TEST: Cisco Linksys E4200 - Stilig og rask ruter

Cisco Linksys' nye toppmodell er både elegant, funksjonsrik og rask.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke så lenge siden vi testet Cisco Linksys E3000. Dette var i basis en navneendring av WRT610N, som har vært på markedet i bortimot tre år. Det var fortsatt en god ruter, men Cisco Linksys har nå en ny toppmodell.

Linksys E4200 rettes mot de som stiller store krav til ruteren, både når det gjelder funksjonalitet og ytelse. Her er det svitsj med Gigabit Ethernet-støtte og 802.11n over både 2,4 og 5 GHz-båndet. Man har kvalitetssikringsteknologier både for internett-trafikk og wlan-trafikk og man kan koble til en usb-harddisk for å få en enkel NAS-løsning.

LES OGSÅ:

TEST: Avanserte wlan-rutere

Funksjonalitet

Oppsett kan gjøres via programvare som følger med på cd eller via det webbaserte administrasjonsgrensesnittet. Sistnevnte er klart å foretrekke, men programvaren gjør det enklere for brukere uten spesiell nettverkskunnskap å sette opp ruteren.

Når det gjelder basisfunksjonaliteten for ruteren er det ikke så mye spesielt å trekke fram. Grunnfunksjonaliteten er god og administrasjonsgrensesnittet er slik vi er vant med fra Linksys-rutere. Riktignok ser vi på enkelte områder noe færre innstillingsopsjoner enn på enkelte tidligere produkter fra Linksys. Dette gjelder for eksempel mer avanserte opsjoner for det trådløse nettverket. Om dette er valg gjort av Linksys ved utvikling av programvaren eller om det er maskinvaren som setter begrensninger kan vi ikke si noe om – vi har vel en mistanke om at mer kan komme på plass i senere firmware-versjoner.

LES OGSÅ:

TEST: Huawei E5 (E5830) - Trådløst bredbånd i lommen

Vi savner spesielt muligheten til å enkelt kunne sjekke om det er kommet en firmware-oppdatering til ruteren, og videre velge at denne skal lastes ned og installeres. Flere andre har slikt på plass i dag, mens man hos Linksys fortsatt må laste ned filen manuelt fra websidene, for så å laste den opp til ruteren for installasjon.

Bak på ruteren finner man en usb-port som blant annet gir enkel NAS-funksjonalitet hvis man kobler til en usb-harddisk. Funksjonaliteten rundt dette er langt unna en dedikert NAS – det samme er for så vidt ytelsen. Vi målte 5-6 megabyte i sekundet på filoverføringer, noe som for så vidt er bedre enn på enkelte andre rutere vi har testet med lignende funksjonalitet. Det er her støtte for DLNA for streaming mot blant annet tv-er, spillkonsoller og mediespillere som støtter det. Ftp-tilgang mot disken som er koblet til er også mulig.