TEST: Asustor AS302T: Rask og avansert

Godt priset i forhold til egenskapene.

Publisert Sist oppdatert

For de fleste vil det være NAS-er med én, to eller fire harddisker som er det mest aktuelle – i hvert fall så lenge vi snakker om hjemmebruk, hjemmekontor og små bedrifter uten de helt store datamengdene.

Med to disker får man per i dag opptil 8 terabyte lagringskapasitet – samtidig er 6 terabyte-disker annonsert og leveringen av disse vil starte om ikke så lenge. En sentral fordel med to disker kontra en modell med én disk blir muligheten for å kjøre RAID 1, der de samme dataene lagres på begge diskene – skulle den ene krasje, vil NAS-en fortsette å fungere og ha de samme dataene tilgjengelig.

AS302T er den andre NAS-en vi har testet fra Asustor - et realtivt nytt selskap med relasjoner - som navnet antyder - til Asus. Tidligere testet vi en av modellene i AS6-serien, som er litt mer avanserte og påkostede modeller enn AS3-serien. Ser vi imidlertid AS3-serien opp i mot lignende modeller fra Synology, Qnap og Netgear, blir det klart at Asustor legger seg lavere prismessig.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS214se: Overraskende kjapp NAS

God programvare

Ser vi programvaren til Asustor opp i mot Qnap og Synology er det mange likheter. Ut i fra det vi har forstått, er noe av bakgrunnen for at Asustor såpass raskt har kommet såpass langt med programvaren vært at mange av de ansatte er rekruttert fra Synology og Qnap.

Vi har langt fra fått testet all funksjonaliteten som Asustor har å tilby. Her er det mye funksjonalitet som mange brukere aldri vil trenge. Samtidig, forskjellige brukere har forskjellige behov og det kan være vidt forskjell funksjonalitet som utnyttes. Her er det funksjonalitet både rettet mot bruk i bedrifter og i hjemmet.

En del av funksjonaliteten er integrert i selve operativsystemet. Videre er det installerbare tillegg både fra Asustor og tredjeparts utviklere. gg er det installerbare tillegg fra både selskapene selv og tredjeparts utviklere. Tilleggene er ikke bare knyttet til NAS-enes funksjon som enheter for å lagre filer, men også tjenester som gir andre bruksområder.

I de lange listene over funksjonalitet og tillegg finner man blant annet web- og ftp-tilgang til filer, Time Macine-sikkerhetskopiering for Mac OS X, forskjellige medietjenere som blant annet UPnP AV/DNLA, Plex og iTunes, deling av usb-skriver, VPN-tjener, webtjener med PHP og MySQL, bildegalleriløsninger, bloggløsninger, videoovervåkingstjener, iSCSI-støtte, nedlastingsklienter for fildelingsnettverk, ActiveDirectory-integrasjon og mye annet.

Siden vi for en stund siden testet AS-604T har programvaren vi nå testet med AS-302T blitt forbedret på flere områder. For de fleste tror vi ikke det vil spille noen sentral rolle, men fortsatt føler vi nok at programvaren til Qnap og Synology kan virke litt mer moden på enkelte områder. Kanskje har fokuset på å få inn mest mulig funksjonalitet tidlig på enkelte områder gjort at man ikke kunne brukt like mye tid på funksjonaliteten.

Et bruksområde som er aktuelt for ganske mange vil være filsynkronisering mellom maskiner. Her har Synology sin CloudStation-løsning og Qnaps QSync-løsnig som gir mye av samme funksjonaliteten som for eksempel Dropbox - og vår erfaring er at det i praksis fungerer godt. Asustor på sin side har mulighet for BittorrentSync, som for så vidt gir en del av den samme funksjonaliteten, men likevel ikke blir helt sammenlignbart.

LES OGSÅ:

Din egen skylagring

Tjenestene som tilbys på denne typen enheter vil normalt være standard Linux-tjenester/applikasjoner som er tilpasset systemet.

Sikkerhet blir imidlertid noe man bør tenke litt over før man velger å eksponere NAS-en mot internett via en del av tjenestene. Man bør påse at man setter ting opp riktig og begrenser seg til tjenester man faktisk bruker, samt ikke bruker standardpassordene som noen av tjenestene har.

Rask med Atom

AS3-serien består i dag av AS-302T og AS-304T. Forskjellen mellom disse to enhetene vil i hovedsak være at førstnevnte støtter to harddisker, mens den andre støtter fire harddisker.

