TEST: Asus Eee PC 901 imponerer stort

Nye Asus Eee PC 901 har større diskplass, bedre skjerm og en mer effektiv prosessor. Her er Norges første test av minimaskinen.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært skrevet utallige spaltemeter om Eee PC så vi skal spare leserne for noen nærmere introduksjon av denne maskinserien fra Asus.

Selskapet vil være klar med oppfølgeren av 1. generasjon Eee PC samtidig som pc-serien offisielt introduseres i Norge, første uken i august - forhåentligvis. Vi vil imidlertid ikke være overrasket om den blir noe forsinket. Den nye modellen har fått 8,9 tommers skjerm med en langt mer nettvennlig oppløsning på 1024 x 600 punkter. I tillegg er den også utstyr med Intels Atom- prosessor og større lagringsplass.

Og mens første generasjon Eee pc, dvs. 701-serien med 7-tommers skjerm, nå annonseres til knappe 2000 kroner, vil 901-serien trolig koste opp mot 3 500kroner. Den endelige prisen er imidlertid ikke avklart, og Eee PC før mange konkurrenter etter hvert nå.

LES OGSÅ: Asus Eee PC: Befriende liten

Minimalt større, langt bedre

Hos Eee PC 901 er vekten økt med 240 gram til 1,16 kilo og maskinen har vokst en halv centimeter i dybden. Dette blir imidlertid bagateller i forhold til hva 901-serien byr på av forbedringer.

På sitt tykkeste måler maskinen 3,4 centimeter i høyden når den er klappet sammen. I praktisk bruk vil imidlertid maskinens kompakte «fotavtrykk» være viktigere enn tykkelsen, for eksempel om man skal bruke den i et trangt flysete.

Asus skal også ha ros for strømforsyningen. Denne er ikke stort større enn laderen til en mobiltelefon og har en befriende lang ledning på nærmere to meter.

Se bildeserie av maskinen her

Kjernekraft

Med Intels 945 GME-brikkesett og Atom-prosessor på 1,67 GHz er denne pc-en basert på en mer energigjerrig plattform prosessor som skal gi høyere ytelse enn forrige versjon med Celeron-M 353-prosessor på 900 MHz. Nøyaktig hvor stor ytelsesforskjell det er mellom disse maskinene har vi imidlertid ingen tall på, ettersom førsteutgaven ble levert med Linux og nykommeren har Windows XP Home Edition.

Atom-løsningen er uansett en svært billig prosessorserie som først og fremst er designet for å være trekke minimalt med strøm og i tillegg til å være programvarekompatibel med andre x86-prosessorer.

Prosessorserien er basert på 45 nanometers produksjonsteknologi og har 512 kb hurtigminne (L2-cache), samt støtte for SSE3. Utgaven på 1,67 GHz som sitter i denne pc-en skal ha et strømforbruk på 2 watt samt 533 MHz busshastighet og støtte for fleroppgavekjøring (Hypertrading).

Modellen vi fikk låne av Asus ble levert med Solid State Drive (SSD) på 4 + 8 gigabyte i stedet for tradisjonell harddisk. Asus har også en utgave med 4 + 16 gigabyte SSD, men denne modellen får du kun med Linux.

Pc-en leveres standard med 1 gigabyte minne. Maksimal minnemengde er 1,5 gigabyte.

Bruken av SSD som lagringsmedium bidrar ikke bare til lavere strømforbruk og bedre databeskyttelse enn hva som er tilfelle med en vanlig harddisk, men også at pc-en starter langt raskere.

Med Linux installert var 701-serien klar til bruk bare 25 sekunder etter at pc-en ble slått på. 901-serien med Windows XP brukte cirka 40 sekunder før den var klar.

Tastatur og tilkoblinger

I sin fulle bredde måler tastaturet kun 21 centimeter mot normalt cirka 30 centimeter på en fullskala bærbar pc. De enkelte tastene på Eee PC er imidlertid like store, men mellomrommet mellom dem er mindre og gir dermed begrenset plass til et par voksne hender.

Det tar selvsagt litt lengre tid enn normalt å skrive på en maskin med knøttlite tastatur - i det minste om du skriver touch, men det går ganske greit etter litt tilvenning. Dette er nok imidlertid ikke maskinen for å skrive en bok, større avhandlinger eller lignende...

 

På høyre side har Eee PC 901 strøm- og skjermkontakt, to usb-kontakter og minnekortleser.

Som med tastaturet er også pekeplaten i litt mindre skala enn hos normale pc-er. 901-serien har i motsetning til 701-serien adskilte museknapper, men den mangler et eget rullefelt på høyre side

Av kontakter og tilkoblingsmuligheter er det imidlertid lite som skiller 901 fra 701. Du finner tre usb kontakter (en på venstre side og to på høyre), 10/100 Ethernet, minnekortleser (for MMC og SD) og analog skjermkontakt. Maskinen har også en wlan-brikke fra Atheros som støtter både 802.11 b-, g- og den nyeste n-standarden for trådløst nettverk. Pc-en har også Bluetooth.

Vi liker godt at vifteutblåsningen er strategisk plassert på venstre side. Dette gjør at man slipper unna den irriterende luftstrømmen om man bruker en ekstern mus på høyre side.

Pc-en kan som vi var inne på leveres med en diskplass på 20 gigabyte kun om du velger Linux som operativsystem. Likevel kan du enkelt utvide den interne diskplassen med et minnekort. For eksempel kan du øke plassen med åtte gigabyte for ca. 300 kroner gjennom å kjøpe et vanlig SDHC-kort.

 

På venstre side finner vi Ethernet og usb samt uttak for hodetelefoner og mikrofon.

 

Ypperlig skjerm

Bredformatskjermen på 8,9 tommer dekker helt ut i kanten på skjermlokket.

Den viktigste endringen fra 700-serien er at oppløsningen har økt fra 800 til 1024 piksler i bredden, noe som betyr at du nå kan lese de fleste normale nettsider uten å rulle sidelengs i nettleseren eller nedskalere innholdet for å få med deg alt.

Skjermen har en matt overflate og er lokket er forholdsvis godt avstivet på baksiden. Dette er et pluss om du frakter maskinen med deg ubeskyttet, for eksempel i en ryggsekk.

Når det gjelder bildekvalitet fant vi ingenting spesielt å utsette på skjermen. Den tilbyr både god lysstyrke og god innsynsvinkel, og etter vår mening står den ikke tilbake for langt dyrere ultraportable bærbare pc-er. For å spare mest mulig batteri kan du også justere lysstyrken nedover til skjermen er helt sort. Dette er faktisk ganske spesielt for Eee PC.

Grafikken håndteres av Intels integrerte grafikkløsning GMA 950 som allokerer grafikkminne fra pc-ens systemminne.

Gjennom vga-kontakten støttes skjermoppløsninger på 1920×1200 punkter og vi hadde ikke noen problemer med benytte maskinen med en eksterne 24-tommer på kontoret eller å spille av høyoppløselige filmer på vår flatskjerm hjemme i stua.

Om du har moderate krav til ytelse, men desto større krav til størrelse og støynivå kan Eee PC fint tjene som en enkel og portabel mediesenterløsning sammen med en ekstern harddisk.

 

I motsetning til 701-serien er ikke stereohøytalerne plassert på sidene av skjermlokket, men på undersiden i front av maskinen. Disse vil ikke gi deg den helt store musikkopplevelsen, men de fungerer som integrerte bærbarhøyttalere flest.

Bedre batteri, mindre varmeutvikling

Nye Eee PC har et større 6-cellers batteri som gir langt høyere effekt på 5200 mAh. Asus oppgir en driftstid på mellom 4,2 og 8 timer, noe som er stor forskjell fra 701-serien som varte i ca. to timer med sin batteripakke på fire celler.

Selv om pc-en kom levert med Windows XP fikk vi ikke kjørt testprogrammet Mobilmark2007 på grunn av for lite diskplass. Å kjøre batteritesten via en ekstern harddisk ville også gitt et feilaktig resultat.

For normal applikasjonsbruk mener vi at ca. fem timer vil være en nokså reel driftstid for maskinen. Vi rakk å surfe på nettet i rundt to timer samt spilte av en 2-timers DivX-film fra en minnepinne før batteriet kuttet ut. Vi prøvde også å spille av en dvd-film overført til en usb-minnepinne. Da hadde vi også kjørt skjermen på full lysstyrke og aktivert wlan på pc-en. Vi brukte VLC som avspiller og hadde cirka 70 prosent lysstyrke på skjermen og wlan deaktivert. Vi fikk da fire timer og femten minytters avspillingstid. Absolutt et respektabelt resultat. Dette er samme dvd-filmen som vi bruker for testing av bærbare pc-er ellers, men da avspilt med WinDVD under Windows Vista. En normalt god bærbar pc klarer gjerne rundt to og en halv timers avspilling.

Takket være en god lavenergiprosessor og SSD genereres det svært lite varme og støy. Den har en enkel vifte som kjøler prosessoren, men denne gjør svært lite ut av seg. I de fleste tilfeller vil den ikke høres.

Pc-en blir heller ikke spesielt varm nedenfor tastaturet, noe som var tilfelle med 701-serien.

Programvare

Sammen med XP Home-lisensen får du med kontorstøtteprogrammet Star Office fra Sun og Works-pakken fra Microsoft. Det er også forhåndsinstallert Skype Messenger, ulike Windows Live-tjenester og WinDVD for filmavspilling.

Utover dette er det ingen ekstraprogrammer som antivirus eller spill som vi finner hos Linux-varianten..

 

På vår testmaskin opptok operativsystem og programsamling mesteparten av den tilgjengelige totale lagringsplassen på C:-partisjonen. Totalt hadde vi 7,5 gigabyte til rådighet på D:-partisjonen

Konklusjon

Asus snudde markedet for små bærbare pc-er på hodet med første versjon av Eee PC. Selv om 2. generasjon Eee veier litt mer er den veldig mye bedre på grunn av større skjerm med høyere oppløsning. Det er ingen tvil om at dette gjør pc-en langt mer brukervennlig.

At nesten samtlige pc-produsenter nå har kastet seg på Eee-bølgen med konkurrerende minimaskiner gjør det helt greit å være fattig student denne høsten. Du kan nærmest kan faktisk velge å vrake i bærbare pc-er til langt under 3 000 kroner. Spesielt spennende blir det å se MSI Wind og Acer One, som er like rundt hjørnet.

Personlig vil jeg fortsatt foretrekke min vanlige bærbare med 13,3 - 14 tommers skjerm på pendleturer til og fra jobb, men for studenter vil Eee PC 901 gjøre nytten som en klasseromsvennlig pc som er lett å ha med seg i sekken.

Prisen 901 får i Norge er ikke helt avklart ennå. Ei heller tidspunktet når det blir endelig tilgjengelig. Prisantydningen vi har er oppmot 3 500 kroner. Med den konkurransen som kommer fra andre modeller tror vi dette kan synke.

Asus Eee PC 901

 

Pris: Trolig opp mot kr 3 500 Internett: eeepc.asus.com

Pluss: Suveren formfaktor. God skjerm. God batterilevetid. Lav pris.

Minus: Litt liten lagringsplass. Tastatur litt lite (naturlig årsak av en såpass liten maskin)

Spesifikasjoner:

  • Vekt: Ca. 1,1 kg
  • Prosessor: 1,6 GHz Intel Atom
  • Minne: 1 GB
  • Lagringskapasitet: 12 GB SSD

 

Kontakter

  • VGA
  • 3x USB 2.0
  • 10/100 Mbit Ethernet
  • 802.11b/g/n WLAN
  • Minnekortleser: MMC, SD(HC)
  • Lyd

 

 

 

 

Se bildeserie av maskinen her