TEST: Asus Zenbook UX301: Best på alt?

Med UX301LA skal Asus tilby noe ekstra i segmentet av ultrabærbare pc-er.

Publisert Sist oppdatert

Asus Zenbook UX301LA er blant de dyrere ultrabærbare pc-ene tilgjengelig på det norske markedet. I enkleste versjon starter prisen på cirka 14 500 kroner.

Men for pengene skal man få noe av det beste markedet kan tilby i dette segmentet. Her er ingen modell med Core i5-prosessor tilgjengelig – kun i7, og også med Intels Iris Pro-grafikkprosessor. Det er heller ikke prosessorer med 1,3 til 1,8 GHz klokkefrekvens som vi ellers er vant med å se i ultrabærbare, som for eksempel Samsung ATIV Book 9 Plus, Dell XPS 12 eller Macbook Air. Her ligger klokkefrekvensen én gigahertz over.

Det tilbys heller ingen konfigurasjon med 4 gigabyte minne og 128 gigabyte SSD – du får 8 gigabyte minne og kan velge SSD på 256 eller 512 gigabyte.

Og man skal ikke glemme skjermen, som har oppløsning på hele 2560x1440 punkter og berøringsstøtte.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Transformer T100: Effektiv med Atom?

 

I praksis

Asus' UX-serie kom på markedet høsten 2011 med andregenerasjons Core-prosessor. Første modellen vi testet var UX31E. Dette ble raskt en populær pc. Designmessig var det en av de stiligste på markedet – den fikk et eksklusivt preg og man tilbød skjermoppløsning på 1600x900 – dette mens de fleste andre 13-tommers ultrabærbare hadde 1366x768-oppløsning.

Asus har fulgt opp med flere nye modeller i UX31-serien – og UX21 som er en 11,6-tommers-variant. Også for fjerdegenerasjons Core-prosessorer har UX31-serien blitt oppdatert, men med UX301LA skal man gå litt lengre når det gjelder ytelse, funksjonalitet, kvalitetsfølelse og fokuset på detaljer.

 

Skjermen er det første man kan trekke fram. Vårt testeksemplar var utstyrt med skjerm som hadde 2560x1440 punkters oppløsning. Skjermen støtter berøring og det er blank overflate – noe som omtrent ikke er til å unngå når det gjelder bærbare med berøringsstøtte. Lysstyrken målte vi til 345 cd/m2, hvilket vi anser som svært bra. Fargegjengivelsen er også meget god. Riktignok hadde i hvert fall vårt testeksemplar litt lekkasje fra bakbelysningen i kantene. Dette var kun noe vi merket med svært mørke skjermbilder i et mørkt rom og ikke egentlig noe vi anser som et praktisk problem.

Skjermen er relevant å sammenligne med en del av Apples Retina-modeller, samt Samsung ATIV Book 9 Plus som vi testet nylig. Med en slik oppløsning får man et svært klart bilde og i en del sammenhenger god skrivebordsplass. På en skjermstørrelse som 13,3 tommer vil vi imidlertid si at man nok klarer seg godt med 1920x1080-oppløsning også. Det er også enkelte programmer hvor man får elementer som blir litt i minste laget. Samtidig er skaleringen god – skulle man i noen sammenhenger ønske å kjøre lavere oppløsning, er bildekvaliteten fortsatt god. Windows i seg selv er for så vidt godt tilpasset den høyere oppløsningen – blant annet gjennom skaleringsfunksjonaliteten som er i systemet.

Inntrykket av konstruksjonen er også bra. Riktignok må det sees opp i mot segmentet – det er dermed litt naturlig at det nødvendigvis ikke er det samme inntrykket som på en tykkere maskin rettet mot bedriftsmarkedet i samme prisklasse. Designet gir også et svært eksklusivt preg. Det er rett og slett en pc som ser påkostet ut – noe den for så vidt også er på sett og vis.

Tastatur og styreflate har vi ikke noe å utsette på. Tastaturet har på noen av de tidligere UX-modellene ikke vært blant de beste. Bakbelysning i tastaturet har man også.

Med vekt på 1,45 kilo er den ikke blant de letteste 13,3-tommerene på markedet. Men det må sees opp i mot konstruksjonen og innmaten. På det tykkeste er pc-en cirka 17 mm. Aluminium benyttes i utstrakt grad i chassiet, mens man har glass på skjermlokket og rundt tastaturet.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E7240: Proff lettvekter

 

Det tekniske

Som vi var inne på innledningsvis har UX301LA kraftigere prosessor enn hva vi vanligvis ser i dette segmentet av pc-er. Riktignok har én av de fire modellene som er tilgjengelig hos norske forhandlere, Core i7-4500U-prosessoren med to kjerner på 1,8 GHz som vi ser i mange ultrabærbare, men denne maskinen er bare et par-tre hundre kroner rimeligere enn en UX301 med den kraftigere i7-4558U-prosessoren på 2,8 GHz. Spesifikasjonene ellers er så vidt vi kan se like.

Core i7-4558U-prosessoren er ytelsesmessig på linje med prosessorene man vanligvis finner i større og tykkere bærbare pc-er. Dette er en prosessor som tar for seg litt tyngre jobber når det gjelder oppgaver som bildebehandling, videobehandling, utvikling med mer litt bedre. TurboBoost er støttet, så under en del forutsetninger kan prosessoren øke klokkefrekvensen fra 2,8 til 3,3 gigahertz. I tillegg har den en kraftigere integrert grafikkprosessor, med et eget grafikkminne på 128 megabyte. Dette grafikkminnet benyttes som en hurtigbuffer slik at data som gjenbrukes er raskt tilgjengelig kontra å på nytt hente det fra systemminnet.

