TEST: Western Digital Sentinel DX4000: 16 terabyte i liten boks

Western Digital skal gi rimelig lagring for småbedrifter med Windows-basert NAS.

Publisert Sist oppdatert

Basert på Windows Storage Server 2008 R2 Essentials og Intels Atom-prosessor skal Western Digital Sentinel DX4000 gi enkel og rimelig lagring for bedrifter med opptil 25 tilknyttende klienter.

Og rimelig er det – under 5 000 kroner for minste modell med to harddisker på 4 terabyte diskplass satt opp i RAID 1 (med andre ord 2 terabyte utnyttbar) og under 13 000 for største modell med 16 terabyte satt opp i RAID 5 (12 terabyte utnyttbar).

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS

Enkel Windows Server

Windows Storage Server 2008 R2 Essentials er en svært nedskalert versjon av Windows Server. I utgangspunktet kan man her se klare likheter med Microsofts nettverkslagringsløsning for konsumentmarkedet – Windows Home Server.

Og det er for så vidt en bra ting, for det forteller en del om hva som kreves for å administrere og bruke løsningen. Western Digital retter løsningen mot bedrifter uten egen it-avdeling, men litt bakgrunnskunnskaper om nettverk og Windows trenger man.

Oppsettet, både ved første gangs oppstart og ved integrasjon mot klientene, skjer via nettleseren. For administrasjon er det et eget administrasjonsprogram. Funksjonaliteten her er begrenset til det man i basis trenger – administrasjon av delte kataloger, overvåking, brukeradministrasjon osv. Skulle det være spesielle ekstra behov har man muligheten til å kjøre Remote Desktop mot enheten.

DASHBOARD: Administrasjonen skjer i hovedsak via «Dashboard»-løsningen for Windows Storage Server 2008 R2. Man kan også benytte Remote Desktop for å få fram skrivebordet til Windows Server.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS-604T: Asustor utfordrer med NAS

For Windows og Mac

DX4000 kan integreres mot Active Directory, men NAS-en vil i stor grad kunne være rettet mot bedrifter som står uten dette – bedrifter som vil kjøre flere av sine it-tjenester eksternt, men som ønsker en lokal løsning for blant annet sikkerhetskopiering og felles fillager.

Western Digital går ikke så langt i funksjonalitet som en del av konkurrentene som leverer NAS-er i dette segmentet. Man har satt fokus på tradisjonell lagring og holde kompleksiteten for programvaren redusert, hvilket gir fordeler når det gjelder å holde programvaren oppdatert og sikret. Likevel, man finner støtte for iSCSI og også enkelte tjenester som nok er mest aktuell i hjemmenettverk – blant annet UPnP AV/DNLA-tjener for streaming av mediefiler.

Man har tilrettelagt programvare for sikkerhetskopiering av Windows-klienter, samt støtte for Apples Time Machine for Mac. Andre sikkerhetskopiprogrammer for Windows og Mac kan også brukes. For Windows-maskiner settes sikkerhetskopieringen automatisk opp når pc-en kobler seg til serveren for første gang.

Det er naturligvis ikke noe hinder å bruke Linux-baserte klienter mot NAS-en, men Western Digital har ingen ekstra tilrettelagte løsninger for Linux.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker

Feilhåndtering

De fire interne harddiskene vil være mest aktuelle å sette opp i RAID 5, selv om andre RAID-nivå også er tilgjengelig. Gjennom RAID 5 vil en av diskene kunne takke for seg uten at man mister data.

Gjenopprettelsestiden ved bytte av disk i RAID 5-oppsett virker imidlertid lang. Med et par hundre gigabyte lagret på serveren erstattet vi en disk og gjenopprettelsestiden var omtrent et døgn. Sammenlignet med hva vi har erfart fra andre Linux-baserte NAS-er er med prosessor i samme klasse er dette tregt og mer data vil lengre tid. Erfaringene vi ser fra brukere på nettet er at en del opplever at det tar flere dager eller en uke å få bygget opp en erstattet disk.

De enkleste modellene av NAS-en leveres med én strømforsyning, men det er mulig å koble til en ekstra strømforsyning for failover. Også for nettverkstilkobling er det mulig å sette opp failover eller lastbalansering.

