TEST: Asus G73J - Stor og stealth-inspirert

Asus G73J er en heftig spillbærbar med barsk design som ser ut til å være inspirert av tidlige stealth-fly.

Publisert Sist oppdatert

Selskapene girer opp og lanserer stadig flere bærbare pc-er som enten duger til spilling, eller som rett og slett er ment å ha spilling som primærbruksområde. De mest seriøse spillerne holder seg i stor grad fortsatt til stasjonære pc-er, mens andre spillinteresserte gjerne klarer seg med en bærbar pc.

I dag får man bærbare pc-er som leverer knallgod ytelse til vanlig bruk og til tunge programmer, og som også leverer en fullgod opplevelse i spill. Det vil nok ta lang tid før bærbare pc-er kan måle seg mot stasjonære pc-er i samme prisklasse, men gapet mellom de to blir stadig mindre.

Asus er blant selskapene som har satset tyngst på bærbare pc-er til spillbruk, med modeller i de fleste prisklasser og med ytelse som spenner fra det relativt svake til virkelig kraftige saker. Vår testmodell denne gangen plasserer seg i et relativt høyt prissjikt, med en pris som starter på rundt 21 000 kroner i norske nettbutikker.

LES OGSÅ:

TEST: Multicom Kunshan X8100 - To av de sprekeste, takk

 

Barsk stealth-design

Allerede i det man åpner esken skjønner man at Asus med G73J har ønsket å gjøre ting litt annerledes enn man er vant til. Spillbærbare er normalt sett et par hakk tøffere enn vanlige bærbare pc-er, men med G73J tar Asus det hele enda et skritt videre. Kanskje har de ønsket å gå i konkurranse med Dells forseggjorte og barske Alienware-serie?

Asus G73J er en stor, men overraskende slank bærbar pc som nesten kan se litt ut som om den er satt sammen av overskuddsdeler fra produksjonen av den nå pensjonerte stealth-bomberen F117-A. Maskinen har vinklede overflater og er lakkert i en type grå-sort farge som gir den et tøft uttrykk, samtidig som designen oppleves ganske stram. Vi liker det.

En av endringene som følger med den nye designen, sammenlignet med det som er standarden på de fleste bærbare pc-er, er at utluftingen av kjøleviftene i pc-en er flyttet slik at de på Asus G73J blåser ut bak. Om det er den nye designen på utluftingen er ikke godt å si, men vi følte aldri at G73J ble veldig varm. Noe varme må man selvsagt regne med ved tung belastning, men G73J er blant de bedre på dette området. Noe viftestøy er det også, men også her klarer maskinen seg god. Det er ikke ille, sett opp mot spesifikasjonene.

 

Kraftige varer

Det er nemlig ikke rent lite krutt som skjuler seg under det stealth-inspirerte skallet på Asus G73J. Prosessoren er levert av Intel, i form av en firekjerners Core i7 820QM på 1,73 gigahertz. Grafikken håndteres her av AMDs Radeon HD 5870 grafikkprosessor, som er blant de aller sprekeste på markedet i dag og som har støtte for DirectX11. Ellers er det hele 6 gigabyte minne og to raske 500 gigabyte harddisker. Asus G73J leveres med Windows 7 Ultimate installert.

Skjermen er på 17,3 tommer med 1 920 x 1 080 oppløsning, noe som passer skjermen godt. Overflaten er blank. Skjermen er lyssterk og kontrast og fargegjengivelsen er god. Den blanke overflaten kan imidlertid gi noe refleksjoner. Med FullHD på skjermen passer det greit at Asus har satt inn en Blu-ray-spiller i G73J. Denne kan selvsagt også brukes til å spille av film til en tv via hdmi.

LES OGSÅ:

TEST: Asus G60Jx - Sprek spillbærbar med mangler

 

God ytelse

Asus G73J er altså utstyrt med en Intel Core i7 med fire kjerner og klokkefrekvens på 1,73 gigahertz. Våre tester viser at det ikke er et dårlig valg, med gode resultater i testene som tar for seg generell applikasjonsytelse. Også i en del tyngre programmer kan det være at man kommer godt ut av det med to ekstra kjerner, kontra en tokjerneprosessor med høyere klokkefrekvens. Samtidig er det fortsatt slik at de aller fleste programmer ikke er optimalisert for å kjøre over fire kjerner, og at man da ved mange typer bruk kunne hatt vel så god nytte av en raskere prosessor med to kjerner, for eksempel en rask Core i5 eller Core i7 620M, som har en klokkefrekvens på 2,66 gigahertz.

Det er uansett ikke tvil om at Asus G73J vil kjøre en svært god jobb til vanlig applikasjonsbruk, i tillegg til tyngre oppgaver som for eksempel bildebehandling, redigering av video eller 3D-programmering.