktet bare har én Lightning-kabel, hvilket betyr at man må ta den med seg om man vil lade den hjemme og på jobb. En del Apple-brukere vil ha skaffet seg en fin samling med 30-pinners-kabler opp gjennom årene, og disse vil ikke lenger kunne brukes om man kjøper en ny iPhone (og etter hvert også ny iPod eller iPad).

Vi opplever den nye kontakten som mye bedre å bruke. Det er enklere å sette telefonen til lading på for eksempel et mørkt soverom hvor man ikke ser så godt hvilken vei kontakten sitter, og den virker også mer robust. Før eller siden hadde Apple kommet til å bytte den snart ti år gamle dokk-kontakten, og en tynnere telefon er en fin bonus i så måte.

Dessuten er hodetelefon-kontakten flyttet fra toppen til bunnen på iPhone 5. Dette er slik vi kjenner fra blant annet iPod touch. Personlig liker jeg dette valget godt, da jeg slipper å snu telefonen når jeg tar den opp av jakkelommen for å skifte låt, lese tekstmeldinger og så videre. I tillegg vil ikke hodetelefon-kabelen legge seg over skjermen når du skal bruke den.

Større skjerm

En annen viktig nyhet er større skjerm. Apple har tvilholdt på 3,5-tommers-formatet siden 2007, men nå har de omsider økt til 4-tommers skjerm. Skjermen har riktignok samme bredde som før, den er kun høyere. Oppløsningen har gått fra 960 x 640 piksler til 1136 x 640 piksler, mens pikseltettheten er den samme (326 ppt).

Rent praktisk betyr det at det er plass til en ekstra rad med apper på hjemskjermen. Det er også mer plass til innhold når du leser e-post, surfer eller annet. De fleste grafiske elementer i operativsystemet ser ut til å være like store som før, med unntak av litt større tastatur.

Ikke alle apper er tilpasset den høyere opp-løsningen, noe som betyr at disse appene vil ha en svart strek i over og under seg (Apple har valgt å sentrere dem på skjermen). Det kan være litt irriterende, men forhåpentlig vil alle dine favorittapper oppdateres med tiden. Hvis ikke, blir du kanskje nødt til å finne andre alternativer.

Det betyr også at selve størrelsesforholdet har gått fra 3:2- til 16:9-format. Det gjør at skjermen er mer ideell for å se på filmer og tv-serier i bredformat enn tidligere. I stedet for å vise film eller tv-serier i såkalt letterbox-format (med svarte streker over og under), fyller de nå opp hele skjermen i ekte widescreen-format. Endelig! Aldri mer dobbeltklikke på en film for å få vekk de svarte strekene.

Kvalitetsmessig er skjermen en fryd å se på, men slik var det for så vidt med forgjengeren også. Fargegjengivelsen er imidlertid bedre (med 44 prosent høyere fargemetningsnivå, ifølge Apple), og fargene ser mer naturtro ut. Takket være Retina-skjermen er bildet fremdeles sylskarpt. Kort fortalt har iPhone 5 en av de beste skjermene blant smartmobiler i dag.

Forresten så benytter iPhone 5 en ny skjermteknologi der berøringsflaten er integrert i skjermen og ikke lagt utenpå som på tidligere modeller. Dette bidrar også til at telefonen er tynnere enn før, samtidig som det også gjør at skjermen oppleves å ligge nærmere overflaten på iPhone 4S.

Fire tommer holder?

Årsaken til at iPhone har hatt 3,5-tommers skjerm så lenge skyldes ergonomi. 3,5-tommer var (ifølge Apple) den perfekte størrelsen for å bruke telefonen med en hånd uten å måtte anstrenge seg i særlig grad for å strekke tommelen fra en side til en annen. Antagelig er det derfor iPhone 5-skjermen kun har blitt større i høyden, ikke bredden.