I tillegg til plassen til to interne harddisker har man mulighet for eksterne disker gjennom fire usb-tilkoblinger - to av dem med USB 3.0-støtte.

Prosessoren som benyttes i AS3-serien er en Intel Atom CE med to kjerner på 1,6 GHz. Man har videre 1 gigabyte minne.

Atom-prosessoren som her benyttes er ikke like kraftig som den vi ser i en del andre NAS-modeller for tiden. Men det er nødvendigvis ikke av spesielt praktisk betydning - i hvert fall ikke når det kommer til ren filoverføringsytelse. Det er en prosessor som også for funksjonaliteten ellers gir god ytelse, samt også når flere operasjoner utføres samtidig eller flere tjenester belaster NAS-en samtidig. 1 gigabyte minne har sine fordeler både i henhold til å kunne bruke flere tjenester samtidig, samt som hurtigbuffer for nylig brukte filer.

På store operasjoner, både når det gjelder skriving og lesing, leverer AS302T opptil over 110 megabyte per sekund. Man merker også at ytelsen kan opprettholdes godt også når annen funksjonalitet tas i bruk parallelt. Det skal imidlertid sies at aktiveres «Media Mode», som blant annet gir mediesenterfunksjonalitet gjennom XBMC (som vi skal komme tilbake til), hadde vi en litt mer generell reduksjon av ytelsen også når tjenesten ikke er direkte i bruk. For eksempel så vi et fall i skriveytelse på rundt 25 prosent på store filer.

I hvert fall så lenge man snakker om vanlige filoverføringer og ikke for mange parallelle brukere, vil det gjerne være nettverket som blir flaskehalsen for ytelsen.

AS-302T har omtrent samme ytelsen for interne disker som eksterne, gjennom at USB 3.0 er støttet.

Vi testet ellers med diskene satt opp i RAID 1 - altså speiling slik at det samme innholdet lagres på begge diskene. RAID 0 vil på noen områder kunne gi bedre ytelse. Men det har sine ulemper - skulle den ene disken krasje, vil data fra begge diskene være tapt. Nå er uansett ikke RAID 1 noen erstatning for sikkerhetskopiering.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate NAS HDD - Seagate utfordrer Western Digital

HDMI og XBMC

Da Asustor kom med de første modellene som hadde mediesenterfunksjonalitet gjennom HDMI-porten på baksiden, ble programvaren Boxee benyttet. Boxee finner man i dag kun på Asustor sin 6-serie av NAS-er, mens 3-serien har XBMC - som kan være en vel så bra erstatning for mange.

Via XBMC kan man benytte NAS-en direkte tilkoblet tv for blant annet avspilling av musikk- og videofiler, samt benytte andre tjenester med støtte for XBMC.

Asustor leverer også en fjernkontroll for NAS-en - denne vil koste cirka 200 kroner, men en mulighet er også å benytte Android- eller iOS-enheter som fjernkontroll. Gjennom usb-portene kan også vanlige - inkludert trådløse - tastatur og mus kobles til.

Det hele fungerer i praksis ganske godt, selv man i dag nok kunne ønsket en mer direkte støtte for en del streamingtjenester også. Litt av problematikken her er at DRM-løsningene en del tjenester benytter ikke er tilgjengelig for Linux, som Asustor benytter som grunnlag for sitt operativsystem.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS 104 og 314: Netgears nye NAS-generasjon

Konklusjon

Asustor AS-302T er en NAS som leverer meget god ytelse og funksjonalitet. Sett opp i mot en del av konkurrentene, er ikke programvaren helt på høyde. Her må man også se an hva NAS-en skal brukes til - hvis det i hovedsak er bare vanlig lagring i lokalnettverket, betyr nødvendigvis ikke annen funksjonalitet så mye.

I skrivende stund er prisen rett over 2500 kroner. Det blir noe rimeligere enn sammenlignbare løsninger fra Qnap, Synology, Netgear og flere andre. Ser man også på aktører som Thecus, Lenovo EMC og Buffalo har de også todisk-modeller med Atom-prosessor til rundt 3000 kroner - dette er imidlertid aktører som blir nok så forskjellige programvaremessig - det samme kan sies om Netgear også.

Med det sagt - ikke alle trenger såpass høy ytelse som denne leverer. Er man på jakt etter en brukervennlig og rimelig NAS til hjemmebruk, kan man også se på Synology DS214se.

LES OGSÅ:

TEST: Apple Time Capsule: Praktisk kombinasjon