TEST: D-Link DAP-1522 - Når du ikke trenger ruter
D-Link DAP-1522 er et rent aksesspunkt som også kan benyttes som wlan-bro.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 27. april. Det har imidlertid vist seg at ytelsesresultatet har blitt bedre med oppdatert firmware og optimaliserte innstilinger for D-Links DIR-855 som vi brukte i vår test. Artikkelen er nå blitt endret i henhold til dette.
Mange har allerede en ruter, om så med wlan, som en integrert del av modemet fra bredbåndsleverandøren. En del vanlige bredbåndsrutere kan settes opp som rene aksesspunkt, men en del vi har prøvd å gjøre dette med har ikke fungert optimalt. Problematikken kan for en del være å sette opp en ruter bak en ruter, hvilket blant annet kan kreve en del ekstra konfigurasjon for å få enkelte typer tjenester til å fungere. En del av de kombinerte modemene og ruterne som er levert av bredbåndsleverandørene er heller ikke av de enkleste å konfigurere. Samtidig er ofte wlan-funksjonaliteten i de produktene som bredbåndsleverandørene leverer langt fra den mest moderne i forhold til ytelse og rekkevidde – og kanskje heller ikke i forhold til sikkerhet, hvis løsningen begynner å bli noen år gammel.
LES OGSÅ:
Rent aksesspunkt
Som et rent aksesspunkt kan D-Link DAP-1522 kobles til en vanlig svitsj eller svitsjen på ruteren fra bredbåndsleverandøren – eller for så vidt et annet Ethernet-tilknytningspunkt på nettverket. Via administrasjonsgrensesnittet angir man videre konfigurasjonen for det trådløse nettverket i form av blant annet wlan-standarder som skal aktiveres og sikkerhetsparametere. Sikkerhetsmessig støtter enheten de teknologiene man i dag vil forvente at et moderne aksesspunkt skal støtte.
Bro
DAP-1522 kan også settes opp som en wlan-bro. En aktuell løsning for dette kan være å koble sammen to nettverk. Et eksempel kan være undertegnedes egen løsning hjemme. I stua er en wlan-ruter koblet til bredbåndsinntaket. Denne ruteren gir wlan-dekning i hele huset, samtidig som spillkonsoll, medielink, tv og stue-pc er koblet til med kabel. På hjemmekontoret i overetasjen står det flere pc-er og nettverksdisker. På hjemmekontoret er det Gigabit Ethernet mellom maskinene. I stedet for å legge kabel opp til overetasjen benyttes i stedet en wlan-bro for å koble det kablede nettverket til det trådløse nettverket, for blant annet å få internettforbindelse og kommunikasjon med htpc og medielink. Med andre ord erstatter broen i dette tilfellet kabel. På klientsiden av broen har man fire Gigabit Ethernet-tilkoblinger (naturligvis bakoverkompatibel med 10/100 Mbps). Trenger man flere tilkoblinger, kan man bruke en svitsj koblet til enheten.
2,4 og 5 GHz
Det er støtte for 802.11n, og bakoverkompatiblitet med 802.11g. 802.11a og b er for så vidt også støttet. I likhet med D-Links toppmodell av trådløse rutere, DIR-855, støtter DAP-1522 både 802.11n på 2,4- og 5 GHz-båndet. Bruk av 5 GHz-båndet gir i utgangspunktet ikke den samme rekkevidden som 2,4 GHz, men et problem med 2,4 GHz-båndet er at «alt og alle» bruker det. Man vil på 2,4 GHz-båndet kunne forstyrres av andre trådløse nettverk og andre typer produkter som benytter frekvensbåndet. I huset der vi testet DAP-1522 hadde vi høyere signalstyrke på 2,4 GHz enn 5 GHz, men hastigheten ble i praksis bedre på 5 GHz.
Konklusjon
D-Link DAP-1522 er absolutt et produkt en del kan merke seg, og for mange vil det gjøre en utmerket jobb. I utgangspunktet hadde vi litt ytelsesproblemer, men etter blant annet å gjort noen innstillingsendringer på vår DIR-855 relatert til krypteringsteknologien mellom enhetene og oppdatert programvaren ble ytelsen betraktelig bedre -- en økning fra cirka 25 til 50 Mbps ble oppnåd. Samtidig skal det sies at det ikke ble noe betydelig bedre ytelse enn det undertegnede har med en Linksys WRT160N brukt som bro i samme posisjon. Denne Linksys-ruteren kan i utgangspunktet ikke benyttes sovm bro med original programvare, men via tredjepartsprogramvaren DD-WRT som kan benyttes mot en lang rekke rutere kan den også fungere som bro. D-Link DAP-1522 har imidlertid for en del bedre ytelsespotensiale hvis bruk av 2,4 GHz-båndet gir for mye forstyrrelser.
Noe vi også bemerket var at D-Link DAP-1522 ga bedre resultater ved streaming av tung HD-video enn vår Linksys-løsning. Dette også på det tidspunkt hvor vi hadde lavere ren båndbredde mellom medielink og nettverksdisken video lå på med DAP-1522 enn med Linksys-en.
Nå skal man huske at de rene ytelsestallene vi oppgir er for vår lokalisering og oppsett, hvor det i nabolaget er en lang rekke andre nettverk. Vi vil si at miljøet her er vanskeligere enn de fleste vil ha. Et generelt tips vil også være å sette seg inn i parameterne man kan stille for det trådløse nettverket for å finne optimal ytelse i henhold til miljøet enheten skal operere i.
D-Link DAP-1522 er absolutt et aktuelt produkt for dem som bare trenger et rent aksesspunkt eller en bro. Vi bemerker at prisen er litt høy -- for eksempel D-Links DIR-825-ruter med 2,4 og 5 GHz koster det samme og er på en måte et mer avansert produkt, men har nok fordelen av et større produksjonsvolum.