Jeg synes likevel det var uvant og litt annerledes å bruke telefonen i starten. Det skyldes måten jeg holder telefonen på. Fordi jeg har vent meg til å holde den oppe ved å la lillefingeren fungere som en støtte, måtte jeg, med mine ikke altfor store hender, anstrenge meg litt mer for å berøre hjørnet øverst til høyre. Dette løste jeg ved å skifte grep i situasjoner hvor det var påkrevd.

På grunn av dette mener jeg også at skjermen ikke kunne vært noe større, da jeg rett og slett ville fått vondt i hånden av det. Fire tommer er imidlertid midt i blinken, både fordi jeg som nevnt får plass til flere apper på hjemskjermen men også fordi det er bedre å se film og video. Men det er bare meg.

Det er mange som foretrekker enda større skjerm enn iPhone 5 har, og sammenlignet med andre smartmobiler er Apples mobil blant de «minste». Samsung Galaxy S3 kan for eksempel skilte med en 4,8-tommers skjerm. Hvis (mega)stor skjermflate er viktig, er muligens ikke iPhone (5) noe for deg.

Vi merker oss at samtidig som mange teknologijournalister nå kritiserer Apple for ikke å velge større skjerm enn fire-tommer på iPhone, noe som angivelig er altfor liten skjerm, så går Samsung ut og lanserer Galaxy S3 mini.

Samsung-ledelsen taler dermed iPhone-kritikerne – og samtidig sikkert noen av Samsungs mest trofaste tilhengere – midt imot. For hva er begrunnelsen fra Samsungs mobilsjef JK Shin for at selskapet nå lanserer en fire-tommers versjon av Galaxy S3? Jo, at det er så stor etterspørsel etter mobiler med fire-tommers skjerm i Europa.

Og Samsungs mobilsjef går videre: Han understreker at det slett ikke vil være snakk om noen «entry-level» telefon, altså ikke en enkel billig-telefon, slik tradisjonen har vært for mobiler med liten skjerm i Android-verdenen. Nei, Galaxy S3 mini skal være en «full form factor»-mobil, forsikrer Samsung.

Dette kan ikke tolkes annerledes enn at fire-tommers skjerm, slik Apple har valgt, er midt i blinken for målgruppen. Kritikerne av Apples fire-tommers-skjerm hevder jo akkurat det motsatte: at kravstore mobilbrukere vil ha skjerm på minst 4,5 tommer og helst mer.

Samsung-lanseringen viser ganske enkelt at en del Android-begeistrede journalister har bommet i sin krasse kritikk av Apples skjermvalg på iPhone 5.

Ytelse

Apple snakker sjelden om tekniske spesifikasjoner når de lanserer ny iPhone, men nykommeren har en oppgradert tokjerners A6-prosessor som skal være opptil dobbelt så rask som A5-prosessoren i iPhone 4S, til tross for at selve prosessoren er 22 prosent mindre. Den påstanden ser ut til å holde vann.

I våre tester utkonkurrerte iPhone 5 alle tidligere iPhone- og iPad-modeller. I Geekbench-testen var den mer en dobbelt så rask som sine nærmeste konkurrenter, iPad 2 og tredjegenerasjons iPad. Den lastet inn en nettside på tre-fjerdedeler av tiden som iPhone 4S og tredjegenerasjons iPad.

Den fullførte SunSpider JavaScript-testen på 64 prosent av tiden som iPad 2 og tredjegenerasjons iPad brukte. Grafikkytelsen var også imponerende og den leverte hele 2x så mange bilder per sekund som iPhone 4S. I WebVizBench HTML5-testen var iPhone 5 tre ganger så rask som 4S.

GeekBench

Side-innlasting

Sunspider

GLBench-mark

WebViz-Bench

iPhone 5

1623

8,2

0,92

147,3

3,6

iPhone 4S

630

10,7

1,77

72,7

1,2

iPhone 4

390

12,1

2,97

11

0,7

iPad (3. generasjon)

759

10,4

1,43

125

2,1

iPad 2

760

11,1

1,44

86,7

1,8

(Beste resultater i uthevet tekst. Større tall er bedre for GeekBench, GLBenchmark (Egypt Offscreen) og WebVizBench. Mindre tall er bedre for sideinnlasting og SunSpider.)

iPhone 5 er dessuten like rask som Samsungs flaggskip Galaxy S3, til tross for at sistnevnte har en firekjerners prosessor.

