TEST: Netgear WNDR4500 N900 - Dyrest og best?

Netgear WNDR4500 er blant de aller dyreste wlan-ruterne i sitt segment – selve ruteren er også betydelig større enn hva vi ellers har testet i senere tid. Det gir høye forventninger.

Publisert Sist oppdatert

Netgear har de siste månedene økt tempoet når det gjelder nye produkter til SOHO-segmentet (Small Office, Home Office).

For dem som stiller store krav til ytelsen og funksjonaliteten for sin wlan-ruter kan WNDR4500, eller N900 som den også kalles, være spennende.

Men prislappen er 50-60 prosent høyere enn for en del andre rutere vi har omtalt som meget gode.

For oss kan det virke som flere i det siste har blitt mer oppmerksom når det gjelder rutere med god dekning og høyere ytelse.

For en del handler det om tilgjengeligheten av raskere bredbånd gjennom for eksempel fiber- og kabeltilknytning og bredbåndshastighet på over 50 Mbps. Mange har også anskaffet seg smarttelefoner og nettbrett som på langt nær er like gode wlan-messige som de fleste bærbare pc-ene. Man forventer med denne typen enheter i større grad å også ha forbindelse over hele boligen.

Selv med en svært god ruter er det faktorer som gjør at å få god dekning overalt kan være vanskelig. Men en god ruter er gjerne betydelig bedre enn en del av de rimeligste og enkleste løsningene som er på markedet – og for ikke å glemme wlan-biten som er integrert i boksen man har fått fra sin bredbåndsleverandør.

For mange er det nå en del år siden aksesspunktet for trådløst nettverk ble anskaffet , og merker man at man ikke får utnyttet bredbåndslinjen man har eller har ikke dekning alle steder man ønsker det, kan en bedre wlan-ruter være en god investering.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link DIR-645 - Tenkende wlan-ruter?

Gode spesifikasjoner

Netgear WNDR4500 støtter 802.11n via både 2,4 og 5 GHz-båndet. 2,4 GHz er det vanligste frekvensbåndet å benytte, men relativt mange pc-er støtter også 5 GHz. 5 GHz har ikke helt den samme rekkevidden som 2,4 GHz, men kan på kortere avstand gi høyere ytelse.

Fordelen er også at relativt få benytter 5 GHz-båndet, slik at selv i områder hvor man har svært mange trådløse nettverk får man lite forstyrrelse på denne frekvensen – dette er igjen med på å kunne gi bedre ytelse, og også bedre ytelse på litt lengre avstand for en del.

N900-betegnelsen til ruteren viser til en samlet (veldig teoretisk) på 900 Mbps for 2,4 og 5 GHz-båndet samlet. Med andre ord, opptil 450 Mbps er støttet for begge frekvensene. En del andre wlan-rutere på markedet støtter 450 Mbps kun på 2,4 GHz-båndet.

For å utnytte maksimal hastighet stilles det krav til pc-en. Det er de pc-er på markedet som har løsninger som teoretisk bare støtter opptil 150 Mbps.

Det vanligste er fortsatt støtte for 300 Mbps, men enkelte nyere pc-er støtter også 450 Mbps. Primært er det da snakk om dyrere og påkostede pc-er der produsenten har valgt å benytte Intels Wi-Fi Link 6300-wlan-kort.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear WNDR4000 - Trådløst opp i 450 Mbps?

Svitsjen i ruteren støtter Gigabit Ethernet. Man har også muligheten for å koble til to usb-lagringsenheter (for eksempel harddisk) som deles ut i nettverket – med andre ord en enkel NAS-funksjonalitet. Hastighetene vi fikk fra tilkoblet lagringsmedie var cirka 10 megabyte i sekundet. Med andre ord et godt stykke under hva man kan forvente fra en vanlig NAS.

En god del rutere har denne funksjonaliteten, og ytelsen ligger gjerne på dette nivået – noen litt lavere, andre bittelitt høyere. Merk at benytter man NTFS-filsystem, faller ytelsen etter vår erfaring 30-40 prosent. Fordelen med å benytte NTFS kontra FAT32 er at man får støtte for filer på over 4 gigabyte.

