TEST: Photoshop Elements – stadig mer intelligent

Photoshop Elements får stadig mer intelligens og finner igjen bilder ut fra både form og farge. Hva ellers er nytt i versjon 10?

Publisert Sist oppdatert

Det ser ut til at Adobe Systems kan gni seg i hendene etter hvert som tallet på entusiast-fotografer med avanserte kompakt- og speilreflekskameraer øker. Bildebehandlings-programmet Adobe Photoshop Elements får stadig større oppmerksomhet.

Når folk har fått seg bra kamera, vil de gjerne matche det med bra programvare. Og Photoshop er et produktnavn som klinger godt.

Selv om Adobe har lagt vekt på å gjøre Photoshop Elements til et mer brukervennlig program enn Photoshop, den berømte klassikeren innen profesjonell bildebehandling, er det fortsatt «mye Photoshop» igjen i Elements-versjonen.

Det betyr at man har mange verktøy til rådighet og dessuten at det skjuler seg en masse muligheter i menyene. Mange av dem kan virke uforståelige og overveldende til å begynne med, og programmet mangler noe av det strukturerte og pedagogiske arbeidsflyt-grensesnittet som enkelte andre bildebehandlingsprogrammer i forbrukermarkedet har.

Derfor er det nok en del som synes det kan være litt tungt å komme i gang med Photoshop Elements. Man kommer ikke utenom å måtte lese seg opp på programmet, bruke det elektroniske hjelpesystemet flittig og helst finne frem til gode instruksjonsvideoer på nettet – det finnes mange av dem. Gå på YouTube og søk etter «photoshop elements 10 tutorial», så skal du se.

Ansiktsgjenkjenningen begynner å fungere veldig bra i Photoshop Elements.

For å lære det grunnleggende er det best å starte med bruksanvisningen i programesken. Riktignok står det ikke så mye i den beskjedne, lille trykksaken på bare 24 sider med tekst. Mye av det handler om installasjonsprosessen, registrering hos Adobe og den slags. Men det er også mange lenker der til Adobe-steder på nettet hvor man finner oppstarthjelp, videoer hos Adobe TV og så videre.

Kataloger og album

Det er vel få som går fra Photoshop til Photoshop Elements, men har man prøvd Photoshop, vet man at programmet gjerne brukes sammen med Adobe Bridge. Sistnevnte brukes til å holde rede på bildefilene på disken. Det er imidlertid et rent filstruktur-program, en erstatning for Windows Utforsker eller Finder i Mac OS, med ekstra bilde-informasjon.

Photoshop Elements-pakken inneholder i stedet Adobe Elements 10 Organizer – Photoshop-navnet er ikke med, for dette er en fellesmodul for Photoshop Elements og videoprogrammet Premiere Elements. I motsetning til Bridge er Organizer en fullt utviklet databaseløsning til å holde orden på bildene, nær sagt uansett hvor de måtte ligge.

Forutsetningen er at man er nøye med å organisere bildene i album og å legge inn nøkkelord. Dette krever disiplin, men Adobe har lagt inn diverse søketeknologier som hjelper i prosessen – mer om dét om et øyeblikk.

Når man har gjort endringer i en bildefil, kan man velge om endringene skal overskrive originalfilen eller om man vil ha en ny fil. Det siste skjer når man i lagringsmenyen haker av for Save In Version Set With Original.

Enkelte andre bildebehandlingsprogrammer håndterer dette litt mer elegant. Apple Aperture for Mac sørger for eksempel for at originalbildet alltid er tilgjengelig uansett hvor mange endringer man gjør. Trykker man M-tasten, får man alltid se «Master»-bildet, og endringene lagres bare som små tekst-baserte datafiler.

Dette gjør at man aldri trenger å forholde seg til flere filnavn for samme bilde, samtidig som bildearkivet ikke vokser ut av proporsjoner.

Photoshop Elements opererer i stedet med komplett nye versjoner av hele filen når du endrer noe, for eksempel blir DSCF7006.jpg til DSCF706_edited.jpg. Jobber du mye med store tif-filer, kan bildearkivet dermed bli ganske stort. Det er kanskje ikke noe stort problem med vår tids diskpriser, i hvert fall slik de var før storflommen i Thailand ødela mange diskfabrikker og drev prisene i været. Men det er uansett greit å være obs på det.