Testresultater sier ikke nødvendigvis alt om ytelsen en smarttelefon. Operativsystemet og programvaren har også mye å si. Men her kan Apple sakene sine. iOS er et kjapt og godt optimalisert operativsystem som utnytter maskinvaren til det fulle.

iPhone 5 oppleves også som svært rask – raskere enn iPhone 4S. Ytelsesforbedringen er mest merkbar i spill og krevende apper, men det flyter bra i hele systemet.

Raskere surfing

En annen stor nyhet i iPhone 5 er LTE. Telefonen har altså støtte for 4G, men inntil videre fungerer dette ikke i Norge. Den støtter LTE-nett på frekvensene 2100, 1800 og 850 MHz, som brukes i blant annet USA. I Norge og store deler av Europa er det båndene 800, 1800 og 2600 MHz som brukes til 4G.

I skrivende stund vil du ikke kunne 4G-surfe med iPhone 5 på norsk jord. Men: NetCom bruker 1800 MHz-frekvensen på sitt 4G-nettverk i enkelte områder i landet. Dette er riktignok ikke klargjort for bruk med mobiltelefon, ettersom 4G er et rent datanett.

For å kunne ringe eller ta imot samtaler, må telefonen kunne hoppe over i 3G- eller GSM-nettet, og denne svitsjingen er foreløpig ikke på plass i NetComs 4G-nett. Telenor, som akkurat har lansert sitt 4G-nett, opererer i frekvensområdet 2600 MHz, men har planer om å åpne et nett på 1800 MHz i 2013. Også Telenor vil måtte få på plass den automatiske svitsjingen mellom 4G og 3G.

Både Telenor og NetCom sier at de tror iPhone 5 vil kunne brukes i hvert fall i deler av det norske 4G-nettet, neste år, forutsett at de får på plass denne svitsjingen og at Apple gjør noen små endringer i operativsystemet, ifølge Amobil.no.

Faktum er også at ingen av dagens tilgjengelige mobiler kan brukes i det 4G-nettet som er i drift i Norge i dag, selv om «alle» har fokusert på iPhone.

3G-ytelsen til Apples nyeste iPhone er imidlertid svært god. I vårt kontorlokale ved Oslo bussterminal målte vi nedlastingshastigheter på 6,6 Mpbs med Telenor-abonnement og 7,2 Mbps med NetCom-abonnement. Opplasting gikk en del langsommere, gjennomsnittsresultatet ble på 2,3Mpbs og 1,9 Mbps med henholdsvis Telenor og NetCom.

Apple hevder også at iPhone 5 har bedre trådløst nettverksteknologi, fordi den nå støtter 5 GHz-bånd i tillegg til 2,4 GHz. 5 GHz-båndet kan en del steder gi bedre ytelse enn 2,4 GHz på grunn av at det er få andre nettverk, eller annet utstyr, som vil forstyrre i dette frekvensbåndet.

Batteritid

Mye ny maskinvare og en slankere design fikk mange til å stille spørsmål ved batteritiden på Apples nyeste telefon. Batteritiden på smartmobiler i dag er ikke kjent for å være all verden og mange har innfunnet seg med å måtte sette enhetene sine til lading hver natt. Slik er det nok fremdeles.

Apple sier selv at batteritiden skal være omtrent lik på iPhone 5 som på iPhone 4S, til tross for at batteriet har en anelse større kapasitet (opp fra 1430 mAh til 1440 mAh). Det stemmer for så vidt – ved vanlig bruk gikk batteriet like fort tom for strøm som iPhone 4S. Ved avspilling av en film i fullskjerm holdt iPhone 5 i 8 timer og 21 minutter i våre tester, hvilket er cirka 6 prosent mindre enn iPhone 4S og 4 prosent mindre enn iPhone 4.

