- Stopp DLD! Stopp DLD! Stopp DLD!

Nærmere tusen personer demonstrerte tirsdag mot datalagringsdirektivet.

Publisert Sist oppdatert

- Stopp DLD! Stopp DLD!, ropte de som tirsdag ettermiddag demonstrerte mot datalagringsdirektivet foran Stortinget.

1764 personer påmeldt på Facebook, mens 1570 til vurderte å komme. Men denne relativt kjølige dagen i januar var det nok ikke over 1000 oppmøtte. Dog var gjengen stor nok til å fylle opp den runde, steinlagte plassen foran Stortinget og litt til.

- Hvis ikke datalagringsdirektivet er overvåkning, hva er er det da? spurte appellholder Heidi Nordby Lunde (H), kjent på Twitter og i bloggsfæren som Vampus.

Hun representerte Stopp DLD-organisasjonen, og var der ikke på vegne av Høyre.

Vel å merke var det ikke Stopp DLD som arrangerte demonstrasjonen, det var det privatpersoner på Facebook som gjorde.

Vil ha hemmeligheter privat

På appellista stod ellers FriBit (Øystein Jakobsen), NTL Sentralforvaltningen (Bjørn Halvorsen), Sosialistisk Ungdom Oslo, Rødt Oslo, Unge Venstre, Grønn Ungdom (Knut Falk Qvigstad) og Bevisste skjorter. Hverken Ap eller Høyre stilte til appell.

De fremmøtte fikk også en overraskelsesappell av en maskekledd person som sa han representerte hackergruppen Anonymous, en gruppe som blant annet sverger hevn mot dem som forsøker å trosse Wikileaks.

Under appellene ble det direktivet blant annet omtalt som ubrukelig fordi skurkene blant annet kan bruke Skype for å omgå den telefoniske delen av det.

Andre talere hadde andre perspektiver.

- Forkjemperne for direktivet sier at om du ikke har noe å frykte om du ikke har noe å skjule. Personlig har jeg mye jeg vil skjule, det er mange hemmeligheter jeg ikke vil folk skal vite om, sa Sveinung Rotevatn, leder for Unge Venstre.

- Vi kan ikke akseptere et prinsipp der alle skyldige til det motsatte er bevist.

Høyre en nøkkel

Nordby Lunde hadde flere poeng på lager. Hun trekker frem at Lommemannen ble anmeldt i 2002 av et av sine ofre, men at saken ble kjapt henlagt - lommemannen ble som kjent først arrestert i 2008. Nordby Lunde spør seg i så fall hvordan direktivets forkjempere kan argumentere med at direktivet kan redde barn fra overgrep når politiet ikke en gang klarer å prioritere en konkret anmeldelse.

Hun mener heller ikke det er noe automatikk i at økt overvåkning gir økt trygghet.

- Det er bare å se til Jernbanetorget, der er det visstnok rundt 500 kameraer. Men man må leve i en hule for å mene at det er trygt likevel, sier hun.

- I denne saken vil jeg kjempe med dere, også mot eget parti om det trengs, sier hun.

Bortsett fra Arbeiderpartiet og Høyre, er alle partier imot å innføre EU-direktivet. Ap er for, Høyre har ikke bestemt seg ennå. Saken er nå til behandling i transport- og kommunikasjonskomitéen, og kan bli avgjort allerede før påske. Ingjerd Schou fra Høyre skal lede Stortingets behandling av saken.

- Jeg ser fram til å lose en krevende sak videre i Stortinget. Vi skal ha en grundig behandling av det regjeringen har foreslått, sier Ingjerd Schou til VG Nett.

Komitéen regner med å gi en innstilling til Stortinget 7. april, men vil vurdere å vente dersom EUs planlagte evaluering av direktivet blir forsinket utover planlagt ferdigstillelse i mars.

Personlig er Schou ambivalent til direktivet:

- Vi kan ikke stille oss slik at det blir lett for terrorister, men heller ikke slik at det blir uønsket overvåking. Personvernet er ikke godt nok ivaretatt i regjeringens forslag, sier hun til VG.

Under demonstrasjonen ble det varslet flere nye demonstrasjoner om direktivet skulle gå gjennom. Det poenget gjentar demonstrasjonskoordinator Amin Alexander Røime nå i etterkant:

- Det blir flere demoer mot DLD fremover. Neste gang skal jeg sørge for at AP og Høyre er der, skriver han.