TEST: Linksys EA6900 AC1900: Linksys' beste

Rask 802.11ac-ruter for de kravstore?

Publisert Sist oppdatert

Går man ti år tilbake var bredbåndsrutere fra Linksys for en del omtrent synonymt med internett-tilgang og trådløst nettverk. De siste årene har det imidlertid vært mer anonymt, selv om blant annet E4200 lenge var en av våre favoritter.

De siste ukene har også Linksys blitt rammet av sikkerhetsproblemer. Her går de imidlertid inn i rekken av omtrent alle aktører som har vist seg å ha problemer. Dårlig sikkerhet knyttet til rutere for private hjem og små bedrifter ser ut til å være regelen.

Linksys var i noen år nå eid av Cisco, men ble i fjor overtatt av Belkin. Belkin selv er i en del markedet store på trådløse rutere, men har ikke fått noe spesielt feste på det norske markedet selv om produktene har vært tilgjengelig gjennom større forhandlere. Også Belkins egne løsninger har de i løpet av de siste ukene vært i søkelyset sikkerhetsmessig.

Det vi nå også ser, er at Linksys nyeste generasjon av rutere ser ut til å ha et av de samme problemene som Asus har hatt. Det kan være for gjort for brukere å gjøre feil i konfigurasjonen som gjør at lagringsmedie koblet til ruteren blir offentlig tilgjengelig på nettet.

EA6900

Med EA6900 AC1900 Smart W-Fi Wireless Router – heretter bare kalt EA6900 - har også Linksys gått til steget om å ta i bruk eksterne antenner igjen – riktignok i noe mindre format enn det vi ser på en del av konkurrentenes rutere. Linksys tidligere forsøk på 802.11ac-rutere har ikke helt klart å hevde seg mot de aller beste. Det har de par siste årene også vært gjort en del eksperimenter når det gjelder programvaretjenester som ikke alle har vært like populære – blant annet med påtvungen registrering.

EA6900 blir i skrivende stund Linksys leveringsdyktige toppmodell. Her er vi imidlertid svært spent på den annonserte WRT1900AC , som skal bli hakket bedre og i enda større grad være en konkurrent til Asus RT-AC68U og Netgear R7000. Riktignok har også Asus forhåndslansert en ny modell, RT-AC87U, som skal bli tilgjengelig senere i år. Med den kommende WRT1900AC legges fokuset på entusiaster og svært krevende brukere, og gjennom OpenWRT-programvaren skal det komme muligheter som man ikke ser i Linksys' standardmodeller.

EA6900 har 3x3 MIMO hvilket teoretisk skal gi opptil 1,3 Gbps via 802.11ac og 450 Mbps via 802.11n. Man må her også merke seg at det vil være forskjeller mellom klientene - for eksempel de fleste bærbare pc-er har to antenner (2x2 MIMO) og vil da maksimalt teoretisk kunne få tilkobling på 867 Mbps for 802.11ac og 300 Mbps for 802.11n. Beamforming er støttet for å kunne fokusere sendingen mot der tilkoblede enheter befinner seg.

LES OGSÅ:

TEST: TP-Link Archer C7: Rimelig 802.11ac-ruter

Oppsett og funksjoner

Linksys benytter en veiledning for å gå igjennom en del konfigurasjonsvalg ved første gangs bruk. Her opprettes det en bruker som kan benyttes for fjernadministrasjon av ruteren, samt et passord som benyttes for tilgang til administrasjonsgrensesnittet i lokalnettverket. Gjennom fjerntilgangen promoterer Linksys en del muligheter for å gi nye brukere tilgang til nettverket, begrense tilgang til nettverket osv. Sett over ett tror vi ikke det er så mange dette vil være spesielt nyttig for.

Noe vi liker under første gangs oppsett er valget for å gjøre firmware-oppdateringer automatisk. Som vi har sett noen tilfeller av, har det vært sikkerhetstrusler mot rutere som har vært alvorlige, men få har oppdatert firmware på grunn av at de ikke vet om problemene. Linksys har her mulighet til å rulle ut oppdateringer som blir installert automatisk. Ønsker man imidlertid selv kontroll på dette, blir det en funksjon som kan deaktiveres.

Brukergrensesnittet er for så vidt pent og moderne og man finner for det meste enkelt fram. Vi ser imidlertid at Linksys har gjort noe av den samme tabben som Asus – hvis man bare aktiverer ftp-tjenesten blir tilgangen til tilkoblet lagringsmedie åpen, med mindre man ikke går et annet sted og setter restriksjoner.

Ut i fra de undersøkelsene vi har gjort blir ikke problemet tilsynelatende like omfattende som hos Asus. Vi vil anta at brukergrensesnittet på dette området er det samme på mange andre produkter fra Linksys, men via tjenester som ShodanHQ er det nødvendigvis ikke like enkelt å finne konkret Linksys-rutere med åpne FTP-tjernerne. Bakgrunnen for dette er ganske enkelt header-informasjonen som vises når en tilkobling blir gjort for tjenester som indekserer åpne tjenester.

Gjør man et mer generelt søk på åpne FTP-tjenere vil Linksys-brukerne dukke opp, men det er altså vanskelig å konkret finne Linksys-modellene. Dette vil samtidig være avhengig av navnet brukeren har gitt sin ruter ettersom det vil være en del av header-informasjonen ved innloggingen og dermed hva som blir indeksert av slike tjenester.