Lik batteritid som før er kanskje en skuffelse for noen, men det er prisen man betaler for kraftig ytelse og slank design. Det finnes heldigvis måter å forlenge batteritiden på, som å skru av blant annet 3G, push-oppdateringer og andre funksjoner som kjører i bakgrunnen. Merk at sikkerhetskopiering mot iCloud ikke påvirker strømforbruket, for det skjer bare når iPhone-en er koblet til strømnettet og til et trådløst lokalnett.

Topp kamera

Hva gjelder kameraet i iPhone 5 er sensoren fortsatt på åtte megapiksler, men det skal likevel ta bedre bilder enn før, spesielt i dårlige lysforhold.

Dette takket være en dynamisk lavlys-modus der flere funksjoner kombineres for å kunne ta bilder selv når lysmengden er redusert tilsvarende to blendersteg. På grunn av raskere A6-prosessor er også kameraet litt raskere – 40 prosent ifølge Apple selv.

Kvaliteten på bildene er høy, de er skarpere og en noe mer detaljerte og fargene virker også mer naturlige. iPhone 5 ser også ut til å håndtere hvitbalanse bedre, i lampelys til og med bedre enn avanserte speilreflekskameraer, har vi erfart.

Amerikanske Macworld har sammenlignet kameraet til iPhone 5 med kameraet til Samsung Galaxy S3, og førstnevnte kom best ut på nesten alle områder, selv om det er snakk om marginale forskjeller. iPhone 5 produserer bilder med mer behagelige farger, mens Galaxy S3 gir en noe mer korrekt fargegjengivelse, ifølge våre kolleger.

Kameraet byr også på 1080p HD-video, bedre videostabilisering og ansiktsgjenkjenning for opptil 10 ansikter. Det kan også ta stillbilder mens du gjør videoopptak. Den innebygde kamera-appen har fått en ny panoramafunksjon som lar deg enkelt ta 240-graders panoramabilder i opptil 28 megapikslers oppløsning.

Ellers kan kameraet på fremsiden nå håndtere video i 720p, mot tidligere 420p. Antall megapiksler har økt fra 0,3 til 1,2. Resultatet er merkbart, noe som er hyggelig for dem som bruker dette kameraet til FaceTime eller å ta bilder av seg selv.

Nye ørepropper

iPhone 5 kommer med Apples nye ørepropper kalt EarPods. Som de gamle øreproppene er også disse hvite, men de har fått en ny design.

Proppene, i hard hvit plast, er mer dråpeformet enn runde, noe som gjør at sitter bedre i øret hos flere. De gamle proppene ble ofte kritisert for passformen, og personlig opplever jeg at de nye sitter bedre og er mer behagelige, i hvert fall til vanlig bruk. Men dette vil variere fra person til person. Fordelen med å bruke såkalte in-ear-plugger i stedet er at disse ofte kommer med øreputer i flere størrelser, slik at det er større sjans for at de passer nettopp deg.

Selve lydkvaliteten på øreproppene er også bedre enn i de gamle, faktisk overraskende god den lave prisen tatt i betraktning. (229 kroner hvis du kjøper dem separat). Bassen er mer distinkt, det samme gjelder for så vidt også mellomtonene, mens diskanten er langt klarere enn før. De virker ikke å være noe mer støydempende enn forgjengeren, så du kan fremdeles ikke spille guilty pleasures (les: Britney Spears) høyt på bussen uten at dine medpassasjerer ser rart på deg.

For skikkelig god lyd er det fremdeles (dyrere) tredjepart-ørepropper eller -hodetelefoner som gjelder, men til medfølgende plugger å være duger de helt klart. Amerikanske Macworld har en grundigere gjennomgang av EarPods her.

