TEST: D-Link DIR-868L: God fra D-Link
Ny 802.11ac-toppmodell leverer gode resultater.
De siste årene har ikke D-Link klart å overbevise når det gjelder SOHO-rutere rettet mot de mer kravstore brukerne. Med nye DIR-868L slår de tilbake.
Tidligere har vi testet DIR-865L – D-Links førstegenerasjons 802.11ac-ruter. Resultatene var helt kurante og på nivå med en del andre 802.11ac-rutere på markedet, men den utmerket seg ikke.
I praksis har man hatt en kløft i markedet. Mange rutere har levert omtrent de samme resultatene – på en måte ikke så overraskende, da de har delt mange av de interne komponentene. Asus RT-AC66U har imidlertid ligget et stykke foran. I starten av august kom det imidlertid fram at Netgear har saksøkt Asus, etter at Netgear har brukt et tredjeparts selskap til å teste blant annet RT-AC66U og funnet ut at sendestyrkeverdiene har vært utenfor det tillatte. Asus har kommet med firmware-oppdateringer i senere tid hvor det kan se ut som ytelsen er blitt noe redusert. Reduksjonene er imidlertid ikke store.
LES OGSÅ:
DIR-868L i praksis
Administrasjonsgrensesnittet og mye av funksjonaliteten som ligger i DIR-868L har vi sett hos tidligere modeller fra Netgear. Selve administrasjonsgrensesnittet er i stor grad uendret sammenlignet med selv fem år gamle modeller fra D-Link. Sett opp i mot Asus RT-AC66U er det kanskje ikke like lett for uerfarne brukere, men for de færreste vil det være spesielle endringer som må gjøres etter at man har gått igjennom konfigurasjonsveiledningen man får ved første tilkobling til ruteren.
Via usb-porten kan man dele et lagringsmedie ut i nettverket og dermed få enkel NAS-funksjonalitet. Det er støtte for USB 3.0. Riktignok påpeker D-Link at man vil kunne få redusert ytelse på 2,4 GHz-båndet ved å ha USB 3.0 aktivert. Samtidig er det marginalt man tjener ytelsesmessig på å ha USB 3.0 aktivert kontra bare USB 2.0-støtte. Spesielt hvis lagringsmediet er formatert med NTFS, så er man et godt stykke unna at USB 2.0 er en flaskehals. Med NTFS så vi overføringshastigheter på cirka 100 Mbps, mens man med FAT32-formaterte lagringsmedier kunne ha rundt det dobbelte. Dette er noe vi også har sett på andre rutere med slik funksjonalitet. Hovedfordelen med NTFS i denne sammenhengen vil være støtte for filer på over fire gigabyte.
Gjennom MyDlink-tjenesten kan man via internett få tilgang til noen innstillinger på ruteren, samt noe statusinformasjon. Så veldig nyttig ser ikke denne tjenesten foreløpig ut til å være for DIR-868L. D-Link har funksjonalitet i administrasjonsgrensesnittet for å sjekke om oppdateringer er tilgjengelig, men fortsatt er det litt mer arbeid å oppdatere enn hos en del av konkurrentene.
LES OGSÅ:
God ytelse
Som vi har vært inne på har Asus RT-AC66U vært den ledende ruteren når det gjelder ytelse og rekkevidde i dette segmentet. Fortsatt er den også bedre enn D-Link DIR-868L. På kort og middels avstand var ytelsesforskjellene i vårt tilfelle små. Asus-en leverer imidlertid et bedre resultat på lengre avstander – noe vi så både på overføringshastigheter og ved praktisk bruk som hd-videostreaming i ytterkant av bolighuset der vi tester rutere. Dette gjelder resultatene vi så både på 802.11n og 802.11ac.
Undertegnedes hjemmekontor er det primære teststedet – dette er cirka 13-14 meter fra ruteren og med et par lettvegger i mellom. På det beste så vi hastigheter på cirka 350 megabit per sekund via 802.11ac – dette ved hjelp av Asus' PCE-AC66-adapter for stasjonære pc-er. Dette er en av få adaptere som er tilgjengelig med 3x3-antennekonfigurasjon og dermed støtte for 1,3 Gbps båndbredde. De fleste usb-adaptere ellers og de interne kortene vi til nå har sett i bærbare pc-er, har en 2x2-antennekonfigurasjon og støtter teoretisk opptil 867 Mbps. Mot D-Links egen usb-adapter (DWA-182) fikk vi ytelse på opptil i underkant av 200 Mbps.
Mot vår bærbare pc med Intels 802.11ac-kort hadde vi ytelse på cirka 250 Mbps – over det dobbelte av hva vi med samme pc fikk med 802.11n. Så vidt vi har forstått støtter Intels 802.11ac-kort Beamforming – en teknologi som også DIR-868L støtter. Dette er en løsning der ruteren skal kunne fokusere sendesignalet i retningen klienten befinner seg i. Beamforming-teknologien skal også være bakgrunnen for hvordan ruteren er utformet. For 802.11n - som fortsatt vil benyttes av mange - har ruteren forventede egenskaper sett i forhold til andre rutere i segmentet.
For kablet nettverk har ruteren en 4-ports Gigabit Ethernet-svitsj.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Etter noen uker med praktisk bruk av D-Link DIR-868L sitter vi igjen med et godt inntrykk. Ruteren har fungert stabilt og trådløsegenskapene er gode. Det vi ellers forventer å finne av primærfunksjonalitet er på plass. Asus RT-AC66U virker fortsatt noe bedre når forholdene blir mer krevende. Så gjenstår det å se om Asus får lov å fortsette å selge RT-AC66U med den konfigurasjonen den har i dag eller om det er grunnlag for påstandene om at ruteren opererer utenfor kravene til blant annet maksimal sendestyrke. Rent utseendemessig kan også D-Link-en være mer anonym enn RT-AC66U med sine store eksterne antenner. DIR-868L blir også litt rimeligere enn RT-AC66U.
LES OGSÅ: