Et godt alternativ til laserskrivere?
TEST: Laserskriverne hersker i bedriftene. Nå utfordres de enda mer enn før av blekkskrivere. Vi har testet den nyeste utfordreren fra HP.
Med HP Officejet Pro 8000 Enterprise setter HP inn et kraftig angrep mot laserskrivernes herredømme i bedriftene, og denne gang omfatter målgruppen også større bedrifter.
De siste par årene har HP lansert en serie blekkskrivere myntet på bedriftsmarkedet. Vi snakker om forholdsvis rimelige blekkskrivere med større blekk-kapasitet enn vanlige blekkskrivere konstruert for privatbruk.
Det er ikke minst større blekkpatroner bidrar til å redusere kostnadene per utskriftsside. HP hevder at Officejet Pro 8000 Enterprise har en sidekostnad som er 50 prosent lavere enn for laserskrivere.
Det er først og fremst småbedrifter – og etter norske forhold kanskje det vi kaller mellomstore – som har vært målgruppen for denne satsingen. Hverken selve utskriftskapasiteten eller elementer som arkmaterkapasitet og lignende har vært tilpasset de større bedriftene.
HP Officejet Pro 8000 Enterprise er imidlertid bygd for en månedlig utskriftssyklus på 15 000 ark, som er mye mer enn blekkskrivere for forbrukermarkedet og hjemmekontoret er myntet på. Der snakker man kanskje om maks 1000 sider i måneden. (Eksempel: HP Deskjet 3000-serien.)
Officejet Pro 8000 Enterprise-skriveren er kompatibel med HP Web Jetadmin-programvaren, som it-administratorer bruker til å fjernadministrere skriverne i en bedrift med mange skrivere rundt omkring i organisasjonen. Allerede der viser skriveren hva slags marked den er myntet på.
I tillegg støtter den bedriftsversjonen av HPs utskrift-i-skyen-teknologi: ePrint Enterprise Solution.
HP hevder derfor at dette er en skriver med «kapasitet for større foretak», som det heter i HPs dokumentasjon.
Full dupleks
Den har også automatisk tosidig utskrift. Det begynner riktignok å bli ganske utbredt også på hjemmekontorskrivere nå, men i bedriftene er det ofte et krav at man skal kunne skrive ut på begge sider av arket, og da er ikke manuell dupleks aktuelt.
Den automatiske dupleksutskriften fungerer utmerket. Den eneste ulempen, som denne blekkskriveren deler med andre blekkskrivere med automatisk dupleks, er at hvert ark må ligge til blekktørking noen sekunder før det trekkes inn igjen i skriveren for å bli snudd og påført utskrift på den andre siden. Dette er en forsinkelse som skyldes at man arbeider med vått blekk i stedet for tørr lasertoner.
Blant endringene som Officejet Pro 8000 Enterprise-modellen byr på sammenlignet med den tidligere Pro 8000-modellen, er at den har fått et lcd-panel i stedet for bare statuslys, og at menyknappene ved siden av lcd-panelet og menysystemet som kommer fram i panelet, har store likhetspunkter med virkemåten hos HP Laserjet-skrivere. Her er det om å gjøre å gi bedriftsbrukerne et miljø de kjenner seg igjen i, altså.
Grei kapasitet
Skriveren har en arkskuff i fronten med plass til 250 ark, og utmatingen av de ferdige utskriftene skjer mot et plastdeksel over arkskuffen. Oppgitt kapasitet på utmatingen er 150 ark.
Skriveren har to skrivehoder som må installeres når man setter opp maskinen første gang – en enkel jobb, bare så det er sagt. Skrivehodene er ment å skulle vare i skriverens levetid.
I tillegg må man installere fire blekktanker bak en luke ytterst til venstre på fronten av skriveren. Tre av dem er fargeblekk, den fjerde er sort blekk. De blekkpatronene som følger med, har noe redusert kapasitet, men når man senere kjøper nye patroner, får man en kapasitet på 1400 sider når det gjelder fargepatronene, mens sort blekk kan kjøpes enten i patroner for 1000 sider eller i såkalt XL-kapasitet på 2200 sider.
Blekk kjøpt for de kapasiteter denne skriveren er myntet på er en god del billigere enn lasertoner for samme utskriftsmengde.
Men det ligger innsparinger på annet hold også. Blekkskrivere trenger mye mindre strøm enn laserskrivere når de er i bruk. Officejet Pro 8000 bruker 18,2 watt. En laserskriver det er naturlig å sammenligne med, er HP Laserjet CP1525n, som drar 295 watt til samme operasjon.
Ingen racer
Vi må fastslå at Officejet 8000 Pro Enterprise ikke er noen racer. HP hevder at utskriftshastigheten for sort tekst i kladdemodus er 15 sider i minuttet, som egentlig er ganske beskjedent tall. I praksis er hastigheten enda lavere. Vi oppnådde 8,7 sider i minuttet (8,7 spm) i kladdemodus med et Word-dokument med ren tekst uten grafikk. I normal kvalitet sank hastigheten til begredelige 1,4 sider i minuttet (1,4 spm). Dette var vel å merke ikke en test basert på ISO-standarden som bransjen benytter for slike tester – vårt testdokument har noe høyere dekningsgrad (altså høyere blekkforbruk) enn standardtestene.