Inline-fjernkontrollen på ørepropp-ledningen for øvrig er en anelse større enn på de forrige øreproppene – og knappene er dermed enklere å trykke på. Kvaliteten på mikrofonen synes også å være bedre, noe som er kjekt for dem som bruker denne som handsfree-løsning.

Andre endringer

iPhone 5 kommer også med andre forbedringer hva lyd angår. Den har nå tre separate mikrofoner - på forsiden, på baksiden og på bunnen. Løsningen skal bidra til mindre støy og til bedre stemmegjenkjenning. Dette testet vi fra trafikkerte Brugata i Oslo sentrum, personen vi ringte til kunne høre forskjell i kvaliteten fra iPhone 4S til iPhone 5.

Telefonen støtter også noe kalt «wideband audio», hvilket amerikanske Macworld mener er Apples egne ord for noe som heter HD Voice. Det er en teknologi som utvider rekkevidden til frekvensen på en lydsamtale, noe som gjør at den høres mer naturtro ut. For å dra nytte av denne teknologien kreves det at begge parter er på samme nettverk og at nettverket støtter HD Voice. Telenor har sagt at dette kommer snart.

De innebygde høyttalerne byr også på bedre lyd. Sammenlignet med iPhone 4S er diskanten klarere i iPhone 5.

iPhone 5 vibrerer dessuten sterkere enn iPhone 4S. Er du vant til den gamle, vil du kanskje oppleve det som litt brutalt. iFixit har etter nærmere undersøkelser funnet ut at nye iPhone bruker en annerledes viberingsmotor – den samme som ble brukt før iPhone 4S – som er mindre. Det spekuleres i at dette har blitt gjort for å spare plass i telefonen, ifølge TheNextWeb.

iOS 6

iPhone 5 kommer også med iOS 6 installert, hvilket er en oppdatering som ble sluppet flere uker før telefonen kom i salg og som også er tilgjengelig for andre (og eldre) iOS-enheter.

Jeg vil ikke gå grundig i detalj på alt som er nytt her, men mest annerledes er den mye omtalte kartapplikasjonen, som nå bruker Apples egne kart fremfor Google Maps. En endring som ikke har vært uten problemer på grunn av feil og mangler i selve kartdataene. Apple-sjef Tim Cook måtte til og med ut med en beklagelse – og oppfordrer selv brukerne til å prøve ut andre løsninger.

De nyeste rapportene sier imidlertid at Apple har begynt å oppdatere sine kart med en rekke forbedringer, selv om det trolig vil ta tid før deres kart er like detaljerte som Googles, som har flere års forsprang. Når det er sagt så er Apples kartapp langt i fra så dårlig som noen skal ha det til.

Appen har for eksempel vektorbaserte kart, noe som gjør at de tegnes opp raskere og laster ned langt mindre data i bruk. Datakomprimerings-selskapet Onavo har gjort tester og funnet ut at Apples kart er nesten fem ganger så effektive som gamle Google Maps på iOS når det gjelder datatrafikk. Selv om Apples kart ikke støtter offline modus som Google gjør med sine kart på Android, forhåndslastes det inn et mye større område av kartet for frakoblet bruk enn før, noe som er en nyttig funksjon dersom du reiser til utlandet og ikke vil bruke masse ekstra kostnader på datatrafikk.

I tillegg kommer appen med bil-navigasjon, altså talestyrte vei-anvisninger som kan ta deg fra ett sted til et annet. Mine forsøk med denne gikk ganske bra, og anvisningene leses til og med opp på norsk (selv om Siri fremdeles ennå ikke gjør det). På den ene turen kjørte jeg feil ett sted, og appen var rask til å omdirigere meg på rett vei igjen.

Navigasjonsløsningen er riktignok ikke et fullverdig alternativ til en dedikert gps-applikasjon som Navigon eller TomTom - den mangler funksjoner som fartsinformasjon, lokal fartsgrense, radarkontroll, meldinger om veiarbeid og offline-modus, for å nevne noen. Dersom du har behov for vei-anvisninger av og til, fungerer den imidlertid helt ypperlig. I tillegg er det helt gratis. Dedikerte gps-apper koster ofte mange hundre kroner, så du kan trygt ta deg råd til litt roaming-kostnader før du har brukt opp det en dedikert gps-app koster.

