TEST: Asus Cerberus Gaming Headset - Billig og behagelig

Med det nyeste spillhodesettet fra Asus er en del riktig, men ikke alt.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere var det i all hovedsak spesialiserte produsenter som tilbød ekstratilbehør til pc-en, om det nå var enkle kontortastaturer og mus, eller mer avansert og dyrere spillutstyr. De siste årene har det imidlertid sett ut til at pc- og maskinvareprodusentene har sett verdien av å også tilby alskens ekstrautstyr.

Derfor får du ikke nå lenger bare mus eller hodesett fra kjente produsenter som Logitech, Razer, Steelseries og Sennheiser. De siste årene har vi blant annet testet spillutstyr fra CM Storm, et underbruk av Cooler Master, som i utgangspunktet holdt på med vifter og kabinetter, og Corsair, som er mest kjent for kabinetter og minne.

Denne gangen har turen kommet til pc- og komponentprodusenten Asus og deres relativt ferske Cerberus Gaming Headset. Dette er ikke Asus første forsøk på å lage hodesett til spillbruk, men til forskjell fra tidligere er Cerberus rettet mot brukere som ikke vil bruke de store summene på lyd til spillene sine. Prisen i norske nettbutikker ligger like rundt 450 kroner, noe som gjør Cerberus til et av de rimeligere spillhodesettene som er å få kjøpt her til lands.

Fin design, god komfort

Når en kutter priser, må det nødvendigvis spares inn et sted. Asus Cerberus ser ganske fine ut, med sorte klokke og sort bøyle. Det eneste som gir litt liv er en rød ring mellom selve klokkene og putene. Designen er relativt stilren og tøff.

Gitt prisen, er det kanskje ikke så overraskende at selve byggekvaliteten ikke føles like tøff som designen tilsier. Cerberus føles ut som det hører hjemme i prisklassen sin, med litt løs og vinglete byggekvalitet.

Tidstypisk har Asus valgt å gi Cerberus en fire polet minijack-plugg. Det gjør at hodesettet enkelt kan brukes til mobiltelefon og nettbrett, ved at du har lyd og mikrofon i samme plugg. Til den slags bruk har Asus til og med bygd inn en liten mikrofon i kontrollenheten på ledningen, i tillegg til bommikrofonen som kan festes på venstre klokke. For pc-brukerne følger det med en splitterkabel som gir deg to minijack-plugger, som på vanlige hodesett.

Som vi nevnte innledningsvis, har Asus gjort noe riktig med Cerberus. Det gjelder ikke minst når det kommer til komfort. Hodesettet er passelig stort og klokkene som omslutter ørene dine, hviler behagelig mot skallen. Polstringen i putene er akkurat passe myk og behagelig. Polstringen på toppen justeres ved hjelp av strikk, og ligger behagelig og mykt. Om det er noe å trekke for på komforten, må det være at kunstskinnet på putene kan bli litt klamt. Her hadde nok stofftrekk vært å foretrekke.

Heftig spillyd

Til tross for den lave prisen har Asus tatt den helt ut og gitt Cerberus elementer på hele 60 millimeter. Normalen på selv litt dyrere hodesett pleier å være 50 millimeter, og i denne prisklassen gjerne også litt mindre enn det.

Med ekstra store elementer skulle man tro at lyden skulle bli ekstra god. Det er dessverre ikke helt sånn det fungerer. Store elementer gir gjerne mer bass, og bass får du nok av med Asus Cerberus. Selv med helt flate innstillinger på vårt Sound Blaster zXr drønnet det godt fra eksplosjoner og store V8-ere. Bassen føles for det meste også relativt presis og stram, og om lydkortet ditt gir deg muligheten til det kan du skru bassen høyt opp uten fare for at lyden vrenger.

Dessverre klarer ikke de store elementene å holde følge i resten av lydspekteret, i alle fall ikke til variert bruk.

Vi har brukt Asus Cerberus til bilspill, i form av The Crew-betaen og Grid Autosport, og til Battlefield 4, som med det riktige utstyret leverer meget god lyd. I disse spillene gjorde Asus Cerberus en for det meste fin-fin jobb. Detaljrikdommen var god, kombinert med en snasen bass i bunnen. Dialogen i spillene var tydelig og klar, sammen med vanlige lydeffekter.

Tafatt musikk

Verre er det altså med andre bruksområder, for det er vel tross alt slik at det ikke bare er spill en bruker pc-en til. Ganske vanlig er det også å lytte til musikk fra pc-en, og bor en sammen med andre kan jo et hodesett da være en god løsning.

Til den slags bruk kommer Asus Cerberus til kort. Vi har lyttet til våre faste testlåter, i tillegg til å ha sittet med Cerberus på hodet mens vi har jobbet – eller så lenge vi orket. For musikk høres sjelden spesielt bra ut på dette hodesettet. For det meste høres det ullent og dvaskt ut, og litt som om lyden spilles inn i en blikkboks.

Det er tydelig at Asus har jobbet med å få Cerberus til å høres bra ut med spill, og i samme slengen ofret musikk. Diskanten er svak og tam, og i mellomtoneregisteret fungerer det enda dårligere. Være seg det var klassisk, pop, dubstep eller metall vi hørte på, var resultatet så pass dårlig at vi rett og slett ga opp å bruke Cerberus.

Vi klarte å redde det litt inn ved å jobbe med lydinnstillingene i driverne til lydkortet, og etter en stund klarte vi å få det til å høres nesten greit ut. Samtidig ble spillyden plutselig ganske feil. Det er dessuten ikke alle lydkort som lar deg justere noe videre på lyden, og da sitter du igjen med et hodesett som egentlig bare fungerer bra til en ting, spill.

Konklusjon

Da vi pakket opp Ceberus var vi spent på hva Asus klarer å levere av lyd til 450 kroner. Etter å ha kommet over at hodesettet føltes minst like billig som det faktisk er, men samtidig en anelse dyrere og stiligere ut en prisen skulle tilsi, gikk vi løs på selve testingen.

Asus skal ha skryt for komforten, for Cerberus er svært behagelig å ha på hodet, selv i mange timer. Har du det godt og varmt der du sitter og spiller, kan du kanskje oppleve at kunstskinnet blir litt klamt etter en stund. Det er imidlertid ikke så ille at det blir noe stort problem.

Til spillbruk, og til dels til film, fungerer Asus Cerberus for det meste veldig bra. Lydbildet er godt tilpasset spill, med fint detaljnivå og en bass som gjør jobben sin, og vel så det. Dessverre stopper det der, for til musikk er Cerberus en ganske stor nedtur. Lyden er platt, daff og dårlig definert.

Gitt prisen på rundt 450 kroner er vi ikke veldig overrasket, selv om vi skulle ønske Asus hadde gjort en bedre jobb med å få musikk til å låte greit. Som det er, bør Cerberus bare være aktuelt for dem som aldri gjør noe annet enn å spille på pc-en. Vi ville heller anbefale at du ser deg om etter noe som egner seg bedre til flere typer bruk, og gjerne også se om du har et par ekstra hundrelapper å legge i det. Da kan du nemlig få noe som duger langt bedre, og det med vel så god komfort.