TEST: AMD FX - Nytt håp for AMD?

Den nye FX-serien av prosessorer er AMDs nye håp i kampen mot Intel Core i5 og i7.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden Intel lanserte Core 2-serien med prosessorer i 2006, har selskapet hatt et fast grep rundt markedet for prosessorer til stasjonære pc-er. AMDs Phenom i første generasjon ble på mange måter en fadese, og selv om man etter hvert fikk bedre prosessorer har konkurransen mot Intel vært hard. I tillegg til at man nødvendigvis ikke har fått spesielt mye ekstra for pengene ved å velge AMDs prosessorer, har vi også erfart at hovedkortene til Intels proseessorplattformer har vært bedre.

AMD har forsøkt å konkurrere når det gjelder de rimeligste prosessormodellene, men dette er et relativt like marked - i alle fall i Norge. Her til lands er økonomien slik at mange kan kjøpe kraftigere og dyrere pc-er. I senere tid har Intels Core i5 og i7 dominert, og da spesielt gjennom modellene i5-2500K og i7-2600K for dem som bygger pc-en selv eller er nøye med hvilke komponenter som skal bli benyttet i pc-en de bestiller.

For Phenom-serien av prosessorer kom AMD med modeller med opptil seks kjerner. Intel har også hatt sekskjerneprosessorer i Core i7-serien. Her har imidlertid AMDs prosessorer ligget på et langt lavere prisnivå. Men likevel har man i de fleste tilfellene sett at en Core i7-prosessor med fire kjerner har levert betydelig bedre ytelse. Bakgrunnen er at de aller fleste har ikke hatt applikasjoner og spill som effektivt har utnyttet så mange prosessorkjerner. Selv etter mange år nå med flerkjerneprosessorer i vanlige pc-er, er det fortsatt mange applikasjoner som ikke er spesielt godt optimalisert - eller at at det ganske enkelt er lite å hente gjennom optimalisering for flere kjerner sett ut fra hva programmet gjør. Når AMD nå lanserer nye prosessorer, er det med opptil åtte kjerner. Spørsmålet er om vi egentlig trenger det.

LES OGSÅ:

TEST: Patriot Wildfire: Lynrask SSD-disk

Coreception - core within a core...

Med AMD FX skal AMD tenke nytt - på flere måter. Designarkitekturen arver relativt lite fra tidligere modeller. Forenklet sett kan man si at en åttekjernet AMD FX-prosessor har fire kjerner - kalt moduler - som igjen har to kjerner for heltallsoperasjoner og en kjerne for flyttallsoperasjoner. For vanlige applikasjoner er heltallsoperasjoner gjerne det viktigste. Vi tipper det er en del som vil mene at FX ikke er en "ekte" åttekjerneprosessor med bakgrunn i dette. Rent arealmessig, altså hvor stor del av prosessoren som benyttes for transistorer til de forskjellige kjernene, tar hver flyttalskjerne større areal enn hver heltallskjerne.

Dagens arkitektur fra Intel gjennom Core i5 og Core i7 er med to, fire eller seks kjerner. I tillegg har man Hyperthreading-teknologien som skal gi bedre utnyttelse av hver kjerne når det kjøres programvare som effektivt kan utnytte mange kjerner, eller man har flere applikasjoner som samtidig belaster prosessoren (fleroppgavekjøring). Flere kjerner skal i teorien være bedre, samtidig som man har utfordringer med blant annet kommunikasjon mellom kjerner.

Det man ofte kan se er at selv om en del oppgaver gir bedre ytelse gjennom å utnytte flere kjerner, kan det være at den samme ytelsen kan oppnås gjennom å øke ytelsen på et mindre antall kjerner. F.eks. kan da en firekjerneprosessor og en sekskjerneprosessor ha samme pris, mens firekjerneprosessoren har individuelt raskere kjerner og totalt sett blir raskere om man ikke har bruksområder som gir veldig god utnyttelse av de ekstra kjernene til sekskjerneprosessoren.

Hver kjerne har egen førstenivåbuffer. Man har andrenivåbuffer som deles mellom kjernene i en modul. I tillegg er det en delt tredjenivåbuffer som deles mellom alle modulene.

Hovedkortene for AMD FX-prosessoren er basert på AM3+-sokkelen. Dette er samme sokkeltype som i senere tid også har vært benyttet for Phenom-prosessorene. Det er med andre ord ikke samme type hovedkort som benyttes til FX som til A-serien av prosessorer som AMD lanserte i sommer. FX har heller ikke den prosessor/grafikkprosessor-arkitekturen som A-serien er bygget opp av (kalt Fusion).

Mange AM3+-hovedkort vil trenge en BIOS-oppgradering for at de nye prosessorene skal fungere på hovedkortene. For kravstore brukere vil AMD 990FX-baserte hovedkort være de mest aktuelle å benytte.

LES OGSÅ:

TEST: Seks raske SSD-er

Modellene

Det er totalt syv nye FX-modeller som AMD nå lanserer. FX-8100-serien har åtte kjerner, FX-6100 har seks kjerner og FX-4170 har fire kjerner. Hvis vi fokuserer på toppmodellen har den en klokkefrekvens på 3,6 GHz. AMD har i likhet med Intel funksjonalitet for at prosessoren kan "overklokke seg selv" under visse forutsetninger - basert på hvor mange kjerner som belastes, strømforbruket, temperatur m.m. FX-8150 kan gjennom sin "turbo-hastighet" øke klokkefrekvensen til 4,2 GHz.

Les videre på neste side...