TEST: Asus Zenbook UX32VD: Når skjermen blir viktig
God ytelse og flott skjerm på ny ultrabærbar.
Zenbook Prime UX31A er en av våre favoritter blant de ultrabærbare på markedet som følger Intels Ultrabook-iniativ. Modellen UX32VD har mye til felles med UX31A. Dette er også en 13-tommer og designet er i stor grad likt – og man finner den svært gode IPS-baserte 13-tommers-skjermen med Full HD-oppløsning.
Sammenlignet med UX31A er imidlertid UX32VD litt tyngre – 1,48 kilo stoppet vår vekt på. Pc-en er noe tykkere, men gjennom et smart design virker den ikke spesielt tykk.
LES OGSÅ:
Asus har også en relativt kompakt og lett strømforsyning – litt større enn på UX31A, men samtidig lettere enn hva de fleste andre pc-produsentene stiller med på pc-er i denne klassen. 230 gram er litt mindre å bære med seg enn over 400 gram. Strømforsyningen har kontakten integrert og kun en tynn ledning som går til pc-en – i stor grad kan den minne om strømforsyningene Apple har levert til sine Macbook-er.
Chassiset er i børstet aluminium og gir et eksklusivt preg over pc-en. På det jevne virker konstruksjonen god. Tastatur og styreflate er så vidt vi kan huske også den samme som på UX31A – hvilket for så vidt er en god ting. Etter hvert har det kommet mange bærbare i dette segmentet som ikke har spesielt godt tastatur. Asus sitt er ikke kjempebra, men helt ok etter vår mening. At det også er bakbelysning på tastaturet, trekker opp.
Settes pc-en under belastning, spesielt situasjoner med Nvidia-grafikkprosessoren aktivert, blir den litt varm – under vanlig bruk er det imidlertid ikke noe problem.
Av og til går viftene opp i relativt høy hastighet og skaper en del støy, men roer seg ned igjen relativt raskt.
LES OGSÅ:
Full HD
For en god del brukere vil skjermen være det sterkeste elementet for å kjøpe denne pc-en. Som sagt innledningsvis benyttes her en 13-tommers skjerm basert på såkalt IPS-panel (In-Plane Switching), hvilket har fordelen av å kunne tilby relativt god fargegjengivelse og bedre innsynsvinkler enn de rimeligere skjermene som de fleste andre benytter, som er basert på såkalt TN-panel.
En ulempe med IPS kan være at skjermpanelet er litt tregere. Vi kan ikke se at dette skulle ha noen praktisk betydning overhode i denne sammenheng. Spill er nok ikke et spesielt aktuelt bruksområde for en pc i denne klassen, men selv om man skulle fyre opp et spill – noe pc-en for så vidt godt klarer – yter skjermen mer godt nok.
Mens de fleste ultrabærbare benytter grafikkprosessoren integrert i Intels prosessor, har Asus på UX32vd slengt inn en Nvidia Geforce GT 620M-grafikkprosessor. En spesielt rask løsninger er det ikke, men gir noe bedre 3D-ytelse og akselerasjon i programmer som støtter bruk av grafikkprosessoren. Det gir mulighet til å spille selv nyere spill bare grafikkinnstillingene i spillet holdes på et moderat nivå.
Full HD betyr at skjermen har oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Den vanlige oppløsningen for pc-er med 13 tommers skjerm er 1366 x 768. At punktene står såpass tett vil i en del sammenhenger også være med på å forbedre bildekvaliteten. I tillegg gir det i mange bruksscenarioer et større arbeidsområde som mange foretrekker. Skulle man synes at tekst og ikoner i noen sammenhenger blir for små, kan skaleringsfunksjonen i Windows være til god hjelp – for eksempel at denne stilles til 125 prosent – noe som forøvrig er standard-innstilling fra fabrikk for denne modellen.
Skjermen har ifølge våre målinger bedre fargekorrekthet enn de fleste andre på markedet i dette segmentet. Lysstyrken er også meget god – vårt skjermkalibreringsutstyr målte lysstyrken til rett over 400 cd/m2. Vanligvis regner vi 300 cd/m2 som meget bra, mens fra 200 til 250 som mer normalt. Skjermoverflaten er matt, og kombinert med høy lysstyrke er det lettere å bruke pc-en i miljøer der man får mye lys på skjermen som skaper refleksjoner.
LES OGSÅ:
Harddisk og SSD
Mens UX31A leveres med SSD har UX32vd en kombinasjonsløsning. Vår testmodell hadde en vanlig 5 400 o/min-harddisk på 500 gigabyte. I tillegg har pc-en en SSD på 32 gigabyte der 26 gigabyte benyttes som hurtigbuffer for harddisken, og det resterende benyttes for at pc-en skal våkne raskere fra strømsparingsmodus.
Det er en vanlig 2,5-tommers harddisk som benyttes, og vi vet en del har erstattet harddisken med en vanlig SSD. Det er da også en mulighet for å benytte hurtigbuffer-SSD-en for vanlig lagring. I teorien er det også mulig å installere Windows på SSD-en, men det kan være litt upraktisk med en såpass liten SSD for dette formålet. En del vil kanskje se på muligheten til å kjøre to forskjellige operativsystemer på hver sin SSD.
Hurtigbufferløsningen fungerer for så vidt greit. Det er en litt annen løsning som benyttes her enn på en del andre pc-er på markedet – i stedet for Intels Smart Response-teknologi benytter Asus seg av programvare fra Diskeeper. Etter hvert som pc-en har vært i bruk en stund vil de dataene man bruker oftest ligge på SSD-en.
LES OGSÅ:
Vår testmodell hadde Core i7-3517U-prosessor på 1,9 GHz, men rimeligere versjoner av pc-en leveres med Core i5-3317U på 1,7 GHz, samt mindre hurtigbuffer i prosessoren og lavere TurboBoost-hastighet. Core i5-prosessoren vil nok dekke behovene for de fleste.
Standard minnemengde er 4 gigabyte. Her skiller UX32VD seg mye fra UX31A. Sistnevnte har 4 gigabyte minne loddet på hovedkortet og ingen muligheter for oppgradering – dette gjelder også en del av de andre ultrabærbare pc-ene på markedet. UX32VD har 2 gigabyte minne på hovedkortet og i tillegg en minnesokkel. Erstatter man minnebrikken der kan man utstyre pc-en med opptil 10 gigabyte minne. For dem med litt mer krevende bruksområder er det et sentralt element.
Ytelsen blir i praksis som forventet. SSD-bufferløsningen gjør for så vidt en kurrant jobb med å redusere ytelsesforskjellen mellom harddisk og SSD, men når det er oppgaver man ikke utfører ofte eller nye filer mer man forskjellen. Prosessormessig holder det også til de litt tyngre oppgavene - å jobbe med for eksempel bildebehandling av litt store bilder er i utgangspunktet ikke noe problem. Åpner man litt mye samtidig merker man imidlertid at det er kun 4 gigabyte minne i pc-en.
Les videre på neste side....