TEST: Transcend ESD200: Rask ekstern SSD?
Rask, men ikke nødvendigvis mest praktisk.
Transcend ESD200 er en SSD med USB 3.0-grensesnitt. Den leveres i versjon på 128 og 256 gigabyte og i en formfaktor som minner om en vanlig ekstern harddisk, men blir litt mindre, tynnere og lettere – og ikke minst raskere.
Lesehastigheten måte vi til cirka 250 megabyte per sekund – omtrent tre ganger mer enn hva man kan forvente fra en vanlig mobil eksterndisk. Skrivehastigheten målte vi til i overkant av 150 megabyte per sekund. Dette er tall på overføring av for eksempel store filer.
En sentral fordel med SSD kontra vanlige harddisker blir den korte aksesstiden og svært mye bedre ytelse på små operasjoner. Dette kan gjøre en slik ekstern SSD spesielt aktuell for dem som ønsker en ekstern disk til for eksempel å kjøre virtuelle maskiner. Selv om ESD200 her ikke er helt på høyde med interne SSD-er, er gir det praktiske inntrykket av ytelsen svært god.
LES OGSÅ:
Riktignok måtte vi omformatere vår ESD200 for å få optimal ytelse. Problemet her var knyttet til en feil i formateringen trolig gjort ved fabrikken, der det ikke var samsvar mellom minnecellene og filsystemsektorene. Dette kalles for "alignment error" og resultatet blir at SSD-en i en del tilfeller må skrive en mengde data som skal få plass i én minnecelle til to minneceller.
Dette kan redusere ytelsen, samt i teorien også gi en ekstra slitasje på flashminnet. Dette er et problem som man kan se oppstå ved bruk på eldre operativsystemer eller eldre programvare for diskbehandling - for eksempel partisjonsprogrammer og diskbildeprogrammer. Problemet kan gjerne enkelt la seg løse gjennom en omformatering. Vi la merke til problemet ettersom et av våre testprogrammer, AS SSD, rapporterte det.
Transcend gir ellers med deres Elite-programvare for sikkerhetskopiering. Vi har bare så vidt sett på programvaren, men funksjonaliteten ser på det jevne ut til å være god. Blant annet er det støtte for å hente fra flere generasjoner av en fil, muligheter for kryptering og mulighet for å sette opp tiddstyrt sikkerhetskopiering. Det er også en knapp på ESD200 man kan trykke på for å starte sikkerhetskopieringen. Vi har kun sett på Windows-versjonen, men Transcend har også en versjon av programvaren for Mac.
LES OGSÅ:
Minnepinne bedre?
Problemet med Transcend ESD200 blir at det alt finnes minnepinner som baserer seg på SSD-teknologi. Det er stor ytelsesforskjell mellom USB 3.0-minnepinner, men for eksempel Kingston HyperX USB 3.0 er basert på samme type kontrollerteknologi og flashminneteknologi som man finner i SSD-er. Ytelsen på denne ligger på omtrent samme nivå også og prisene er ganske like.
Hadde Transcend kunne hatt en løsning der for eksempel kabelen kunne trekkes ut fra enheten hadde det blitt mer praktisk – dette en løsning vi tidligere har sett med eksterne harddisker fra Lacie. Når den i praksis ikke blir noe bedre enn de beste minnepinnene blir det upraktisk med en løsning som krever kabel. I det minste kunne Transcend ha levert med en kabel på kanskje 10-15 cm i stedet for en halvmeter, og som sammenrullet er større og med omtrent samme vekt som selve SSD-en...
En ekstern SSD blir ellers for de med litt ekstra behov. For samme pris får man en vanlig ekstern USB 3.0-harddisk med kapasitet på 1,5-2 terabyte. Det er imidlertid ingen tvil om at det for en del bruksområder er en stor gevinst også med ekstern SSD.
LES OGSÅ: