TEST: Asustor AS-604T: Asustor utfordrer med NAS
Det Asus-eide selskapet Asustor går i konkurranse med Synology og Qnap på NAS-enheter.
Asustor demonstrerte sine første produkter under Computex-messen i Taiwan i fjor sommer. Siden da har mye av fokuset ligget på å gjøre ferdig programvaren.
Selskapet er ikke mer enn ett år gammelt, men besitter stor erfaring fordi selskapet har fått med seg en del ansatte over fra sine største konkurrenter – andre taiwanske selskaper som Synology og Qnap.
Man skal videre huske at programvaren er basert på Linux i bunn og programmer/tjenester som fra før finnes til Linux. Det handler mer om å sette sammen en pakke av tjenester og få på plass et brukervennlig brukergrensesnitt.
Ettersom selskapet har bakgrunn fra Asus, skulle man i utgangspunktet tro at selve maskinvaren skulle være det minste problemet å produsere med høy kvalitet.
Asustor skal produsere NAS-enheter rettet mot mellomstore og mindre bedrifter, samt bedrifter som drives hjemmefra, hjemmekontor og private brukere. Dette er fokuset vi har sett hos de andre aktørene også – den samme enheten skal kunne dekke behovene for et bredt spekter av brukere.
Modellen vi har testet er AS-604T. Denne har plass til fire interne 3,5-tommers Serial ATA-harddisker, hvilket per i dag gir mulighet for opptil 16 terabyte intern lagringskapasitet.
Basert på samme prosessor og programvare finner man også modeller med plass til to, seks og åtte harddisker. Selskapet har også lansert modeller for rackmontering – også disse basert på samme tekniske plattform og programvare, men med en helt annen konstruksjon av kabinettet. For rackmontering finner man modeller med plass til fire og ni harddisker.
LES OGSÅ:
Atom-drevet
AS-604T – og de andre modellene i samme serie – er basert på Intels Atom-prosessor med to kjerner og 2,13 gigahertz klokkefrekvens. Det er i utgangspunktet 1 gigabyte minne, samt mulighet for å sette inn en ekstra 2 gigabyte-minnemodul. Mer minne kan ha sin hensikt hvis en del av tjenestene NAS-en tilbyr utnyttes aktivt og på en mer avansert måte.
Selve kabinettet er ikke ulikt det vi har sett fra en rekke andre aktører. Montering av harddisker er unnagjort på noen minutter og skifte av disk i tilfelle en av dem krasjer er også raskt gjort. Det er ikke lås på diskskuffene, slik som på en del modeller fra konkurrentene.
Strømforsyningen i kabinettet er en standard flex-atx-strømforsyning som kan byttes ut. En standard 120 mm-vifte står for avkjøling. Støynivået er i utgangspunktet lavt – og naturligvis avhengig av hvilke harddisker man benytter.
«Grønne» harddisker, som normalt har 5 400 o/min. rotasjonshastighet, gir lavere varmeutvikling, vibrasjon og støy. Ytelsen vil imidlertid være litt lavere på noen områder, men for de fleste vil det trolig ikke være merkbart. På overføring av store filer vil normalt sett ikke diskene være flaskehalsen, men den raskere aksesstiden med 7 200 o/min. kan ha sine fordeler ved et stort antall mindre spredte operasjoner og hvis flere brukere gjør tyngre operasjoner mot NAS-en samtidig.
På Asustor sine websider finner man lister over diskmodeller som er testet ut. Normalt sett vil også disker som ikke er på listene fungere, men vi anbefaler at man velger en testet modell.
LES OGSÅ:
Fleksibel
Det som har imponert oss med mange av NAS-ene er hvor fleksible arbeidsoppgaver de kan ta på seg. Delt lagring i nettverket står naturligvis først på prioriteringslisten, og videre tjenester knyttet til lagring – for eksempel sikkerhetskopieringstjenester, iSCSI, Time Machine med mer.
Videre har man muligheten for å dele data via internett – for eksempel via webgrensesnitt, ftp, WebDAV osv. Funksjonalitetslisten er svært lang, og blir enda lengre hvis man ser på tilleggene som enkelt kan installeres – her finner man blant annet webbaserte bildegalleri, diskusjonsforum, bloggløsninger og CMS-systemer, filsynkroniseringsløsninger (f.eks. Dropbox), Wiki-løsninger og en lang rekke andre funksjoner.
Mange av tjenestene vil ha akkurat den samme funksjonaliteten som når de benyttes på en LAMP-server (Linux, Apache, MySQL, PHP) – enkelte andre vil ikke ha full funksjonalitet, men vil her være enklere å komme i gang med for mange brukere. Når det gjelder brukere er det muligheter for å koble NAS-en opp i mot Active Directory hvis man fra før bruker dette.
LES OGSÅ:
Når det gjelder tillegg er det klart at mer etablerte aktører har en fordel i henhold til en brukerbase som lager tilleggene. Dette blir en høna-og-egget-situasjon, og vi tror nok det ganske raskt vil komme flere tilleggsfunksjoner. Funksjonaliteten er imidlertid i utgangspunktet svært god. Hvor viktig ekstra funksjonalitet er ut over lagring - og hvilken funksjonalitet som er viktig - blir en individuell vurdering. Mange vil i all hovedsak benytte denne typen enheter for lagring i lokalnettverket.
