TEST: D-Link DIR-645 - Tenkende wlan-ruter?

D-Link hevder deres DIR-645 er litt smartere enn mange andre wlan-rutere på markedet. Dette skal gi lengre rekkevidde.

Publisert Sist oppdatert

DIR-645 fra D-Link legger seg mellom de rimeligste ruterne på markedet og en del av de mer avanserte, med en pris på litt over 600 kroner hos de rimeligste nettbutikkene. For dette får man en ruter som støtter 802.11n på opptil 300 Mbps, samt har Gigabit Ethernet-støtte for den integrerte 4-ports-svitsjen.

DIR-645 støtter kun bruk av 2,4 GHz-båndet. Ønsker man støtte for 5 GHz, må man legge på en hundrelapp eller to på prislappen. Men det er for så vidt noe som kan være verdt prisen for en del brukere – spesielt om man sliter litt med svak wlan-ytelse på grunn av at man har svært mange trådløse nettverk i nabolaget. Det spesielle med DIR-645 er antenneløsningen. For å gi bedre rekkevidde har man seks antenner, og ruteren velger hvilke antenner som skal benyttes ut fra hva som gir best signalstyrke. Poenget blir å fokusere signalet i retningene det finnes enheter som bruker det trådløse nettverket. Dette i stedet for å generelt gi dekning i et sirkel rundt ruteren, der man vil ha store områder hvor det ikke nødvendigvis er behov for dekning.

Via usb-porten på ruteren har man mulighet til å dele for eksempel en skriver eller usb-lagringsmedie ut i nettverket.

Man kan merke seg at ruteren overhodet ikke støtter 802.11b. Riktignok er det en god stund siden nye produkter begynte med dette, så det kan være at enkelte har eldre produkter som fortsatt er i bruk og som ikke støtter noe nyere enn denne wlan-standarden.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear WNDR4000 - Trådløst opp i 450 Mbps?

I praksis

Å teste wlan-produkter kan være svært vanskelig. Miljøet et slikt produkt blir brukt i, vil variere stort. DIR-645 ble i likhet med andre rutere vi har testet benyttet hjemme hos undertegnede i et par ukers tid. I praksis fungerer ruteren ytelses- og rekkeviddemessig bra – men ikke nødvendigvis spesielt bedre enn en del andre modeller vi har testet. Riktignok er dette et miljø uten så mye påvirkning fra andre nettverk i området og uten betongvegger. Med andre ord, ikke et like krevende miljø som man blant annet kan finne i boligblokker og lignende.

Ytelsen ligger litt under en del av de raskeste modellene på markedet, samtidig som ruteren ikke ville ha noe å gjøre med et par usb-adaptere som har blitt brukt uten problemer mot en rekke andre rutere. Rent ytelsesmessig kunne ruteren for eksempel levere rundt 60-80 Mbps på et av våre faste referansepunkter, mens de raskeste ruterne vi har testet har klart over 100 Mbps over 2,4 GHz-båndet. Men dette har vært rutere som har kostet noen hundrelapper ekstra – samtidig som de også har gitt muligheten for å benytte 5 GHz-båndet.

D-Link har fått på plass støtte for OpenDNS direkte i sin programvare. Administrasjon av dette gjøres direkte via webadministrasjonsgrensesnittet til ruteren. OpenDNS er en tjeneste som kan benyttes for nettfiltrering – for eksempel for å sperre websider og tjenester som er kategorisert til å inneholde pornografi, piratprogramvare, phisingforsøk med mer. Les vår test av OpenDNS her. Du kan også sette opp gjestenettverk, og trafikkprioriteringsfunksjonaliteten virket god, blant annet i forhold til bruk av ip-telefoni samtidig som nettlinjen belastes hardt.

En ulempe med ruteren er utformingen. Den kan for eksempel ikke henges på veggen, men må plasseres stående et egnet sted. For at kablene skal kunne gå inn på baksiden blir den også stående litt i fra en vegg, hvis man ikke skal ha kablene mer synlig.

LES OGSÅ:

TEST: Cisco Linksys E4200 - Stilig og rask ruter

Konklusjon

Ytelse og rekkevidde for D-Link DIR-645 er for så vidt bra. Vi hadde kanskje forventet mer sett ut i fra teknologien som benyttes, men samtidig er dette en relativt rimelig ruter. Strengt tatt har vi ikke testet så mange sammenlignbare produkter i denne prisklassen – det vi har testet i senere tid har gjerne kostet litt mer.

Når det kommer til stabilitet har vi så langt hatt gode erfaringer med de enhetene vi har benyttet mot ruteren, hvilket blant annet inkluderer ganske mange forskjellige pc-er, iPad, iPhone, et par Android-telefoner og nettradio.

Hvis ikke økonomien er veldig stram, hadde vi nok lagt på noen hundrelapper og gått for Netgear WNDR4000 eller Cisco E4200. D-Link kommer også med modellen DIR-657 som er litt dyrere og litt mer avansert, men er basert på samme teknologi.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?