HELT KONGE: Intels 750 SSD sitter komfortabelt helt øverst på haugen.

TEST: Intel 750 SSD - Revolusjonerende rask

Intel har sluppet den første SSD-en med støtte for NVMe, og vi har kåret en ny konge på SSD-haugen.

Publisert Sist oppdatert

Før vi snakker om Intels nye 750 PCIe SSD, kan vi ikke unngå å snake om NVMe, Non-Volatile Memory express. Det er like greit å lære seg denne litt knotete forkortelsen først som sist, for det kommer til å treffe hardt i entusiast-markedet i tiden som kommer.                                                                                                     

Fremtidens protokoll

NVMe er en kommunikasjons-protokoll som er skapt spesielt med SSD i tankene. Tenk på det som en videreføring av SCSI og SATA-teknologien; spesifikt laget for å takle store menger data på en rask måte. Problemet oppsto når SSD-teknologien gikk forbi det SATA-portene kunne klare av hastighet, og dette skapte flaskehalser i pc-en. For ikke så altfor lenge siden ble dette løst gjennom en eksisterende teknologi, PCI express, og vi begynte å se flere konsument-modeller også i dette markedet.

Dette så vi tydelig da vi i fjor kåret OCZ’s REvoDrive til ett av årets produkter, men problemet er at selv over PCIe bruker vi fremdeles protokollene til SATA. NVMe ser ut til å løse opp denne flaskehalsen enda mer, takket være et samarbeid mellom de største aktørene i SSD-markedet.

NYTEKNOLOGI: Med en blanding av det tradisjonelle og det nye, treffer 750 midt i blinken.

Foreløpig er det uproblematisk å ta i bruk NVMe om du installerer en nyere SSD som en ren lagringsstasjon. Der teknologien ligger litt etter er foreløpig støtte i BIOS, som trengs for å kunne laste operativsystemet rett fra SSD-en. Vi kommer til å se en rekke hovedkort-produsenter komme med nye kort som støtter dette i løpet av året, samt at de vil oppgradere de beste kortene som finnes i makedet i dag.

Kongen av testbenken

Med det i tankene, la oss ta en kikk på Intels siste SSD. 750 versjonene kommer i standard 2,5 tommers SSD med SFF-8639 og SATA koblinger, samt en PCIe versjon. En SFF-8639 kobling er det de færreste av oss som har tilgjengelig på hovedkortet, men den kan også kobles om til den litt mer vanlige M2 porten via en medfølgende kabel. SATA-kabelen må uansett brukes for å drive strøm til disken. Vi har hatt PCIe versjonen på testbenken hos oss, og la oss like greit få dette unnagjort med en gang, dette er den raskeste SSD-en vi har hatt i vår lab.

RASK: Intel 750 var overlegen i våre tester.

Vi testet disken opp mot OCZ's elegante RevoDrive 350 PCIe, samt en Seagate 600 disk på 240gb som var koblet opp mot det tradisjonelle SATA-grensesnittet. I nesten alle testene våre, og definitivt i de testene som virkelig betyr noe, knuste Intel all motstand. Det er et generasjonsskifte vi er vitne til, og det er en ny konge på tronen.

Rask, raskere, raskest

Vi hadde på forhånd fått oppgitte tall på 2,5 GB/s fra Intel, og ble positivt overrasket over å se resultater litt bedre enn dette, dog kun i testene der filstørrelsen var satt til 128 KB. Når vi testet disken i et mer reelt scenario, der vi flytter større mengder data til og fra disken, falt dette til rundt 1,2 GB/s. Dette er fremdeles raskt, og best i testene våre, men det er verdt å ikke ta de oppgitte tallene for gitt.

Prisen på herligheten er litt som forventet, men likevel ikke så mye dyrere enn alternativene. Du må ut med rett under 11.000 kroner for denne disken, men sett i forhold til andre PCIe SSD-er er det ikke så ille i det hele tatt. RevoDrive 3 X2 med 960gb er for eksempel bare noen hundrelapper billigere, og kan ikke skryte av NVMe-støtte. Grunnen til at prisen er, relativt sett, lav, er at Intel allerede har brukt denne konfigurasjonen med NVMe i en del av sine enterprise-modeller.

Konklusjon

Som med alle generasjonsskifter, er det noen hull i veien. For Intel 750 er det færre enn vanlig av disse, takket være god driver-støtte både i Windows og Linux (Apple jobber med saken). Den er foreløpig forbeholdt entusiaster, men prisen er relativt lav sett i forhold til konkurrenter uten NVMe og vi vil se flere ta i bruk denne teknologien framover.

Om du har et hovedkort som støtter NVMe er det liten tvil; dette bør være ditt neste kjøp. Dette er det neste logiske skrittet for SSD-er, og vi har samtidig fått en ny konge på haugen.