Av de mer spesielle er Boxee. Dette en av flere tjenester rettet mot dem som skal benytte NAS-en hjemme. Boxee er en mediesenterløsning for avspilling av lokale mediefiler, samt utnytte en rekke tjenester for blant annet streaming av video.
Spotify er egentlig støttet av Boxee, men er foreløpig ikke på plass hos Asustor. Ut i fra det vi kan forstå er imidlertid dette noe man jobber med. For å utnytte Boxee kobles NAS-en dirkete til en tv via HDMI-utgangen på NAS-en. Som fjernkontroll kan man bruke mobiltelefon eller usb-baserte løsninger – for eksempel trådløst tastatur.
Funksjonaliteten knyttet til HDMI-tilkobling har vi gjennomgått i en egen artikkel.
LES OGSÅ:
Ytelse
Ytelsen har vi sett opp i mot blant annet Synology DS412+ og DS1512+, Qnap TS-569 Pro og TS-469L, samt Thecus N4800. Ikke overraskende er det i praksis svært liten forskjell i ytelsen på våre tester – bakgrunnen for det er at de alle er basert på Intels Atom-plattform.
På sekvensielle filoverføringer ser vi ytelsestall på 100-115 megabyte per sekund – her er Gigabit Ethernet en begrensning. Det er mulighet, hvis man har svitsj som støtter det, til å sette opp «link aggregation» ved å bruke begge nettverksportene. Man vil da få flere alternativer for lastbalansering som totalt sett kan gi bedre ytelse når flere klienter aksesserer NAS-en samtidig med krevende oppgaver.
Spørsmål videre er hva ytelsen er god nok for. Dette ikke en server hvor man gjennom dagen har flere klienter som kontinuerlig står og har tunge filoperasjoner. Vi ser på våre tester med flere parallelle operasjoner at ytelsen opprettholdes relativt godt. For en arbeidsgruppe på 5-10 personer og for eksempel sikkerhetskopiering av klientene og et felleslager for filer kan en slik enhet være en god løsning. Litt avhengig av bruk kan nok også NAS-en kunne tjene et større antall brukere.
Når det gjelder ytelsen ved flere parallelle operasjoner ser vi litt varierende tall sammenlignet med konkurrentene. For eksempel i en av våre tester hvor det kjøres fire parallelle operasjoner mot NAS-en leverer den det beste resultatet vi har hatt på test av Atom-baserte NAS-er med fire disker. Store forksjellene blir det imidlertid ikke.
For å teste ytelsen mot usb-lagringsenheter koblet vi til en LaCie Fastkey - dette en usb-minnepinne basert på SSD-teknologi, som kan levere leseytelse på cirka 200 megabyte per sekund og skriveytelse på ca. 130 megabyte per sekund. Dette raskere enn hva vi ville fått med en eksternt tilkoblet harddisk eller en mer vanlig minnepinne. Mot Asustor AS-604T fikk vi en lesehastighet på 110 megabyte per sekund og tett opp under 100 megabyte per sekund på lesing. Dette er svært gode tall. Det kan være at man ved sikkerhetskopiering fra NAS til usb-lagringsmedie kan få enda høyere hastigheter, ettersom nettverksforbindelsen også her kan være en flaskehals.
På iSCSI så vi ellers gode tall på store operasjoner, samt også kurante tall på mindre operasjoner, selv om NAS-en her ikke var like rask som for eksempel Synology DS1512+ (som riktignok har fordelen av å være med fem harddisker som belastningen spres over ved testing i RAID 5).
LES OGSÅ:
Konklusjon
Med tanke på at dette er Asustor sitt første produkt, har selskapet kommet svært langt i utviklingen av programvaren. Direkte innovative løsninger kan vi imidlertid ikke si at det er – det meste kjenner vi fra andre aktører.
Totalt sett er det snakk om litt finpuss som må til for at det skal framstå som et bedre produkt enn hva blant annet Synology og Qnap leverer. Bare gjennom vår testperiode nå kom det en rekke programvareoppdateringer, samt et større utvalg av installerbare tillegg.
Med andre ord lover det svært bra. Akkurat nå framstår imidlertid modeller som Synology DS412+ og Qnap TS-469-serien som totalt sett litt mer gjennomførte produkter. Disse to aktørene spesielt skal nok imidlertid frykte den videre utviklingen fra Asustor.
Vi konstaterer nå også at konkurrerende modeller fra Qnap og Synology er rimeligere. Qnap TS-469L koster cirka 4 500 kroner, mens Synoloy DS412+ koster rett over 4000 kroner. Asustor AS-604T ligger i skrivende stund på cirka 5 100 kroner. Vi ville nok da gjerne valgt DS412+ i stedet - med mindre man ikke ønsket muligheten for å koble NAS-en direkte til tv-en, men da kan Qnap TS-469L likevel være et bedre valg enn Asustor-en.
Asustor skal ha flere rimeligere modeller på vei - disse basert på en rimeligere versjon av Atom-prosessoren som Intel lanserte nylig. Slik førsteinntrykket er, blir nok Asustor en aktør man kan regne med framover.
Andre NAS-tester:-
-
-
-
-
-
-
-
-
-