Nettverk i strømnettet
Trådløst er flott og bra, men det har sine begrensninger. Vi viser at datastrømmen i stedet kan komme ut av stikkontakten.
Det er lenge siden noen fikk den geniale idéen at strømnettet i et hus også utgjør et nettverk som kan brukes til å overføre data. Utbredelsen har det vært så som så med her hjemme, og det har også vært en del barnesykdommer. Nå er det blitt langt mer modent, og har også fått opp farten.
Det er heldigvis opprettet en internasjonal standard for denne måten å gjøre det på. Den kalles populært for «HomePlug», og har sin egen organisasjon. Du finner den på www.homeplug.org og organisasjonen skal sikre at produkter fra forskjellige produsenter skal kunne snakke med hverandre.
Det er selvfølgelig en annen gruppering som prøver å komme med en konkurrerende standard for også å kunne takle HDTV. Den heter CEPCA, og du finner den på www.cepca.org. HomePlug har imidlertid kommet mye lenger, og er definitivt det du skal satse på hvis du skal handle nå. For å vise hva det går ut på, går vi gjennom oppsettet av et sett fra Devolo.
Vi starter med to
Startpakken består av to plugger, og to tremeters nettverkskabler følger med. Strømforsyningen og nettverksdelen er bygget inn i samme enhet. Noen andre produsenter av slikt utstyr på markedet holder dem separat. Det gir slankere nettverksenheter, men du må til med kabel mellom strømforsyningen og nettverksdelen. Vi synes Devolos løsning er mer elegant, vurdert ut fra brukervennlighet, selv om selve pluggen da blir noe større
Du må skrive opp en sikkerhetskode som står på en klistrelapp bakpå pluggene før du setter i gang. Strengt tatt trenger du bare å notere koden på den pluggen du ikke forbinder direkte til PCen i første omgang. Programvaren finner på egen hånd koden på den du kobler til direkte.
Du kobler så til en Ethernet-kabel mellom en av boksene og PCen, før du setter boksen i stikkontakten. Det begynner å blinke i noen lysdioder, men det trenger du ikke bry deg om. Neste steg er å sette i CDen med programvare. Velger du standardinstallasjonen, får du med deg noen tilleggsfunksjoner vi skal komme tilbake til. Det er ikke store, tunge programmer, så du kan like godt ta dem med.
Du starter så «MicroLink dLAN Configuration Wizard». Det du gjør her, er å taste inn koden på den andre boksen i nettverket, og velge deg et passord. Passordet og sikkerhetskodene sørger for at kommunikasjonen i nettverket er kryptert, slik at ingen kan tappe inn i datastrømmen din bare ved å sette i en ekstra boks du ikke vet om.
Stort mer rett frem er det ikke mulig å få et slikt oppsett. En kunne tenke seg en enda enklere løsning ved for eksempel at en koblet sammen to bokser med en nettverkskabel og så trykket på en knapp samtidig på de to boksene, for at de skulle anerkjenne hverandre. Da går du imidlertid glipp av sikkerhetsaspektet vi var inne på ovenfor. Det er kanskje ikke så viktig for en privatbruker. Krypteringen kalles 3DES og er sikkert nok for de fleste. Selv om det høres kryptisk ut, er som sagt installeringen ren barnemat og burde ikke skremme noen.
Sett dem der du vil
Selv om den ene pluggen må kobles til en datamaskin første gang du skal sette opp nettverket, er det ikke nødvendig i fortsettelsen. Du kan gjerne koble den ene til en switch (et fordelingspunkt for nettverk) og den andre til der internettforbindelsen din kommer inn i huset. Switchen kan da gjerne stå sammen med en stasjonær datamaskin og for eksempel en NAS (lagringsplass for nettverksdata). Noe av poenget er at du kan koble til flere plugger der du måtte ha behov for det. En typisk situasjon kan være at du i tillegg til de to forannevnte, kan ha et tredje plugg der du vil ha en basestasjon for trådløst nettverk. Devolo lager også en plugg med trådløs basestasjon innebygd.
Nettverk via strømnettet er med andre ord ingen erstatning for trådløst nettverk. Det er heller ingen erstatning for virkelig høyhastighets (gigabit) kablet nettverk, der det helst skal gå så raskt som mulig. Du kan imidlertid fortsatt bruke gigabit Ethernet mellom for eksempel PCen og NASen med en gigabit switch, uten at HomePlug sinker det på noen måte.
Tillegg gjør det bedre
Som nevnt følger det med noen ekstra småprogrammer. Det ene rydder opp i midlertidige filer og historien i Internet Explorer. Det finnes det andre måter å gjøre på. Det andre programmet gjør det enkelt å dele mapper for flere brukere i nettverket med en chat-funksjon. Heller ikke det er særlig revolusjonerende. Det som imidlertid er verdt å få med seg, er den utvidede produktfamilien. Her inngår det adaptere som også har USB-kontakt, for de som trenger det. Det lages også en utgave som takler lydstrømmer med 192 kbps i stereo.
Den mest interessante er imidlertid den som tar inn datastrømmen fra strømnettet og sender den ut i boligen med vanlig trådløst nettverk i 802.11b-hastighet. Kombinasjonen av datatrafikk i strømnettet og en trådløs sender er svært brukervennlig. Det gjør at du kan plassere senderen der det er mest optimalt med hensyn til dekningsområde og stabilitet der du trenger det, selv om nettverkspluggen i internettboksen din befinner seg ved husveggen i kjelleren. Du slipper å bore et eneste hull til nettverkskabel!
Hvor fort går det?
Vi har testet løsningen i gammelt og nytt strømnett og sendte store mengder filer av forskjellig størrelse gjennom nettverket. Tallene våre er med andre ord konservative og måler reell ytelse. Husk at bransjens oppgitte tall for nettverksytelse gjelder bare i teorien.
Vi oppnår mellom 15 og 20 Mbps avhengig av forholdene. Det er litt mindre enn trådløse nettverk basert på standarden 802.11g på sitt beste, men det har liten betydning i praksis. Det er også nok i massevis til å slurpe unna all internettrafikken din uten å forsinke den. Til sammenligning trenger du maksimalt 10 Mbps for å overføre lyd og bilde når du ser en DVD-film.
Fakta:Devolo dLAN Highspeed Starter KitPris: 1 450 kroner (to plugger), 820 kroner solgt enkeltvis.Internett: www.devolo.com og www.ingpedersen.comKan brukes med PC, Mac og LinuxRekkevidde opptil 200 meter