TEST: Asus Eee Pad Transformer Infinity - For en skjerm!

Asus har gitt Transformer ny og raskere prosessor og høy oppløsning.

Publisert Sist oppdatert

Forrige versjon av Eee Pad Transformer leverte knallgod ytelse i en smart pakke med tastaturdokking og massevis av batteritid. Som nettbrett fungerte det strålende, og koblet du i tillegg til tastaturet hadde du i praksis en lett og funksjonell ultraportabel med knallgod batteritid - om enn med Android 4.0 i stedet for Windows.

Nå er oppfølgeren straks i salg, og selv om det er mye som er likt forrige gang har det skjedd en rekke oppgraderinger. Litt raskere prosessor er ikke å forakte, og Transformer Infinity har fått en 1,6 gigahertz Tegra 3 mot 1,3 gigahertz i Transformer Prime.

Knallgod skjerm

Mest spennende er imidlertid den nye skjermen. Oppløsningen har økt fra 1280x800 piksler i Transformer Prime til hele 1920x1200 piksler i nye Transformer Infinity. Dermed har Asus tatt opp kampen mot Apples nyeste iPad, som har oppløsning på imponerende 2048x1536 piksler. Infinity er altså ikke helt på nivå med iPad, men forskjellen er så pass liten at det ikke merkes i praksis.

Skjermen er utstyrt med IPS-panel, noe som gir god fargegjengivelse og kontrast. Innsynsvinkelen er også meget god, og du skal omtrent se nettbrettet helt fra siden før fargeforvrengingen blir spesielt merkbar. Du har muligheten for å la Inifinity styre lysstyrken etter lyset rundt deg, eller du kan vrenge det helt til topp med utendørsmodus og meget god lysstyrke.

Stilig og lett

Utvendig har det som nevnt skjedd fint lite. Transformer Infinity er slank, stilig og lett, 598 gram uten tastatur og 1145 gram med tastaturet koblet til. Baksiden er stilren i børstet metall. Rundt skjermen er det en sort ramme.

 

Av tilkoblinger på selve nettbrettet har du hodetelefonutgang, minnekortleser for MicroSD og en micro-HDMI-tilkobling. Sistnevnte gjør det enkelt å koble nettbrettet til en ekstern skjerm eller tv.

Med tastaturet koblet til får du i tillegg minnekortleser for vanlige SD-kort, og ikke minst en vanlig usb-tilkobling. Her kan du koble til for eksempel minnepinne, ekstern harddisk, mus eller spillkontroller. Vi har blant annet spilt Grand Theft Auto III med mus koblet til, og det ble nesten som å spille på en lite pc. Vi har også enkelt koblet til minnepinne med jobbdokumenter og videofiler. Altså både tøft og veldig kjekt.

 

 

Litt bedre ytelse

Våre ytelsesmålinger viser at den nye prosessoren i Transformer Infinity gjør noe forskjell sammenlignet med forrige utgave, men veldig stor er den ikke. De 300 megahertzene gjør ikke all verdens, men i spill og tyngre apper vil du merke at ting flyter litt bedre.

Brukeropplevelsen på skrivebordet og i menyene er også god, med god flyt og jevne bevegelser. Om Asus kommer med en oppdatering til Android 4.1, noe som vel er ganske sannsynlig, gitt at det er Asus som har laget det nye, offisielle Google-nettbrettet med Android 4.1, vil nok brukeropplevelsen bli enda et lite hakk bedre.

Genialt tastatur

Asus Eee Pad Transfomer Infinity kan leveres både som rent nettbrett, eller med tastaturdokking i tillegg. Ifølge Asus vil prisforskjellen ligge på omtrent 1 000 kroner. Med tanke på at forskjellen for Transformer Prime med eller uten tastatur kun var et par hundrelapper, håper vi å se noe tilsvarende med Infinity relativt raskt. Vi anbefaler uansett å ta med tastaturdokkingen om du har tenkt å ha nettbrett til mer enn bare lek og moro. Ikke bare gjør den nettbrettet langt bedre egnet til nyttebruk, det gir deg også 5-6 timer ekstra batteritid – noe som aldri er å forakte.

 

Tastaturet er behagelig å skrive på, men grunnet størrelsen er det en smule trangt mellom tastene. Det er for så vidt bare en vanesak. Nedenfor tastaturet er det plassert en museflate slik at du om ønskelig kan navigere deg rundt på nettbrettet som om det var en vanlig pc.

Kun wlan

Når det gjelder det innvendige er det kun én utgave å velge i her til lands. Så vidt vi kan se er det ikke mulig å få tak i 3G-utgaven i Norge, dermed er du begrenset til wlan. Et lite minus er det, men ikke fryktelig viktig. Med dagens smarttelefoner er det uansett en smal sak å dele internett-oppkoblingen med nettbrettet, slik at du kommer på nett når du er på farten. Transformer Infinity er utstyrt med solide 64 gigabyte lagringsplass, nok til massevis av bilder og musikk, og timevis med video i HD-kvalitet.

Takket være den kraftige prosessoren med fire kjerner og støtte for maskinvaredekoding av HD-video, kan du spille av film i Full HD om du føler for det. Vår erfaring er at det fungerer helt fint, med jevnt over god flyt i bildet – og ikke minst med meget god bildekvalitet.

 

Nettbrettet er utstyrt med to kameraer. På baksiden er det plassert et kamera med sensor på åtte megapiksler og led-blits. Fotokvaliteten er kurant, men ikke helt på nivå med de beste mobilkameraene. Du har også mulighet til å filme i Full HD. Foran på nettbrettet er det plassert et enkelt kamera på to megapiksler for videosamtaler.

Konklusjon

Ser man kun på ytelse byr ikke Asus Eee Pad Transformer Infinity på den store oppdateringen fra Transformer Prime. Prosessoren er en anelse raskere, men til normal bruk ikke noe som merkes stort.

Det som imidlertid merkes er den nye skjermen. Selv om skjermen på Transformer Prime var meget god, er det ikke til å stikke under stol at det med 1920x1200 piksler bare blir enda bedre. Bildet er sylskarpt, og man skal være tett innpå skjermen for å se en anelse av piksler.

Har du allerede en Transformer Prime, ser vi vel ikke helt behovet for å oppgradere til en Infinity. Skjermen er bedre, men ellers er det mye det samme. Om du likevel skulle oppgradere, kan du trøste deg med at tastaturdokkingen er den samme som forrige gang, slik at du slipper å gå til innkjøp av en slik en også.

Om du ikke allerede har en Transformer Prime, og er på jakt etter et nettbrett som fungerer bra både til seriøs jobbing og til underholdning, er det få nettbrett som er så godt egnet som Asus Eee Pad Transformer Infinity.