Vårt 50-siders testdokument med ren tekst ble skrevet ut på åtte minutter og 12 sekunder. Dette gjaldt uavhengig av om vi satte skriveren i kladdemodus eller i normalmodus. Dette er altså et valg som ikke innvirker på utskriftshastigheten, bare på blekkforbruket.
Utskriftshastigheten her var ikke imponerende. I tillegg skrev skriveren ut et ekstra, blankt ark et par-tre ganger i løpet av utskriftssesjonen.
Vi synes også det er litt vel lang ventetid før den første utskriftssiden kommer ut, nesten 18 sekunder. Ved utmatingen av hvert ark tar skriveren en tre-fire sekunders pause før arket blir matet helt ut.
Derimot er utskriftene av fargefotos overraskende rask. Et 10 x 15 cm albumbilde kommer ut på under 40 sekunder, og i god kvalitet. Det er bra.
Ok oppløsning til sitt bruk
Vi som har fulgt krigen i blekkskrivermarkedet gjennom de siste par tiårene har erfaring for at det først og fremst dreier seg om at oppløsningen bør være så høy som mulig og blekkdråpene så små som mulig, gjerne ned mot én pikoliter. Når blekkskriverne nå skal ut og slåss mot laserskriverne i kontormarkedet, er det andre ting som teller – i første rekke altså kostnader. Skriveren vi tester her, har en oppløsning på beskjedne 600 x 600 punkter per tomme. For en som er vant til å jobbe med fotoutskrifter høres det veldig lite ut, men når konkurrentene er kontorlaserskrivere, er dette helt ok.
Vi må da også fastslå at utskriftskvaliteten på våre kontordokumenter var mer enn tilfredsstillende. Ikke minst tekstkvaliteten var «god som laser».
Viktig er det også at denne skriveren kan skrive ut fotoutskrifter med en kvalitet som ikke ligger langt unna det man oppnår med dedikerte blekk-baserte fotoskrivere. Det er ingen laserskrivere som kan matche dét.
En skriver som skal inn i et bedriftsnettverk, bør ha visse egenskaper og funksjoner som kanskje ikke betyr noe på et hjemmekontor, men som er viktig i bedriftssammenheng. Foruten PCL 5 og 6 samt PostScript støtter denne HP-skriveren HPs universelle skriverdriver. Den støtter også som sagt HPs verktøy for utskriftsadministrering på bedriftsnivå, for eksempel JetAdmin og E-Print Enterprise.
I bedriftssammenheng dreier det seg også om kontroll og overvåkning. Skriveren kan utstyres med en ekstra arkskuff, og denne kan låses for å hindre at brukerne skriver ut julekortene sine på denne skriveren.
Dessuten har skriveren innebygd brannmur, og den kan varsle via e-post om snart tomme blekkassetter og papirproblemer.
Enkel betjening
HP er blant it-produsentene som er ganske gode på brukervennlighet – vi har i flere sammenhenger tidligere påpekt at HP av og til kan oppvise en brukervennlighet helt oppe på Apple-nivå på forbrukerproduktene sine.
Denne skriveren er også grei å håndtere i så måte. Den støtter HPs universelle skriverdriver og kan enkelt administreres av it-avdelingen via HP Web Jetadmin.
Vår eneste innvending er lcd-panelet er så lite i forhold til de store, fargerike lcd-skjermene vi har begynt å se på skriver- og multifunksjonsprodukter de siste par årene at menysystemet ikke er så oversiktlig.
Det lille 2-linjers displayet og de få betjeningsknappene gjør at man helst foretar seg minst mulig i menysystemet på skriveren. For oversiktens skyld er det fornuftig å velge en av de første kommandoene man støter på i menysystemet: Skriv ut menykartet. Men ellers er rådet å gjøre det meste på pc-skjermen – der er oversikten god. Positivt er det imidlertid at lcd-skjermen gir kontinuerlig informasjon om hvor mye blekk det er igjen i patronene.
Konklusjon
HP Officejet Pro 8000 Enterprise gir god valuta for pengene, forutsett at skriveren plasseres inn i et miljø den er beregnet på. Tross HPs frieri til storbedriftene her vil vi hevde at denne skriveren passer best for mindre bedrifter eller mindre avdelinger i større bedrifter med moderat utskriftsbehov og der en vesentlig del av utskriftene er tekstdokumenter, eventuelt tekst med litt grafikk på Excel-grafnivå, samt en og annen mer omfattende fargegrafikk- eller foto-utskrift innimellom.
Skriveren tåler en rimelig bra utskriftsmengde, men utskriftene bør ikke haste altfor mye, for da blir det fort kø ved skriveren. Dessuten tilsier støynivået at den bør plasseres litt unna kontorpulten.
Med disse forutsetningene på plass anbefaler vi gjerne skriveren.
Veiledende pris er 1799 kroner inklusive mva., prisen vi har oppgitt i faktarammen er gjennomsnittspris fra sju nettbutikker i første del av juli 2011, inklusive mva. og frakt.