Det at man får flere filnavn å holde rede på, har for øvrig liten eller ingen praktisk betydning når man har bildene sine i velorganiserte Photoshop Elements Organizer-kataloger, med fornuftig album-struktur og grundig innskriving av nøkkelord som gjør det lett å finne igjen bildene.

Dette kombinert med «stacking»-funksjonen, der flere versjoner av samme bilde eller flere like bilder kan «stables» og fremstå som bare ett bilde i albumet, gjør det mulig å få ganske oversiktlige bildesamlinger, også visuelt.

Visuelle søk

Adobe har i de senere utgavene prøvd å legge stadig mer kunstig intelligens inn i Elements-programmene. Ansiktsgjenkjenning er et nærliggende eksempel, og Photoshop Elements 10 er blitt ganske effektiv og dyktig til å analysere og gjenkjenne ansikter.

En forholdsvis ny funksjon på dette området er Visual Searches – visuelle søk. Organizer-modulen har tidligere – for Windows, nå nytt for Mac – kunnet identifisere bilder som ligner på hverandre ved hjelp av Visual Similar Search. Det kan gå bra, men det kan også gå litt galt. At Olav Tryggvason-statuen midt i Trondheim kan ha visse likhetstrekk med statuen av operasangerinnen Kirsten Flagstad utenfor Operaen i Oslo, kan vel være forståelig. Begge er jo statuer. Men at et portrettfoto av samboeren til datteren min rangeres høyere enn Olav Tryggvason-statuen når det gjelder likhet med statuen av Kirsten Flagstad, stemmer ikke helt med mitt inntrykk. Men slik vil Photoshop Elements 10 ha det.

Dette visuelle søket er nå utvidet med søk der utvalgte deler av et bilde ligner utvalgte deler i andre bilder, kalt Object Search. Dette gir også litt hipp-som-happ-resultat, men kan være til nytte av og til. Man kan selv velge om det er hovedsakelig form eller farger som er likhetene det letes etter.

De visuelle søkene er altså langt fra perfekte, men gir innimellom gode resultater. Søk etter «duplikater», bilder som ligner hverandre, fungerer ganske effektivt.

Hjelp-informasjonen i Adobe-programmene, også Elements-programmene, hentes fra internett når maskinen er på nett, og da har man også tilgang til hjelp fra Adobes forum-brukere – «the Adobe Community». Dette kan være nyttig, men krever rask internett-oppkobling for å fungere tilfredsstillende.

Andre nyheter

Photoshop Elements arver stadig egenskaper fra storebror Photoshop. Nytt nå er å legge opp sirkler, kurver og buer, gjerne i flukt med elementer i bildet, og få tekst til å feste seg til disse linjene. Utmerket for innbydelser, julekort og lignende.

Apropos julekort: Snø er en av de 30 nye maleeffektene du kan bruke med Smartbrush-penselen. I alt finnes det 100 slike effekter og mønstre.

Photoshop Elements har også fått tettere integrasjon med sosiale medie-programmer som Facebook. Det er fort gjort å tagge bilder og dele dem på Facebook.

Under beskjæring kan man nå få mer hjelp til komponeringen ved at man kan få lagt på et rutemønster, blant annet i form av den såkalte tredjedels-regelen eller det gylne snitt. Praktisk.

Ellers følger det også med en del nye maler for fotokrasjoner og webalbum som gjør det lettere å imponere venner og bekjente.

Både for Windows og Mac

I Photoshop Elements-pakken følger det med tre dvd-er, den ene for å installere Photoshop Elements på en Windows-pc, den andre for å installere Mac-versjonen på en Mac, og den tredje for å installere en prøveversjon av videoredigerings-slektningen Adobe Premiere Elements 10.

I hvilken grad brukere flest har noen mulighet til å gjøre seg nytte av at de får med både Windows- og Mac-versjonen av programvaren i én og samme pakke, varierer vel sterkt. Men løsningen Adobe har valgt, er sikkert populær i hjem der man har både Mac og Windows-pc. Windows- og Mac-versjonen bruker imidlertid samme serienummer, og maksimal aktivering er enten to Windows-installasjoner, to Mac-installasjoner eller én av hver.

