TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

Med USB 3.0 går det unna med Winstars dokkingstasjon for interne harddisker og SSD-er.

Publisert Sist oppdatert

Dokkingstasjoner for harddisker har forskjellige bruksområder for forskjellige typer brukere. En del brukere trenger rask tilgang til en intern harddisk som ikke er koblet inn i en pc. For eksempel hvis man skal oppgradere til en ny harddisk, eller SSD for den saks skyld, i en bærbar pc kan en slik dokkingstasjon kombinert med diskkloningsprogramvare være en praktisk løsning.

For en it-avdeling vil det være et svært praktisk jobbverktøy. Hvis det for eksempel blir feil med en pc, kan dataene fra harddisken aksesseres raskt. Slik diskdokkingstasjonene er utformet støttes både 2,5- og 3,5-tommers harddisker med Serial ATA-grensesnitt. SSD-er støttes også.

LES OGSÅ:

TEST: Trust SuperSpeed USB 3.0 Expresscard: Gi den bærbare usb 3.0

USB 3.0

USB 3.0-produktene har gjort sitt inntog det siste halvåret. En rekke harddiskprodusenter har USB 3.0-modeller, og man har etter hvert en rekke hovedkort med USB 3.0-støtte. Det begynner også å komme bærbare pc-er med USB 3.0-støtte. Stasjonære pc-er kan lett oppgraderes med et rimelig PCI Express-kort. Også for bærbare finnes det tilleggskort.

USB 3.0 er bakoverkompatibel slik at diskdokkingen også kan benyttes mot pc-er som kun har USB 2.0-støtte. Ytelsen vil naturligvis være redusert.

USB 3.0 skal teoretisk kunne ha en båndbredde på over 600 megabyte i sekundet. Hvor det maksimale ligger i praksis har vi til gode å få testet ut i fra de enhetene vi til nå har prøvd. Man forventer at USB 3.0 i praksis skal kunne gi opp mot 400 megabyte i sekundet.

For en diskdokkingstasjon er det to flaskehalser. Lagringsmediet i seg selv og Serial ATA-til-USB-broen. En rask vanlig harddisk i dag kan på det meste gi 120-130 megabyte i sekundet. Dette på større leseoperasjoner. En SSD vil kunne levere høyere – over 200 megabyte i sekundet.

USB 2.0 har i praksis en begrensning på cirka 35 megabyte i sekundet. Med andre ord lang under det harddisker kan levere.

LES OGSÅ:

TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

Ytelse

Vi benyttet en Hitachi Deskstar 7K1000.B-harddisk for testingen. Diskdokkingstasjonen ble koblet til et Gigabyte P55-hovedkort med integrert USB 3.0-kontroller. Kortet benytter den samme USB 3.0-kontrolleren fra NEC som de fleste andre hovedkort og tilleggskort på markedet.

Vi benyttet Windows 7 som operativsystem og skriverbuffer ble aktivert. Skrivebuffer kan for en del usb-enheter gi økt skriveytelse og aktiveres via egenskapene for harddisken i Enhetsbehandlingen i Windows. Man skal være obs på at man må «løse ut» usb-enheten før man fjerner harddisken fra dokkingstasjonen eller kobler fra usb-kabelen. Dette gjøres via «Trygg fjerning av maskinare»-ikonet man får i statusfeltet ved siden av klokken i Windows.

Vi testet dokkingstasjonen både med USB 3.0 og USB 2.0.

Ytelsen er ganske enkelt slik vi forventet at den skulle være. Via Atto Diskbench ser vi at ytelsen på det meste ligger opp mot 130 megabyte i sekundet, mens vi i snitt både for lesing og skriving havner på cirka 100 megabyte i sekundet. Her er det harddisken som makses ut. Tester med Crystal Diskmark Simplisoft HD Tach bekrefter resultatene. Dette er omtrent de samme tallene som vi også har sett med vanlige eksterne USB 3.0-disker.

Tilkoblet USB 2.0 havner vi på opp mot 35 megabyte i sekundet. Dette også samme resultatene vi ser med USB 2.0-harddisker ellers.

LES OGSÅ:

TEST: Freecom Hard Drive XS 3.0 - Gummikledd USB 3.0-disk

Konklusjon

Diskdokkingstasjonen fra Winstar gir etter det vi kan se i våre tester en ytelse på et forventet nivå og den gjøre ellers jobben bra. Prisen på 349 kroner er på nivå med enheter som støtter USB 2.0 og eSATA. Alt i alt framstår Winstars diskdokkingstasjon som et godt kjøp.

LES OGSÅ:

Vinn Norges RÅESTE pc!