TEST: PaperCaster Soft dpad - Tegnebrett for folk på farten

PaperCaster Soft dpad er et lite, hendig tegnebrett som er ypperlig tilbehør til bærbar pc.

Publisert Sist oppdatert

Mange tegnebrett er ganske store, gjerne nesten like store som en vanlig bærbar pc. Derfor brukes de nok helst på en stasjonær arbeidsplass, selv om pc-en de er koblet til, i mange tilfeller sikkert er en bærbar. Man bærer ikke med seg tegnebrettet, man bare kobler det fra når man tar med seg pc-en og går. Selv det lille tegnebrettet Bamboo Pen&Touch fra Wacom, en av de ledende produsentene av tegnebrett, veier sine 360 gram og er nesten én centimeter tykt.

Musematte som tegnebrett

PaperCaster Soft dpad er annerledes. Mens de fleste tegnebrett er bygd i stiv plast med en berøringsfølsom flate, er PaperCaster Soft dpad myk som en musematte og bare to millimeter tykk. Unntaket er en liten stripe bakerst, som er sju millimeter tykk – det er der usb-kontakten settes inn og en del av elektronikken befinner seg. Faktisk kan tegnebrettet godt brukes som en musematte hvis man ønsker å ha en vanlig mus tilgjengelig sammen med pennen. (Vi anbefaler riktignok at man styrer unna fristelsen til stadig å gå tilbake til musen mens man prøver å lære seg til å bruke pennen, for det krever tilvenning – og disiplin – å gå over til penn.)

Soft dpad veier ikke mer enn cirka 100 gram, inkludert penn og AAA-batteriet i pennen. Verken på vekt eller plass vil du merke at du har PaperCaster Soft dpad med deg i pc-bagen sammen med den bærbare pc-en.

Ønsker man å skrive for hånd og umiddelbart få digitalisert teksten slik at den kan settes inn for eksempel i et tekstbehandlingsdokument, benytter man dette verktøyet, kalt en «skriveblokk».

Oppløsningen er litt lavere enn hos det nevnte Bamboo-tegnebrettet, 2048 punkter per tomme mot 2540 ppt. Men antall trykknivåer for pennen er det samme, 1024. Arbeidsområdet er ganske lite, men det er ikke bare en ulempe. Siden pennen også skal erstatte musen til å styre pc-en, er det en fordel å slippe å flytte den langt.

Programvaren som følger med, omfatter et virtuelt tastatur på skjermen, en virtuell skriveblokk med håndskriftgjenkjenning og programmet Free Notes & Office Ink, som blant annet gjør det mulig å skrive notater i vanlig håndskrift som deretter kan lagres og/eller skrives ut. Dessuten får man med tegne- og presentasjonsprogrammet Power Presenter RE II.

Vi prøvde løsningen på en pc som kjørte Windows 7, og her var det ikke nødvendig med noen driverinstallasjon i det hele tatt. Valg av enkelt- og dobbeltklikkfunksjoner, bruken av penneknappene og lignende styres via Penn og berøring i Kontrollpanel. PaperCaster-løsningen fungerer greit med Microsoft-programmer som PowerPoint, Word, Excel og Paint, og skal også fungere bra med Windows Journal og OneNote. Vi prøvde dessuten løsningen med Adobe Photoshop og Illustrator. Særlig i Photoshop kommer pennens trykkfølsomhet til sin rett.

Et virtuelt tastatur – kalt et «peketastatur» – med norske tegn gjør at du kan skrive i applikasjoner ved hjelp av pennen som følger med musematten.

Cd-en har drivere for Windows 2000/Me/XP/Vista samt for Mac. Vi testet Soft dpad også på en bærbar Mac, med utmerket resultat.

Konklusjon

PaperCaster Soft dpad er et fullverdig tegnebrett tross minimale dimensjoner og minimal vekt. Derfor er dette fint tilbehør til bærbar pc. Profesjonelle designere vil nok ha større og mer solide tegnebrett, men hvis du har lyst til å prøve et tegnebrett i en periode for å finne ut om brett og penn er noe for deg, er dette et godt alternativ til de aller billigste på markedet, fordi det også egner seg så godt for mobile pc-brukere. Finner du ut at tegnebrett ikke er noe for deg likevel, har du i det minste fått deg en nett musematte...

PaperCaster Soft dpad er dessuten et alternativ til å bruke mus for å betjene pc-en. Hvis du er på nippet til å få musesyke, kan penn-basert pc-styring være redningen. Men det krever grundig omstilling som tar tid for dem som har vært vant til å bruke klassisk pc-mus i mange år.