Det er mulig å sette opp gjestenettverk både for 2,4 og 5 GHz. Fordelen med bruk av gjestenettverk ovenfor besøkende kan blant annet være at det ikke skal være mulig å aksessere andre ressurser på nettverket enn internettforbindelsen.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

I praksis

Undertegnede har kjørt WNDR4500 hjemme i vel en måneds tid. Mot ruteren har det blitt benyttet jevnlig fem-seks forskjellige pc-er/Mac-er, samt andre pc-er som har vært inne til test. I tillegg blir det benyttet iPad, iPhone og et par Android-telefoner, samt nettradio, ip-telefon og mediespillere. Flere NAS-er med høy ytelse har vært koblet til via kablet nettverk. Internettmessig ble ruteren koblet til en 60/60 Mbps fibertilkobling.

Erfaringene stabilitetsmessig har vært svært gode – i praksis har det ikke vært noen problemer overhode.

Med hva med ytelse og rekkevidde? Testing av ytelse på dette området gjør vi på en måte med varsomhet. Vi mener dette er viktig å se over litt tid i forhold til praktisk bruk og de mange forholdene som kan påvirke ytelsen.

Ytelsen og rekkevidden man får i praksis vil også variere mye med pc-ene man benytter, boligen og andre faktorer som påvirker – for eksempel trådløse nettverk i nabolaget. Pc-ene som primært har vært benyttet er utstyrt med Intels Wi-Fi Link 6300- og 5300-kort. 6300-kortet støtter også 450Mbps.

Ser vi på erfaringene og målingene vi har gjort, skiller ikke WNDR4500 seg så mye fra andre rutere vi har testet i senere tid – også modeller som etter spesifikasjonene skulle ha hatt dårligere egenskaper. For eksempel hadde vi faktisk bedre erfaringer med Netgears WNDR4000 og Cisco E4200. I henhold til en del av lokalisjonene vi tester ruteren på, har vi for en del av de andre modellene ligget på i overkant av 100 Mbps på det beste, mens vi med WNDR4500 lå på rundt 80 Mbps. Men som sagt, ytelsen i praksis vil variere veldig med pc-ene man bruker, bolig/lokale og faktorer som påvirker.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS1511+ - Høy kapasitet, høy ytelse

Administrasjon

I tillegg til det tradisjonelle webbaserte administrasjonsgrensesnittet kan man for oppsett av ruteren benytte Netgears Genie-programvare. Riktignok er ikke all funksjonalitet tilgjengelig her.

Via denne programvaren kan man også enkelt sette opp «Foreldrekontroll», som er en løsning som baserer seg på trafikkfiltrering via OpenDNS. Det er en del fordeler med å ha denne funksjonaliteten integrert med ruteren.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link DNS-325 og Asus NAS-M25 - To for to

Konklusjon

Jevnt over er WNDR4500 for så vidt et godt produkt. Når det gjelder trådløsegenskapene er den absolutt god, men vi hadde forventet at ytelse og rekkevidde skulle vært enda litt bedre sett ut i fra prisen.

Funksjonalitetsmessig stusser vi litt på at WNDR4500 på noen områder ikke har like god funksjonalitet som den rimeligere WNDR3800-modellen – som for eksempel Time Machine-støtte for Mac-er når en harddisk kobles til usb-porten på ruteren. Funksjonaliteten for å overvåke hvilke kanaler på nettverk er på papiret også bedre for Netgears WNDR3800-modell.

Vi føler at for mange vil Netgear WNDR4000 eller Cisco E4200 være vel så godt valg – blant annet gjennom en noe lavere pris.

WNDR3800 kan også være interessant ut i fra funksjonaliteten den kan tilby, og det er fortsatt en kurant enhet ytelsesmessig, selv om den i motsetning til de andre nevnt her har en enklere antennekonstruksjon og dermed ikke støtter like mange parallelle datastrømmer – hvilket for så vidt også forutsetter at pc-en man benytter støtter det, hvilket en god del rimeligere pc-er ikke gjør.

LES OGSÅ:

TEST: Cisco Linksys E4200 - Stilig og rask ruter