Endelig fungerer internett via satellitt
TEST: Hytteeiere utenfor allfarvei har lenge drømt om internett via satellitt. Før var det dyrt og tregt. Nå fungerer det. Vi har prøvd Tooway-løsningen.
Vi gjetter på at navnet – Tooway – spiller på at kommunikasjonen nå går begge veier.
Folk som har brukt internett en stund, husker sikkert at det for en del år siden ble lansert satellitt-løsninger som forsvant nesten like fort som de dukket opp.
Løsningene var altfor dyre for privatkunder, og de var trege. Jeg er ikke forundret over at de forsvant.
Om jeg ikke husker feil, gikk nedlastingen greit fra satellitten ned til pc-en via parabol-antennen, men opplastingen – det vil si enkle ting som å laste opp en URL – var veldig treg. For den gikk via mobiltelefon til tilbyderens server. Kommunikasjonen med satellitten var med andre ord énveis.
Men nå har konseptet dukket opp igjen – med store forbedringer.
Undertegnede er blant hytteeierne som i årevis har slitt med dårlig og ustabil mobildekning og elendig mobilt bredbånd.
Mens hytteeiere nær alpinanleggene i de sentrumsnære områdene av Oppdal kan glede seg over 4G-hastighet, synes vi her ute i periferien, i en fjelldal kalt Storlidalen, å være evig fordømt til EDGE/2G-hastighet.
Svaret på mine bønner heter altså Tooway. Løsningen ble lansert i 2007 og benytter geostasjonære satellitter eid av det franske selskapet Eutelsat. Tjenestene er gradvis blitt utbygd, og i år går leverandøren bredt ut med pakkeløsninger som i pris og ytelse er sammenlignbare med mobile bredbåndløsninger.
De nye pakkeløsningene som ble lansert i januar i år i utvalgte land og senere utvidet til blant annet å gjelde Norge, er basert på Eutelsats KA-SAT, som omtales som Europas kraftigste satellitt, med en total kapasitet på 90 Gbps. Infrastrukturen omfatter åtte landbaserte fiber-baserte gateways spredt over hele Europa.
Installasjonen
En dag midt i ferien rygget postbilen inn på hyttetunet, og jeg kunne hente ut en pakke på hele 22 kilo.
Ifølge leverandøren skal man greie å få satt parabolantennen opp på veggen i løpet av et par timer. Jeg brukte mer tid enn dét og vil beskrive jobben som ganske krevende for folk som ikke har erfaring med å montere store parabolantenner.
Heldigvis var monteringsanvisningen pedagogisk og grei. Likevel vil jeg nok anbefale at man får parabolen satt opp av en profesjonell installatør. Selve parabolen veier 14-15 kilo, og det er viktig å sørge for at den blir forsvarlig montert.
Etter at parabolen var på plass, var det tid for å finne satellitten. Det finnes profesjonelt utstyr til slikt, men jeg valgte å bruke gratis-appen Ka-Sat Finder, som finnes både for iPhone og Android. Dessuten kan programmet kjøres i nettleseren på pc-en.
Via GPS fant appen ut hvilken lengde- og breddegrad jeg befant meg på og ga beskjed om hvilken retning og høyde parabolen skulle peke mot. For å lette arbeidet kunne jeg holde iPhone-en i sånn omtrent riktig retning, hvorpå mobilkameraet viste meg videobilde av horisonten, med satellittsymbol når retningen var riktig. Deretter var det det bare å merke seg holdepunkter i landskapet og rette antennen dit.
Så langt hadde jeg bare grovinnstilt parabolen. I neste runde måtte jeg koble antenneledningen til modemet. Via nettleseren fikk jeg tilgang til programmet som som viste systemets status og dessuten skulle brukes til å finjustere retningen på parabolen. Når installasjonsprogrammet er i gang, aktiveres pipelyder i TRIA-elementet på parabolantennen (Transmit and Receive Integrated Assembly). Når man får en sammenhengende pipetone, er antennen justert riktig.
I bruk
I hovedsak ble jeg svært godt fornøyd med Tooway-løsningen. Den noe svake ping-tiden – også kalt «Network latency», som er tiden fra man sender en liten melding fra én datamaskin til en annen og tilbake igjen – gjør at det oppleves som om systemet nøler litt før det får hentet ned nettsiden man har bedt om. Men når nedlastingen starter, går det lynraskt, og innholdsrike og komplekse nettsider tegnes svært raskt opp på skjermen.
Hvilke hastigheter snakker vi om?
Det spørs litt hvordan vi tester. Med Tooways egen hastighetstest, kalt Speedprobe hos Skylogic, Eutelsat-selskapet som står bak Tooway, oppnådde vi et ganske konstant testresultat – gjennomsnittet over tre målinger ble 20,08 Mbps nedlasting, 5,66 Mbps opplasting og pinghastighet på 704 ms. Dette er så nært leverandørens løfte at det må betegnes som fullt ut godkjent – og lynraskt i forhold til EDGE/2G-hastigheten på mitt mobile bredbånd på hytta.
