TEST: Asus VW266H - Stort bilde til en rimelig penge

Du får nå kjøpt opptil 27 tommer store skjermer fra 3 000 kroner og oppover. Men hvor gode er egentlig disse skjermene, som koster en tredjedel av proffskjermene i samme størrelse?

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden folk flest ville omtalt en 24-tommer som en stor skjerm. Men med stadig fallende skjermpriser er 24-tommere i dag blitt den nye «folkeskjermen», og vil du ha en skjerm som er større enn naboens eller kollegaens er du nødt til å gå ett hakk opp i størrelse. Problemet er at for eksempel 27-tommers skjermer typisk har vært rettet mot profesjonelle brukere innenfor bildebehandling og grafisk design, og dermed har kostet deretter. Inntil nå.

Vi sett på skjermer fra 25,5 til 27 tommer, og vi har satt prisgrensen til 5 000 kroner. Vi ønsket å finne skjermen som var «størst og best» til under 5 000 kroner. Skjermene i testen er basert på en rimeligere type lcd-paneler enn hva som benyttes i proffskjermene, og har derfor dårligere bildekvalitet. Hvor mye dårligere, skal vi forsøke å finne ut i denne testen.

Vi kan imidlertid allerede nå slå det fast med en gang; disse skjermene er ikke for deg som krever 100 prosent nøyaktig fargegjengivelse, for eksempel for profesjonelle fotografer eller om du jobber i grafisk bransje og lever av å produsere materiell for kundene dine – og er villig til å betale hva en skjerm for fargekritisk bruk koster. Men trenger du en størst mulig skjerm til vanlig kontorbruk eller til hjemmebruk, kan det være mange gode kjøp også i den rimelige enden av prisskalaen. Og skjermene har såpass god bildekvalitet at de fungerer fint til bildebehandling på amatørnivå.

Har du først vent deg til den luksusen det er å ha en stor skjerm på skrivebordet, vil du neppe vende tilbake til en liten skjerm. Du har plass til å jobbe med de aller største regnearkene, og du kan ha to nettsider oppe ved siden av hverandre. Og vil du se film, er det størst mulig bilde som gjelder. Skjermene vi har testet denne gangen har riktignok ikke like høy oppløsning som de aller dyreste 27-tommerne. For eksempel har Dell UltraSharp U2711 en oppløsning på 2 560 x 1 440 punkter, mens skjermene i denne testen har en typisk oppløsning på 1 920 x 1 200 eller 1 920 x 1 080 punkter.

LES OGSÅ:

TEST: Dell UltraSharp U2711 - Suveren 27-tommer

 

Disse er med

Vi fikk inn skjermer fra Fujitsu, BenQ, Asus og Nec. LG, HP og Dell ble også invitert, men kunne ikke levere testprodukter. HP hadde en rimelig 27-tommers skjerm da vi inviterte til denne testen i midten av mai, men dette var en utgående modell. Vi vil komme tilbake til tester av de nye billigmodellene fra HP så snart disse er tilgjengelige. Foreløpig kan HP kun levere dyrere 27-tommere i proffklassen.

Konkurrenten Dell har kun proffskjermer i denne størrelsen. PC World Norge testet tidligere i år Dell UltraSharp U2711, og ga den terningkast seks. Bildekvaliteten på denne skjermen er meget god, men du må regne med å betale rundt 10 000 kroner for den – altså langt over det vi har satt som prisgrense i denne testen.

I denne artikelen tar vi for oss Asus VW266H. Vi vil publisere tester av flere skjermer opp til 27 tommer de neste ukene.

Asus VW266H

Utfra modellbetegnelsen skulle man kanskje tro dette var en 26-tommers skjerm, men den er på «bare» 25,5. Vi har tidligere testet 24-tommersvarianten av skjermen (se PC World Norge nummer 10/2009). 25,5-tommeren er forholdsvis lik, men har litt høyere oppløsning; 1 920 x 1 2 00 punkter i stedet for 1 920 x 1 080. 25,5-tommeren mangler også web-kamera, som 24-tommeren hadde.

Utseendemessig er dette etter vår mening en ganske stilig skjerm, i blank, svart «pianolakk». Den runde skjermfoten gir imidlertid kun mulighet for å vippe skjermen bakover. Vi savner høydejustering. På baksiden av foten er det en enkel klipsløsning for å samle kablene fra skjermen.

Bildekvaliteten er ok, men kalibreringsverktøyet vårt gjorde forholdsvis store endringer i forhold til fabrikkinnstillingene. Etter at kalibreringen var gjennomført viste skjermen langt mer korrekte farger enn den gjør «ut av esken». Før vi kalibrerte skjermen virket fargene litt mer blasse enn fargene på den ukalibrerte BenQ-skjermen. Det var også litt blåstikk i fargene. Vi forsøkte å velge blant de andre forhåndsinnstillingene for farger, blant annet «scenery mode», og endre valg for blant annet fargetemperatur og hudtoner. Resultatet ble noe bedre, men aldri veldig bra.

En egen knapp i skjermmenyene lar deg velge mellom ulike forhåndsinnstillinger for lysstyrke, kontrast og fargetemperatur. Du kan blant annet velge innstillinger som er optimalisert for visning av landskapsbilder, for spill eller film.

Dynamisk kontrast

Bakbelysningen justeres dynamisk avhengig av bildet som vises, for å gi bedre kontrast og bedre bilde spesielt ved mørke scener. Asus kaller dette Asus Smart Contrast Ratio (ASCR), andre produsenter kaller det «dynamisk kontrast». Slike løsninger gir vanvittig høye kontrasttall, som ikke er sammenlignbare med andre kontrasttall – men det har helt klart noe for seg når du skal se film.

Asus skryter også av en responstid på bare 2 millisekunder (grå-til-grå), som er det samme som på BenQ- og Fujitsu-skjermene. Det gjør skjermen godt egnet til spill.

På baksiden finner vi en DVI- og en VGA-inngang, samt HDMI og komponent video. Det er også både RCA (phono) og 3,5 mm lydinnganger. Om vi skulle savne noe, måtte det være en usb-hub.

De innebygde høyttalerne fungerer greit nok, men slike skjermhøyttalere er etter vår mening en nødløsning. Men selv om lydkvaliteten ikke er all verden, er den god nok til «kontorlyd» og til for eksempel å høre en nyhetssending. Spiller du musikk, bør du kjøpe ekstra høyttalere.

Totalt sett er Asus VW266H en helt grei skjerm, men du skal ikke betale mer enn 200-300 kroner mer for BenQ-skjermen, som er enda større, har noe bedre bildekvalitet og enda flere tilkoblingsmuligheter.

På neste side kan du lese mer om hvordan vi har testet skjermene.

LES OGSÅ:

TEST: HP DreamColor LP2480zx: Fantastisk bildekvalitet