Det er ellers DNLA-medietjener for streaming av mediefiler fra lagringsmediet koblet til.

Linksys lanserte sin app-arkitektur for rutere for et par år tilbake. Det er noen apper på plass, blant annet for nettfiltrering. Vi hadde imidlertid trodd at mer skulle ha vært tilgjengelig. Oppsettet for prioritering av enheter i forhold til båndbredde er ellers enkelt.

LES OGSÅ:

Sjekk Asus-ruteren din nå!

Ytelse

EA6900 er på noen områder den raskeste ruteren vi har testet – samtidig som den på noen områder ikke imponerer. Det som her skuffer blir tildels rekkevidden – mens vi på kortere avstander har ytelse i toppklasse, var det plasseringer i huset hvor andre rutere kunne brukes til selv tyngre oppgaver at vi knapt klarte å holde en stabil forbindelse for websurfing med EA6900.

For eksempel på testplasseringen lengst borte hadde vi over 40 Mbps nedlastingshastighet med både vårt Surface Pro 2-nettbrett og LG G2-mobiltelefon mot Asus RT-AC68U – mens det varierte fra 2 til 15 Mbps med EA6900, og i noen tilfeller så vi forbindelsen forsvinne helt. Med for eksempel iPhone ble ikke ruteren synlig engang.

På noe mer moderate avstander ble imidlertid ytelsen svært bra både på 2,4 og 5 GHz. På hjemmekontoret ble her EA6900 den raskeste ruteren mot flere av enhetene vi testet mot – tildels med ganske store marginer. Overraskende nok fikk vi her også beste ytelsestall mot Asus PCI Express-adapter, PCE-AC68, enn mot egen Asus RT-AC68U-ruter.

Vi ville imidlertid sagt at det hadde vært viktigere å ha mer stabil og akseptabel ytelse på litt lengre rekkevidde enn best mulig ytelse på kort og mellomlang avstand.

For lagringsmedie tilkoblet de to USB 2.0-portene målte vi skrivehastighet på 14 megabyte per sekund og lesehastighet på 28 megabyte per sekund. Dette relativt likt D-Link DIR-868L, men et stykke bak Asus RT-AC68U og Netgear R7000.

LES OGSÅ:

TEST: Asus RT-AC68U og Netgear R7000 Nighthawk: De beste hjemmeruterne

Konklusjon

Linksys mangler litt på funksjonalitetssiden for å framstå så avansert som en del av konkurrentene. Dette kan nok endre seg med deres kommende – og mer påkostede (=dyrere) WRT1900AC.

Ytelsen er god, men vi fikk som sagt litt problemer når avstanden ble lang. Prismessig legger den seg litt under de dyreste ruterne i samme segment, men vi føler nok samtidig at prisen kunne vært enda litt redusert. Med den lille prisforskjellen det i praksis blir opp til Asus RT-AC68U, ville vi heller valgt Asus-en.

Pluss skal gis for muligheten til automatisk oppdatering. I praksis forutsetter det jo også at Linksys tar sikkerhet alvorlig og faktisk kommer med oppdateringer også - noe ikke alle aktørene har vært så flinke til når blant annet sikkerhetsproblemer har blitt oppdaget.

LES OGSÅ:

Slik får du sikrere hjemmenettverk

Ytelsen varierer

Av flere årsaker har vi presentert ganske begrenset med ytelsestall i våre rutertester. Bakgrunnen for dette ligger i hvordan dagens rutere fungerer og alle faktorene som påvirker ytelsen.

Ruterne er ikke testet i en kontrollert miljø. Dette vil blant annet si at det er påvirkning fra andre nettverk i nabolaget. Riktignok er ikke disse så sterke, men det er nok til at automatikken i dagens rutere kan sette ganske vidt forskjellige innstillinger.

Et eksempel er kanalbredden på 2,4 GHz-båndet. Dette er for alle ruterne satt til å automatisk variere mellom 20 og 40 MHz. For eksempel kunne vi på en av våre testlokalisjoner for en ruter først måle 233 og 155 Mbps på 802.11n på 2,4 GHz på 4 meters avstand. Når vi et par dager senere kjørte samme test med samme pc var ytelsen redusert til henholdsvis 145 og 85 Mbps. På noen rutere vil det være mulig å prøve å tvangskjøre på 40 MHz kanalbredde hele tiden, mens på andre er valget enten 20 MHz eller automatisk valg. Å tvangskjøre kan også gi komplikasjoner når signalkvaliteten begynner å bli dårlig.

Dette vil være en av flere faktorer der man tildels kan få tilfeldige ytelsestall og vi blir derfor forsiktige med å sette opp direkte sammenligninger, men baserer oss på ytelsestester der vi ser trender basert på en rekke enheter. I stedet for å bare kjøre i gjennom et sett med tester, prøver vi å kjøre med ruterne noen uker med generell bruk i praksis også.

Å teste med flere enheter ser vi også som viktig. Vi kan blant annet i testene vi har kjørt i senere tid kan ha dobbel ytelse på en bærbar kontra en annen - selv om begge skal støtte stadnard 802.11n.

Vi gjør da en vurdering basert på flere tester og med flere enheter, samt bruk av flere enheter samtidig og på forskjellige steder. Dette gir et (stort) tallmateriale der enkelttester gjerne bare kan være veiledende, men vi prøver å se totalen for å gjøre en vurdering av ytelsen.

LES OGSÅ:

Nye ruterangrep oppdaget