De ville supplere med et nøytralt testprogram, og kom frem til resultater som lignet på våre da vi testet løsningen med det anerkjente testprogrammet Ookla Speedtest.net.
Her fikk vi vel 8,5 Mbps nedlasting og vel 3,1 Mbps opplastingshastighet. Det er mulig at Tooways eget testprogram gir et riktigere bilde av selve nedlastingshastigheten, mens tallene fra Speedtest.net kanskje gir et mer realistisk bilde av hvordan løsningen oppleves i praktisk bruk.
Uansett vil jeg fastslå at Tooway-løsningen i testperioden fungerte meget tilfredsstillende utfra de forventninger jeg hadde til løsningen.
Satellitt-løsningen er utmerket til nettlesing, mine Dropbox-mapper ble kjapt synkronisert, e-postmeldinger med store vedlegg var ikke lenger noe problem, og løsningen fungerte utmerket mot vårt forlags redaksjonelle produksjonssystem for papirpublikasjoner. Det var ingen problemer med å se videostrømmer fra nettavisene, men det var en del tv-programmer jeg ikke fikk tilgang til hos NRK.no, ettersom satellitt-systemet gjør at nettleseren ikke oppfattes som den brukes fra Norge.
Jeg opplevde også litt for lange ventetider på enkelte funksjoner i vårt forlags webpubliseringssystem, og i ett tilfelle greide ikke systemet å detektere at et Facebook-innlegg jeg hadde publisert, vitterlig var blitt publisert. Dette skyldes trolig den dårlige ping-hastigheten, som også skaper problemer ved online-spilling og lignende.
Skylogic har varslet at en del trådløsrutere på markedet ikke er 100 prosent kompatible med løsningen. På hytta prøvde jeg med en ruter som ikke står på godkjent-listen, og det stemte at hastigheten gikk ned da jeg koblet ruteren til modemet. Leverandøren kan informere om hvilke rutere som så langt er testet med hell.
Jeg prøvde også en omvendt løsning: å sette opp den tilkoblede pc-en med delt internett, som jeg koblet meg på fra iPhone og iPad. Det fungerte greit og ga ingen merkbar reduksjon i ytelsen.
Pris og datamengde
Det var Stavanger-firmaet Intersat AS som leverte vår testløsning, men etter testen er Oslo-firmaet Direct Connect blitt eneimportør av Tooway-løsningen i Norge. Direct Connect opererer med fem forskjellige abonnementsløsninger.
Leverandøren byr også på tre andre løsninger med samme hastighet, 10 GB per måned for 499 kroner, 20 GB per måned for 599 kroner og fri bruk for 799 kroner per måned.
I tillegg kommer en «billigpakke» til 399 kroner i måneden med ned/opp-hastighet på bare 2/1 Mbps og månedlig datamengde på 2 GB.
Hvis vi ser på månedsprisene alene, er de ikke så veldig langt unna mobilt bredbånd fra Telenor og NetCom. Telenor tilbyr 10, 20 og 30 gigabyte månedsgrense for henholdsvis 299, 399 og 499 kroner, med hastighet på opptil 40 Mbps – som man trolig oppnår bare i et begrenset antall hytteområder. Dessuten har de et par rimeligere løsninger med lavere hastighet.
Totalt synes jeg prisene for satellitt-basert internett ser forholdsvis konkurransedyktige ut, selv om parabolantennen gir en noe større oppstartskostnad.
Styrker og svakheter
Satellitt-basert internett av Tooway-typen har både styrker og svakheter. Leverandørene fokuserer naturligvis helst på fordelene.
Det finnes imidlertid noen ulemper, som har sammenheng med hvordan satellitt-basert kommunikasjon fungerer og som man ikke kommer utenom. En del av dem har jeg allerede nevnt. Jeg tror leverandørene gjør lurt i å kommunisere disse svakhetene tydelig, slik at man unngår misfornøyde kunder som tror de kan forvente mer eller noe annet enn det de får.
Konklusjon
Etter å ha ventet forgjeves i mange år på skikkelig internett-løsning på hytta, opplevde jeg det som en befrielse å få en så rask løsning som Tooway representerer. Der hvor man ikke har noen annen måte å få internett på, er dette en ypperlig løsning, tross enkelte svakheter.
Dilemmaet mitt akkurat nå er at 3G (og kanskje også 4G) kryper stadig nærmere, og både NetCom og Telenor har sagt at vi får 3G i hyttefeltet om ikke lenge – selv om oppgraderingen stadig lar vente på seg.
Men har du behov for internett på et sted der det ikke kommer noen annen løsning i overskuelig fremtid, og kanskje aldri, nøler jeg ikke med å anbefale Tooway-løsningen basert på denne sommerferiens erfaringer.
Produktdata: Tooway 30 GB/20/6 Mbps Pris: Kr 699 per mnd. inkl. mva. Internett: www.directconnect.no | 30 millioner Et anslag fra 2010 gikk ut på at det var mer enn 30 millioner husstander i Europa som enten manglet mulighet for internett-tilknytning eller var svært misfornøyd med den løsningen de hadde. |