 

 

Å kalle UX301LA egnet for spill vil være å gå alt for langt. Selv om denne pc-en har integrert grafikk er den i stand til å levere bedre spillytelse enn hva man vanligvis ser fra såpass lette og tynne maskiner – dette ikke bare på grunn av Iris Pro, men også at selve prosessoren er raskere. Holder man oppløsningen og detaljnivået relativt lavt, vil dette være en pc man kan benytte for akseptable resultater i en god del nyere spill. Men det er også variasjoner mellom spillene – en del går bra, mens en del av de mest krevende – som for eksempel Far Cry 3 og Crysis 3 – vil knapt kunne kalles spillbare.

Prosessoren har imidlertid en ulempe kontra i7-4500U-prosessoren. Strømforbruket er en del høyere, hvilket kan gå ut over batteritiden.

På vanlige kontorapplikasjoner og generelt nettbruk vil man nok sjeldent merke noen stor forskjell mellom Asus-en med i7-4558U-prosessor og andre pc-er med svakere Core i5 og i7. Men den kraftigere prosessoren gjør dette til en pc mer aktuell for dem som ellers hadde gått for en noe større og tyngre maskin.

8 gigabyte minne er standard for UX301LA, og det er også det maksimale. For intern lagring kan også pc-en tilby litt ekstra. I likhet med enkelte mer påkostede modeller fra Sony og Acer har Asus her gått for en løsning der to SSD-er kjøres i RAID 0.

I noen av ytelsestestene får man på papiret imponerende tall fra de to SSD-ene i RAID 0 – for eksempel leseytelse på opptil 840 megabyte i sekundet og skriveytelse på 654 megabyte i sekundet i våre tester. Man skal imidlertid ha et litt spesielt bruksområde for at man skal kunne merke at det er to SSD-er i RAID 0 kontra én enkelt vanlig SSD.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 13: Nesten ubrukelig?

 

Tilkobling og kommunikasjon

Man har to usb-porter med USB 3.0-støtte, SD-minnekortleser og for tilkobling til skjerm og tv har man mini-Displayport, mini-HDMI og mini-VGA. Det følger med adapter til vanlig VGA. Skal man koble pc-en til en TV via HDMI trenger man enten en mini-HDMI til standard HDMI-overgang eller en ledning som har disse tilkoblingene i hver sin ende.

For nettverk er det integrert støtte for 802.11ac og pc-en leverer et godt resultat når det gjelder trådløsnettverket. Det er her Intels eget 802.11ac-kort som benyttes. Bluetooth-støtte er også på plass.

For kablet nettverk følger det med usb-adapter. For tidligere Asus-modeller i dette segmentet har nettverksadapteren kun støtte 10/100 Mbps Ethernet, men nå er også støtte for Gigabit Ethernet kommet på plass.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft

 

Batteri

Fjerdegenerasjons Core-prosessorer fra Intel har på tidligere pc-er vi har testet vist til en solid forbedring av batteridriftstiden. For UX301 med Core i7-4558U ligger det i kortene at Asus har gjort en prioritering på ytelse framfor batteritiden, ettersom dette er en prosessor som er mer strømhungrig enn de som vanligvis benyttes i pc-er i dette størrelsesegmentet. Flere andre elementer ved pc-en påvirker også – for eksempel at det benyttes to SSD-er og vi vil ikke se bort ifra at et høyoppløselig skjermpanel kan være mer strømkrevende.

Men batteritiden er ikke direkte dårlig. Under kontorapplikasjonstesten i Futuremark Powermark klarte pc-en seks timer og et kvarter. Det er et akseptabelt resultat. Riktignok ser vi her at mange pc-er med de mer vanlige ultrabook-prosessorene gjerne klarer fra åtte timer og oppover. På vår test for videoavspilling klarte pc-en fire og en halv time, mens den på vår kombinerte websurfing/Spotify-streaming klarte fem timer.

Pc-en har et noe større batteri enn de fleste i dette segmentet, men klarer likevel ikke å kompensere helt for den noe mer krevende konfigurasjonen.

 

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid

 

Konklusjon

Asus UX301LA vil for mange være for kostbar. Vi vil imidlertid ikke si at det er en pc som er for dyr sett i forhold til hva man får.

Rimeligste modell koster i skrivende stund 14.500 kroner – det er med Core i7-4500U 1,6 GHz, 256 gigabyte lagringskapasitet og 1920x1080-oppløsning. For å få denne konfigurasjonen med den kraftigere prosessoren må man legge på 500 kroner. Ønsker man videre den høyere skjermoppløsningen må enda en tusenlapp legges på bordet.

Samsung ATIV Book 9 Plus kan her være et alternativ hvis man ønsker høy skjermoppløsning, men prosessorytelsen blir da lavere enn med i7-4558U-prosessoren. Hvis høy ytelse kombinert med kompakte mål og lav vekt står i fokus, kan Asus UX301LA være et godt valg og tildels en unik pc.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung ATIV Book 9 Plus - Blant de beste