TEST: Zyxel NSA-211: Billig todisk-NAS

Nå begynner det å ligne noe når det gjelder funksjonalitet hos Zyxel.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert er Zyxel NSA-221 en av de tregeste NAS-ene vi har testet på lang tid. Men med en prislapp på 1 200 kroner og støtte for to interne harddisker kan den likevel være aktuell. Det man blant annet skal huske er at mange brukere benytter trådløst nettverk eller 100 Mbps Ethernet, og da er det begrensninger for hvor rask kommunikasjonen mellom pc-er og NAS-en kan være.

LES OGSÅ:

TEST: Synology USB Station 2 - Brukervennlig usb på nettet

Programvare

Zyxel tilbyr relativt avansert funksjonalitet ut over bare lagring på nettverket.

Av webtjenester finner man en webtjener som kan benyttes generelt til websider, samt at man har ferdig løsning for blant annet avspilling av musikk, visning av bilder og streaming av video via webgrensesnittet. Bildeløsningen er slik at man kan legge bilder i underkataloger i Photo-katalogen på NAS-en. Man trenger med andre ord ikke importere bilder direkte til denne løsningen. Videoavspillingen kan benytte Windows Media Player eller VLC installert med nettlesertillegg. Ved bruk av Windows Media Player er formatkompatibilitet avhengig av hvilke dekodere som er installert.

Administrasjonsgrensesnittet er oversiktlig.

For at webtjenester skal være tilgjengelig via Internett må bredbåndsruter settes opp slik at trafikk på port 80 rutes til NAS-en. Det er også integrert ftp-tjener med mulighet for generell filtilgang, samt mulighet for å aksessere filer via webgrensesnitt. Her er det også mulighet for kryptert tilkobling og overføring. For webtjeneren kan støtte for PHP og MySQL installeres som et tillegg.

Man har en integrert bittorrent-klient. Som for mange andre NAS-er med denne funksjonaliteten, er opsjonene og brukervennligheten rundt dette langt unna vanlige klienter som µTorrent og lignende. Fordelen er imidlertid at man kan kjøre nedlastinger uten å ha en pc stående på, hvilket kan være praktisk for nedlastinger som tar lang tid.

LES OGSÅ:

TEST: Excito Bubba 3 - Enkel nettverkslagring

Det er også tillegg man kan installere for ekstra funksjonalitet. Blant annet finner man her bloggløsninger (Wordpress), dynamisk DNS-klient, eMule-klient og mer til. Vi fikk blant annet installert tilleggene for en annen type bildegalleri og S.M.A.R.T-informasjon for harddisker. S.M.A.R.T.-tillegget mener vi forøvrig er funksjonalitet som burde være på plass fra starten av for å lese av diagnoseinformasjonen for harddiskene.

For oppgradering av systemprogramvaren (firmware) har Zyxel muligheten for å aktivere at det automatisk sjekkes etter nye oppdateringer. At slik funksjonalitet er på plass liker vi. Man skal huske at dette er en løsning der en del brukere vil eksponere tjenester mot internett. Det er Linux som ligger i bunnen, og standard Linux-tjenster/applikasjoner som benyttes.

Ytelsen i praksis

For NAS er det to måter man må se ytelsen på. Det ene er rene filoverføringer, mens det andre er hvordan andre tjenester som NAS-en tilbyr er å bruke i kombinasjon eller når en filoverføring pågår.

En NAS kan sees på som en enkel pc. Zyxel som de fleste andre benytter Linux som operativsystem for sin løsning. At det er Linux som benyttes blir imidlertid egentlig ikke synlig for brukeren, og man trenger ikke noen Linux-kunnskap for normal bruk. Prosessoren som står i er Oxford 810DSE på 380 MHz. Denne løsningen benyttes også at blant andre Western Digital og Thecus i enklere løsninger.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS710+ - Superrask todisk-NAS

For filoverføringer endte vi opp med lese- og skrivehastighet på opptil rundt 13 megabyte i sekundet på det meste. Mot mye ellers av det som har kommet på markedet i det siste er dette et lavt resultat, men man må også vurdere det opp imot pris. Som sagt innledningsvis vil mange aksessere et slikt produkt via trådløst nettverk eller 100 Mbps Ethernet. Da vil gjerne nettverket være flaskehalsen. Det er støtte for Gigabit Ethernet på NSA-211, men i praksis er ytelsen bare marginalt over hva man får ut av et 100 Mbps-nettverk.

Når det gjelder fleroppgavekjøring må man her tildels trå litt varsomt. Spiller du av en tung HD-film fra NAS-en og en annen bruker i nettverket starter en filkopiering, kan du raskt ende opp med at filmavspillingen hakker. Dette er altså ikke en løsning som egner seg for tung bruk fra flere brukere samtidig i en del situasjoner.

Når det gjelder andre tjenester vil det variere hvordan det påvirker ytelsen. Å kjøre en privat webside, bildegalleri eller blogg fra NAS-en vil normalt sett ikke lage nok belastning til at det i noen større grad påvirker annen bruk.