TEST: Asus Eee Pad Transformer - Bærbar og nettbrett i ett

Det nye Android-nettbrettet fra Asus kan med et håndgrep gjøres om til bærbar pc. Vi har testet.

Publisert Sist oppdatert

Asus Eee Pad Transformer benytter Android 3.1, som i motsetning til 2.x-versjonene er spesielt tilpasset nettbrett. Men det som virkelig gjør dette produktet interessant, er det medfølgende tastaturet (du får også kjøpt nettbrettet uten tastatur). Med et enkelt håndgrep kan nettbrettet festes i et spor i bakkant av tastaturet, og dermed har du plutselig en fullverdig bærbar pc – en Android-basert pc, riktignok.

God tastaturløsning

Eee Pad Transformer føles velkonstruert og solid, og en svakt buet bakside i litt ruglete plast gjør at nettbrettet ligger godt i hånden. Rammen rundt skjermen er laget i metall, og det samme gjelder mye av tastaturet og festeanordningen du bruker når du skal dokke nettbrettet i tastaturet. Nettbrettet låses automatisk fast på begge sider når du dokker det i tastaturet, og festemekanismen virker solid. Alt i alt sitter vi igjen med et veldig godt inntrykk både når det gjelder utseende og byggekvalitet. Vår vekt stoppet på 697 gram (uten tastatur), rundt 90 gram tyngre enn iPad 2.

Tastaturet er godt å skrive på, og har flere spesialknapper for Android. Det er for eksempel egne knapper for å gå til Hjem-skjermen, søke, lage skjermdump eller gå til innstillinger. Vår testmodell manglet norske tegn på tastaturet, men modellene som er i salg har ifølge Asus dette.

Bruker du pekeplaten dukker det opp en musepeker – noe som jo ikke er vanlig i Android. Men det gjør at du får følelsen av å bruke en skikkelig pc. Kombinasjonen av spesialtaster, pekeplate og mulighet til å bruke multitouch-bevegelser på pekeplaten for eksempel for å bytte mellom startskjermene, gjør at du sjelden trenger å trykke på skjermen når tastaturet er koblet til.

Brukeropplevelsen med Android 3.0 er utmerket, og det er en helt annen opplevelse å for eksempel bruke e-postleseren, kalenderen og kontaktregisteret på et Android 3-nettbrett, sammenlignet med tidligere Android 2-baserte nettbrett. Asus har også lagt ved noen tilleggsapper, blant annet Polaris Office, som lar deg både opprette og lese filer i Microsoft Office-format. En annen app som fortjener å nevnes, er den utmerkede DLNA-appen MittNett. Med den kan du spille av musikk, filmer og bilder som ligger på andre DLNA-kompatible enheter i nettverket ditt, eller sende innholdet til andre enheter.

God skjerm

Skjermen er 10,1 tommer stor, og har en oppløsning på 1 280 x 800 punkter. Det betyr at den benytter et 16:10 bredformat, som egner seg bedre til film enn 4:3-skjermen til iPad. Lcd-panelet har LED-bakbelysning og er av typen IPS, noe som betyr at fargegjengivelsen er veldig god. Skjermen er skarp, men ikke like lyssterk som iPad.

Høyttalerne er plassert i to smale striper på høyre og venstre side av skjermen (når du holder nettbrettet i landsskapsmodus), slik at lyden kommer fra der den bør komme fra. Lyden er imidlertid «spinklere» enn på iPad – selv om ingen av de to nettbrettene kan sies å ha spesielt god lyd.

Eee Pad Transformer er basert på en Nvidia Tegra 2-brikke, som inneholder to Arm Cortex A9-prosessorkjerner og en grafikkprosessor fra Nvidia. I daglig bruk virker nettbrettet forholdsvis raskt, selv om det hender det «hakker» litt. For eksempel hendte det at veksling mellom apper ikke gikk like kjapt som vi kunne ønske.

Nettbrettet er forholdsvis godt utstyrt, med blant annet støtte for 802.11b/g/n (det skal komme en versjon med 3G-støtte, men det er fortsatt ukjent når den kommer). Det er bare 16 GB lagringsplass, noe som kanskje kan være litt lite, men heldigvis kan lagringsplassen utvides med MicroSD-kort.

Av tilkoblingsmuligheter finner du blant annet en HDMI-utgang, og kobler du på tastaturet har du også to usb-porter, samt en kortleser for SD-kort i full størrelse. Dessverre trenger du en spesialkabel for å koble nettbrettet til pc-en eller laderen, men det er jo noe man er vant til også fra Apple-verdenen. Nettbrettet har ellers kamera både foran og bak (henholdsvis 1,2 og 5 megapiksler). Kameraene er imidlertid så dårlige, at vi neppe ser for oss at de kommer til å bli særlig brukt.

Batteri hele dagen

Batterilevetiden er oppgitt til 9,5 timer, takket være et batteri på 24,4 watt-timer – som er omtrent samme kapasitet som iPad 2. Men tastaturet inneholder også et batteri, og kobler du til det har du hele 16 timers batterilevetid! Vi opplevde batterilevetiden som veldig god også i vår test. Selv om du bruker nettbrettet mye, behøver du ikke lade ofte. Men selv om brukstiden er veldig god, virker standby-tiden en del dårligere enn på iPad.

Vi mener Asus Eee Pad Transformer er ett av de mest vellykkede Android-nettbrettene som er tilgjengelig akkurat nå, og tastaturet gjør at den for mange kan erstatte en vanlig bærbar pc.