TEST: Huawei E5 (E5830) - Trådløst bredbånd i lommen

Med denne knøttlille 3G-ruteren kan du dele det mobile bredbåndet med flere pc-er over wlan.

Publisert Sist oppdatert

Huawei E5 veier bare 90 gram, er på størrelse med et kredittkort, og lar deg enkelt dele det mobile bredbåndet med flere brukere over wlan.

Vi har tidligere testet en 3G-ruter fra Jensen som gjør mye av den samme jobben som Huawei E5, men som er en del større – og som også er utstyrt med Ethernet-porter. Huawei E5 er mye mindre – faktisk så liten at den får plass i lommen – og den har kun wlan. Huawei kaller den et «MiFi-modem», og markedsfører den som et produkt som kan gi enheter som har wlan, men ikke 3G, tilgang til internett når du er på farten. Det kan for eksempel være en iPod Touch eller et avansert digitalkamera med wlan-støtte. Et enda nyttigere bruksområde vil antagelig være der hvor du bare ønsker å dele det mobile bredbåndet mellom flere pc-er og andre enheter, eller vil slippe å ha et usb-modem stikkende ut på siden av pc-en.

3G-ruteren har et oppladbart batteri som skal holde i fem timer når det er fulladet. Batteriet lades ved å koble 3G-ruteren til en pc via en usb-kabel.

802.11b og g

Huawei E5 støtter både 802.11b og 802.11g, og autentisering med WPA eller WPA2 (AES/TKIP-kryptering). Det er også støtte for WEP (som vi ikke anbefaler, på grunn av dårlig sikkerhet).

For å gjøre 3G-ruteren klar til bruk må du åpne lokket på baksiden og sette inn et SIM-kort. Vi benyttet et SIM-kort og mobilt bredbåndabonnement fra Telenor. Vi plugget så 3G-ruteren til pc-en via usb og installerte et konfigurasjonsprogram som lå på den. Deretter kunne vi logge oss på ruterens web-grensesnitt for å sette opp wlan og sikkerhetsinnstillinger.

Via web-grensesnittet har du mange av de samme mulighetene som du har med tradisjonelle rutere. I tillegg til å sette opp SSID (navn på trådløst nettverk) og sikkerhet har du også mulighet til å sette opp videresending av porter (for eksempel til en web-server) eller åpne porter. Det er ellers støtte for DMZ («demilitarisert sone») og filtrering av ip-pakker, samt mulighet for Mac-filtrering, det vil si at du kan gi kun bestemte enheter tilgang til nettverket.

En nyttig tilleggsfunksjon er at du kan plugge inn et MicroSD-minnekort på venstre side av enheten, og på den måten bruke 3G-ruteren som en minnekortleser eller lagringsenhet.

Perfekt reisefølge

Huawei E5 oppførte seg eksemplarisk i våre tester. Det er støtte for HSDPA inntil 7,2 Mbps, i tillegg til at ruteren også kan koble seg opp mot mobilnettet via GSM, GPRS og EDGE. Dermed er du sikret nettilgang stort sett overalt, og god hastighet i sentrale strøk hvor du har «Turbo-3G»-dekning. Rekkevidden på det trådløse nettverket var imidlertid ikke all verden – og ruteren egner seg nok derfor best når de som skal bruke den befinner seg i samme rom.

Den beskjedne størrelsen gjør Huawei E5 til et perfekt følge når du er ute på reise, på hytta eller et annet sted hvor du har behov for å dele det mobile bredbåndet.

Trenger du en 3G-ruter med større rekkevidde og fire Ethernet-porter anbefaler vi at du leser vår test av Jensen Air:Link 3G på pcworld.no/ article149535.ece. Jensen-ruteren er på størrelse med en vanlig liten trådløs ruter, men kan også gjøres mobil ved å bruke den medfølgende sigarettenner-adapteren. De to produktene gjør som nevnt mye av den samme jobben. Huawei E5 er betydelig mer portabel enn Jensen Air:Link, men Jensen-ruteren passer kanskje bedre hvis du trenger en 3G-ruter som skal stå fast på hytta, og den koster også halvparten av det Huawei-ruteren koster.