Et sentralt element som skiller Western Digital fra en rekke andre som leverer NAS-enheter i dette segmentet er muligheten for serviceavtaler. Foreløpig har man for Norge sagt at erstatningstiden ved maskinvarefeil er opptil tre dager. Dette mens det for de fleste europeiske land er ett døgn. Bakgrunnen for dette ligger i tollbehandling siden Norge ikke er medlem av EU, samt til dels hvor lang tid det tar å få fram pakker en del steder i Norge uten at det koster en formue. Western Digital håper imidlertid å få på plass et proxy-lager hos en norsk aktør for å korte ned på leveransetiden.

Serviceavtaleopsjoner kjøpes som et tillegg i etterkant via websidene til Western Digital. Prisene varierer ut i fra flere opsjoner og garantitiden kan også utvides fra tre til fem år.

Når det gjelder sikkerhetskopiering av selve tjeneren har man flere opsjoner. Man kan bruke Windows Server Backup som er integrert og tilgjengelig via Remote Desktop. Her kan man gjøre sikkerhetskopi mot en eksternt tilkoblet usb-disk eller delt katalog på en annen server. Andre backup-programmer som kjører under Windows Server 2008 R2 vil også kunne benyttes normalt sett – det gjelder både programmer for lokal sikkerhetskopiering og skybasert sikkerhetskopiering. Tilrettelagt integrasjon for Storage Server 2008 R2 Essentials – og et samarbeid med Western Digital – har KeepVault.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-469L - Fleksibilitet på boks

Ytelse

Modellen vi testet var utstyrt med 16 terabyte diskkapasitet i form av fire harddisker. Det benyttes harddisker med 5 400 o/min. Erfaringen fra andre NAS-er er at det på de fleste vanlige tiltenkte bruksområdene spiller liten rolle om det benyttes 5 400 eller 7 200 o/min. harddisker.

Ytelsesmessig leverer DX4000 litt varierte resultater, men for så vidt alt i alt kurante tall. På store filer er lese- og skriveytelsen god – leseytelsen over 100 megabyte per sekund og skriveytelsen nesten 90 megabyte per sekund. På mellomstore filer, som for eksempel bilder, ser vi god ytelse for lesing, mens skriveytelsen er bare en tredjedel av hva vi har sett på Linux-baserte NAS-er med Atom-prosessor. Videre på våre tester for flerklientaksess blir det også varierende tall, men totalt sett et godt snitt for vår test med fire krevende parallelle operasjoner.

Også for iSCSI ser vi en del av de samme tendensene som på andre tester. Så lenge det er store filer er ytelsen kurant, men når operasjonene blir mindre blir forskjellene opp i mot andre løsninger vi har testet.

Når det gjelder blant annet en del operasjoner utført under administrasjonsgrensesnittet og sett belastningen i en del sammenhenger når det blir litt flere parallelle operasjoner sitter vi igjen med følelsen at det å fungere for tjenester for antallet klienter Western Digital forespeiler kan bli i meste laget. Når sikkerhetskopioperasjoner utføres, iSCSI benyttes og man i tillegg har Mac og Windows-klienter som skal sikkerhetskopieres blir ytelsen relativt lav.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS1512+: Kraftig lagring for små nettverk

Konklusjon

Til dels sitter vi igjen med litt blandede følelser for DX4000. Løsningen er enkel å sette opp og administrere og vil ha en del fordeler for dem som allerede er kjent med Microsofts produkter – samtidig som det ikke er den store kompetansen man nødvendigvis trenger for å administrerere løsningen.

For dette segmentet av enheter er det mange aktører hvis man tenker på Linux-baserte NAS-er fra Synology, Qnap, Netgear, Fujitsu, Tandberg med flere. Kontra en del av disse kan Western Digital tilby en serviceavtale som gjør at det føles tryggere å sette denne typen enhet inn i en bedrift og vite at om noe skulle skjer, vil man ikke risikere at det tar lang tid før erstatningsenhet er på plass.

Prisen er også fordelaktig. I minste versjon med to 4 terabyte-harddisker ligger prisen på i overkant av 5 000 kroner. Har man større lagringsbehov får man den med opptil 16 terabyte kapasitet for under 13 000 kroner.

Ytelsen er imidlertid ikke den aller beste, men for en liten bedrift og bruksfokus satt på sikkerhetskopiering av vanlige klientmaskiner og et felles fillager for vanlige kontorapplikasjonsdata vil nok ytelsen for svært mange være tilfredsstillende.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital MyNet N900 Central: Ruter med disk