Konklusjon

Det er ingen tvil, iPhone 5 er den beste iPhone noensinne. Men det skulle vel strengt tatt bare mangle også. Apple følger opp sin strategi med å evolusjonere – ikke revolusjonere. Revolusjonene kommer gjerne med nye produkter, ikke i form av oppdateringer.

Telefonen er tynnere og lettere, og har en byggkvalitet som ingen andre matcher. Det er også bra at skjermstørrelsen har økt uten at dette har påvirket ergonomien i noe særlig grad. Ytelsesmessig imponerer den, og kameraet er i toppklasse. Den nye Lightning-kontakten er mye mer praktisk enn forgjengeren, selv om den for noen vil skape problemer med gammelt tilbehør. De medfølgende øreproppene er en gledelig overraskelse.

Prisen er på iPhone 5 er imidlertid høy – alle modellene er 300 kroner dyrere enn sine forgjengere. 16GB-modellen koster 5190 kroner, 32GB-modellen koster 6090 kroner og 64GB-modellen koster 6990 kroner. Prisen kan imidlertid forsvares til en viss grad, ettersom kvalitet koster. Og så er det jo slik at smarttelefoner har blitt den dingsen man bruker mest i løpet av en dag, og bruksområdene har blitt veldig mange. Nei, den er ikke en bærbar datamaskin, men hvor praktisk er sistnevnte å lese nettaviser med, høre på musikk, sjekke rutetider, spille Angry Birds, ta bilder med, oppdatere Facebook på vei til jobb om morgenen?

En iPhone er dessuten mye mer enn bare en telefon. Man får også med iOS, iCloud og App Store-universet med på kjøpet. Hvis man oppgraderer fra en gammel til en ny iPhone i dag, kan man ved hjelp av iCloud aktivere og gjenopprette dataene bare med et par tastetrykk. Sømløst og enkelt.

Når det er sagt er ikke denne Apple-verdenen for alle. Det er en rekke muligheter du ikke har med iPhone som du har med andre smarttelefoner. Du får ikke byttet batteri eller satt i ekstra minnekort. iPhone 5 kommer heller ikke med NFC (såkalt nærfeltskommunikasjon) – slik en del andre smartmobiler nå gjør. Sistnevnte kommer kanskje om teknologien blir mer anvendelig og utbredt enn den er i dag. Apple har ikke for vane å innføre funksjoner bare fordi «nerdene» vil ha det. De er mer opptatt av den helhetlige brukeropplevelsen - at ting skal ”bare funke” - for folk flest.

Så kommer vi ikke utenom det at valget av telefon i dag har mye med preferanser av operativsystem å gjøre. Noen liker epler, andre liker pærer. Mens iOS går for å være lett å bruke, går Android for å ha flere tilpasningsmuligheter. Og hvis man føler at man har behov for en mer «åpen» løsning enn man får med iPhone og iOS, finnes det nok av gode alternative smarttelefoner å velge mellom.

Les flere mobiltester hos vår søsterredaksjon PC World

Skal du oppgradere?

Hvis du aldri har hatt en iPhone og er på jakt etter funksjonsrik smarttelefon, er iPhone 5 et vår mening et veldig godt valg. Hvis du allerede eier en iPhone 4S, er ikke oppgradering like gitt, ettersom 5-eren ikke er en massiv forbedring. Det kan dessuten koste litt å kjøpe seg ut av et abonnement det er lang bindingstid igjen på, selv om bruktmarkedet for gamle iPhone-er er bra.Hvis du har en iPhone 4, vil du merke større forskjell, mens det med iPhone 3G eller 3GS vil være som natt og dag. Et soleklart ja for oppgradering her.

(Toralv Østvang har også bidratt til denne artikkelen.)