TEST: Asus RT-AC68U og Netgear R7000 Nighthawk: De beste hjemmeruterne
De er de beste valgene for deg som ønsker best rekkevidde og ytelse - og er villig til å betale litt ekstra for det.
For det trådløse nettverket har etter hvert utvilsomt blitt viktigere for de fleste. Man ønsker dekning i hele huset - og litt til. Dette kombineres med økte krav for nettverket ellers også - gjennom flere enheter tilkoblet, raskere bredbåndslinjer, lagring på NAS-er, tyngre bruk og parallell bruk for mange enheter.
Ser vi på salgstallene er brukerne også villige til å betale ekstra for å få rutere som skal være ekstra gode. Her kommer Asus RT-AC68U og Netgear R7000 Nighthawk inn - det skal være de mest avanserte soho-ruterne på markedet - og de er også blant de aller dyreste.
802.11ac
De første 802.11n-ruterne kom på markedet i 2007 og ble raskt vanlige. I de fleste implementasjonene er det snakk om rutere som teoretisk sett skal kunne gi opptil 300 Mbps båndbredde på 2,4 GHz-frekvensbåndet i de fleste implementasjonene. For mange av de litt mer påkostede 802.11n-ruterne er det også støtte for bruk av 5 GHz-båndet. 802.11n har vi i senere år i en del tilfeller sett implementert med 450 Mbps båndbredde. Et spesielt element for Asus RT-AC68U og Netgear R7000 Nighthawk er også støtte for 600 Mbps 802.11n. Dette er det imidlertid svært få klienter som vil støtte.
I praksis med 802.11n skal man ha sett seg godt fornøyd om man fikk 100-130 Mbps. Hos mange vil hastigheten være lavere selv på moderate avstander. Vi ser i noen tilfeller også høyere hastigheter, og nyere rutere kan her også være en del bedre enn eldre – selv om spesifikasjonene ytelsesmessig er de samme.
802.11n-egenskapene til en 802.11ac-ruter vil fortsatt være svært viktig. Bakgrunnen for dette er at det vil ta flere år før 802.11ac virkelig har tatt over. Fortsatt har de fleste bærbare pc-ene og andre mobile enheter bare 802.11n-støtte. Vi ser imidlertid en trend der 802.11ac blir mer vanlig – ikke bare på bærbare pc-er, men også mobiltelefoner og nettbrett, samt andre enheter.
802.11ac i dagens implementasjoner skal i teorien kunne gi opp til 1,3 Gbps. I praksis varierer det hvor store forbedringer vi ser med 802.11ac. Fortsatt blir også 802.11n via 2,4 GHz-båndet det beste på lange avstander. I våre tester har vi steder i huset hvor det ikke er mulig å koble til via 5 GHz, mens hvor man via 2,4 GHz 802.11n har god nok ytelse både til rask surfing og hd-videostreaming.
Hvilken hastighet man får med 802.11ac handler i stor grad også om klientadapteren man bruker - og her er det både teoretiske og praktiske forskjeller. Blant for eksempel bærbare pc-er med 802.11ac-støtte, er det oss bekjent ingen som støtter mer enn 867 Mbps som teoretisk makshastighet. Bakgrunnen for dette er en implementasjon med to antenner og to parallelle overføringer - dette mens de bedre 802.11ac-ruterne på markedet støtter tre parallelle overføringer.
Det er imidlertid enkelte stasjonære pc-er vi ser med støtte for 1,3 Gbps 802.11ac. Det gjelder blant annet nye Mac Pro og iMac. For våre tester har vi tatt i bruk Asus PCE-AC68 - et PCI Express-kort for stasjonære pc-er med støtte for 1,3 Gbps.
I praksis mot vanlige bærbare pc-er med for eksempel Intels 7260 AC-kort ser vi maksimalhastigheter for 802.11ac på 300-400 Mbps på det beste - da med ganske kort avstand. Vi har i våre tester også brukt rutere som klienter - dette ved at den ene settes opp i såkalt bro-modus. Via dette har vi sett hastigheter på over 500 Mbps selv om avstanden er 12-13 meter og man har noen lettvegger i mellom.
LES OGSÅ:
Må tenke sikkerhet
Med en bakgrunn i flere sikkerhetsrapporter og hendelser det siste året, er det ingen tvil om at produsentene av bredbåndsrutere nå må sette større fokus på sikkerhet. Et sentralt element er også tjenester som ShodanHQ.com og Usikkert.no – dette er tjenester som kan gjøre det enkelt å finne utstyr tilkoblet internett med kjente sårbarheter og unytte dem.
Per i dag kan vi ikke si at noen aktører i dette segmentet av rutere er flinkere enn andre. Tildels har det vært mye fokus på en del av problemene Asus har hatt, men noe vi har vært overbevist om her er at Asus nødvendigvis ikke er noe dårligere enn andre – deres svært høye salgstall har gjort problemene de har hett mer «synlige».
Med det sagt – Asus har med problemene knyttet til sin AiCloud-tjeneste og konfigurasjonen av ftp-tjeneren ikke håndtert problemet spesielt godt etter vår mening. Asus var kjent med ftp-problemet i et halvår før de gjorde noe med det. Allerede i fjor sommer ble de informert av en sikkerhetsekspert om problemet. Ikke før vi fant samme problem og rapporterte det i januar endret Asus sin firmware.
Problemet blir imidlertid at svært få oppdaterer firmware og Asus - og de fleste andre - har ingen automatisk funksjon for dette. For AiCloud-tjenesten er det også utrolig at Asus valgte en løsning der passordene lå lagret ukryptert. Hadde de vært krypterte, hadde konsekvensene av at det var mulig for hvem som helst å laste ned passordfilen via internett ikke blitt like stor.
LES OGSÅ:
Riktignok viser det seg også at det har vært andre muligheter for å forbigå hele brukerautoriseringen hos Asus slik vi kan forstå det. Populariteten for Asus-ruterne - og problemene som har vært så langt - kan nok også føre til at produktene får ekstra oppmerksomhet fra dem som vil utfordre sikkerheten på denne typen produkter.
«TheMoon»-ormen som har rammet Linksys-rutere viser også hvordan rutere kan misbrukes. Riktignok var det her kun rutere som var satt opp til å kunne fjernadministreres som ble berørt, men det viste seg likevel å være mange. Det kan også gjelde å bruke hodet som bruker av produktene. Ekstra tjenester som aktiveres gir potensielt høyere sårbarhet. I hvert fall hvis man ikke bruker tjenesten er det ingen grunn til å ha den aktivert. Mange har nok også lekt med innstillinger uten å helt vite hva de har gjort – og kanskje tidligere aktivert en tjeneste, men så glemt det. Vår anbefaling er at man går gjennom oppsettet på ruteren litt nøye.
Vår guide for mer sikker konfigurasjon av ruteren kan man lese her .
Vi har i denne testen ikke gitt Asus direkte trekk for sikkerhetsproblematikken som har vært - med bakgrunn i at vi ikke er overbevist om at andre er noe bedre. Vår anbefaling vil egentlig være å ikke ta i bruk en del av ekstrafunksjonaliteten man rutere har.
LES VIDERE PÅ NESTE SIDE...