Mac-brukere kan for øvrig kjøpe Adobe Photoshop Elements 10 Editor for direkte nedlasting fra Apples Mac App Store. Merk at det står «Editor». Det innebærer at man ikke får med seg Organizer-modulen.

I praksis innebærer det at kundene som velger denne løsningen, satser på å organisere og administrere bildematerialet sitt i Apples iPhoto-program, som følger med alle nye Mac-er og ellers inngår i Apples iLife-samlepakke med programvare for foto, video og musikk.

En del Mac-brukere synes nok at iPhoto har begrensede redigeringsmuligheter, og derfor er det kjekt med integrasjonen som gjør at man kan bruke iPhotos arkivfunksjoner i kombinasjon med Photoshop Elements’ mer avanserte redigeringsmuligheter.

Mens svenskene kan få kjøpt Elements-pakken på svensk, må vi her i Norge nøye oss med engelsk-språklig utgave. I hvert fall er det hva nordmenn flest gjør – vi er åpenbart ikke ivrig på svenske menyer. Det er synd at Adobe ikke sørger for å få oversatt programmet til norsk, men slik vi tolker nordiske Adobe-folk vi har snakket med om dette, er det neppe sannsynlig at Photoshop Elements kommer på norsk i overskuelig fremtid.

For kort tid siden hadde Adobe en kampanjepris på Photoshop Elements 10, for i Adobes norske nettbutikk var veiledende pris på Photoshop Elements 10 over 300 kroner lavere enn det som i skrivende stund er veiledende pris, 837,50 kroner. (Hvis du ser den lavere prisen oppgitt i vår omtale i PC World Norge nr. 13/2011, er det altså en pris som ikke lenger er gyldig.)

Oppgraderingsprisen er 687,50 kroner.

Prisene ute hos nettbutikkene ligger høyere enn hos Adobe selv, noen steder opp mot 995 kroner. Hos Mac App Store er prisen på Mac-versjonen 560 kroner, vel å merke uten Organizer.

Også på tidligere versjoner har vi sett at prisen til tider har ligget lavere i Adobes nettbutikk enn ute i butikkene forøvrig. Så sjekk prisen før du kjøper!

Konklusjon

Fjorårets Photoshop Elements-utgave, versjon 9, vant en av Årets Produkt-priser 2010 fra PC World-redaksjonen, fordi den inneholdt mange nyskapende funksjoner. Ettersom Adobe fornyer Elements-programmene hvert år, blir det av og til færre nyheter. Årets utgave hører til disse.

De som er fornøyd med sin versjon 9, trenger neppe oppgradere til versjon 10, men kan håpe på at 2012-utgaven bringer mer nytt. Det er jo sannsynlig, for vi kan jo neste år også vente oss en ny Photoshop CS6 som Elements-folkene hos Adobe kan hente nyheter fra.

Uten at vi kan underbygge det med statistikk har vi imidlertid følelsen av at Photoshop Elements 10 er mer stabil enn forgjengerne. Ikke en eneste krasj i testperioden hverken med Mac- eller Windows-utgaven virker lovende, i lys av at det er publisert mange påstander om ustabile Elements-versjoner opp gjennom årene. Dét kan være en grunn til å oppgradere, selv fra versjon 9.

Og de som ikke har noen tidligere versjon og som er på jakt etter et semiprofesjonelt bildebehandlingsprogram, trenger ikke lete lenge – de aller fleste vil bli godt fornøyd med Photoshop Elements 10.

Photoshop Elements har for ordens skyld også mange kjekke hjelpemidler for amatørfotografer, som kanskje blir litt skremt av våre understrekninger av hvor nær programmet ligger den profesjonelle Photoshop CS5. Det er mange verktøy for både hel- og halvautomatiske forbedringer av bilder, så programmet er også velegnet for folk uten erfaring fra bildebehandling. Men de bør helst være innstilt på å prøve å lære litt hvis de skal få fullt utbytte av programvaren.

Vi kommer tilbake til videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere Elements 10 senere – Premiere Elements kan kjøpes i rabattert pakkeløsning sammen med Photoshop Elements.