TEST: Chieftec Black Box: Raskt USB 3.0-kabinett

Oppgrader til lynrask USB 3.0-disk for 300 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Har du allerede en ekstern harddisk som du ønsker å bruke videre, men kunne tenkt deg høyere ytelse gjennom å oppgradere pc-en med en USB 3.0-kontroller? Du kan da kjøpe en nytt harddiskkabinett og montere harddisken ut fra din gamle og inn i det nye. De siste årene har det normalt sett blitt benyttet harddisker med Serial ATA-tilkobling internt i eksterne disker - dette gjelder både for modeller basert på 2,5- og 3,5-tommers harddisker.

Chieftecs Black Box-serie av kabinetter har fire modeller med USB 3.0-støtte - to for 2,5-tommers harddisker og to for 3,5-tommers harddisker. Forskjellene mellom de to variantene for samme harddiskformfaktor er om kabinettet er i plast eller aluminium.

Modellen vi testet var CEB-35S-U3 - dette laget i aluminium og for 3,5-tommers harddisk.

Selve installasjonen av harddisk er unnagjort på et par minutter. To skruer åpner kabinettet og fire skruer benyttes for å teste harddisken. Det hele er svært enkelt. Siden dette er en løsning for 3,5-tommers harddisk er det ekstern strømforsyning. USB 3.0-kabel følger også med. Naturligvis er kabinettet også bakoverkompatibelt med USB 2.0 slik at harddisken også kan kobles til pc-er uten USB 3.0-støtte.

LES OGSÅ: TEST: Trust SuperSpeed USB 3.0 Expresscard: Gi den bærbare usb 3.0

Ytelse

For ytelsestesting benyttet vi en 1 terabyte Hitachi Deskstar 7K1000.B-harddisk med 7 200 o/min rotasjonshastighet. I tillegg for å sette kabinettet mer på prøve benyttet vi en 100 gigabyte A-Data SSD - dette en av de raskeste SSD-ene på markedet. Ved bruk av tradisjonell harddisk testet vi både med USB 2.0 og USB 3.0.

Ytelsen blir som forventet. Ser vi tallene for USB 3.0 blir det omtrent helt identisk med USB 3.0-dokkingstasjonen fra Winstar som vi testet med den samme harddisken, samt også rett i nærheten av tallene vi har sett på flere ferdige eksterne USB 3.0-harddisker. Med harddisken vi testet makset lese- og skriveytelsen ut på rundt henholdsvis 120 og 100 megabyte i sekundet - ikke så ulikt det man får om harddisken er montert internt i pc. Tilkoblet USB 2.0 er det også de samme tallene som vi er vant til å se - opp mot 35 megabyte i sekundet ved lesing og litt mindre ved skriving.

Med SSD fikk vi ytelsestall på rundt 200 megabyte i sekundet, hvilket antyder at brobrikken i Chieftecs kabinett ikke er en flaskehals akkurat. Foreløpig ser vi det mest aktuelt å bruke denne løsningen mot harddisker.

Vi kan imidlertid nevne at det er en viss forskjeller mellom USB 3.0-kontrollere, eller rettere sagt implementasjonen av dem. Vi testet med SSD kabinettet mot et PCI-E tilleggskort fra Asus, et PCI-E-tilleggskort fra Western Digital og en integrert løsning på et hovedkort fra Gigabyte (P55A-UD6). Kontrolleren fra WD og kontrolleren integrert på hovedkortet til Gigabyte klarte maksimalt cirka 140 megabyte i sekundet, mens man for Asus-kontrolleren klarte 200 megabyte i sekundet. Alle er basert på samme brikke fra NEC, men det er variasjoner i hvordan disse er implementert i henhold til PCI-E-båndbredde. For bruk med vanlige harddisker er det imidlertid ingen praktisk forskjell.

LES OGSÅ: TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

Konklusjon

Fortsatt leveres de fleste pc-ene uten USB 3.0-støtte. Dette vil endre seg. Selv om man ikke har USB 3.0-støtte nå vil man trolig ha det på sin neste pc. Har man en stasjonær pc koster ikke et tilleggskort mer enn et par hundrelapper.

At USB 3.0 gir en stor ytelsesforbedring er det ingen tvil om. Sett slik kan det være mer framtidsrettet å velge en løsning med USB 3.0-støtte hvis man skal velge ekstern harddisk i dag. Som sagt, det er også bakoverkompatibelt med USB 2.0.

Og Chieftec-kabinettet kan sådan være et godt valg. Vi vil ikke si at designet er direkte lekkert, men teknisk sett har vi ikke spesielt å utsette på produktet.

LES OGSÅ: TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask