ENKEL: Designen er enkel og ganske anonym, men meget behagelig i bruk. (Foto: Asus)

TEST: Asus ROG Gladius - Avansert i enkel innpakning

Det skjuler seg mer under skallet på denne spillmusa enn man skulle tro.

Asus ROG Gladius ser på overflaten ut som en relativt enkel spillmus. På mange måter er det også det, men enkel trenger ikke nødvendigvis å bety simpel. For selv om du her bare har seks knapper og en optisk sensor som legger litt begrensninger på hvordan du kan lagre dpi-innstillinger, skjuler det seg en rekke finurligheter og avanserte muligheter under skallet. Litt som med annet spilltilbehør fra Asus den siste tiden.

Den enkle designen skiller seg kanskje ikke så mye ut, eller kanskje den egentlig gjør det. For mens spillmus generelt blir stadig «tøffere» og mer forseggjorte, kan Asus Gladius se omtrent ut som en hvilken som helst vanlig mus – om en ser bort fra lysende logo og lys i rullehjulet. Lysene kan for øvrig slås av. Kanskje kan Gladius være en god match for selskapets ferske og spreke spillbærbare?

Som nevnt har du ikke en «million» knapper å velge og vrak i her. I stedet har du to tommelknapper, i tillegg til vanlige høyre, venstre og knappen i rullehjulet. Den siste knappen sitter bak rullehjulet og er i utgangspunktet stilt inn til å la deg velge mellom to dpi-nivåer du kan programmere etter eget ønske. Alle knappene kan imidlertid programmeres, eller om så også deaktiveres.

Brytere etter eget ønske

Det at Asus Gladius kan se litt enkel ut kan gjøre at prisen på omtrent 750 kroner kan fremstå som i overkant stiv. Alle de skjulte funksjonene gjør imidlertid at prisen likevel ikke virker så ille. En annen ting som hjelper på er noe vi ikke tidligere har sett i en spillmus. Gladius har nemlig utskiftbare brytere under venstre og høyre museknapp.

VELG SELV: Utskiftbare brytere er i alle fall ikke noe vi har sett i noen av de spillmusene vi har testet tidligere. (Foto: Asus)

Asus har, som de fleste andre kvalitetsprodusenter, valgt å gå for Omron-brytere, men bryteren Asus har valgt har ørlitt lavere motstand enn andre, nyere spillmus vi har brukt. Det følger i tillegg med to ekstra brytere med litt annen motstand, slik at du kan velge brytere som passer deg beste. Ganske avansert, og veldig nerdete.

Optisk og behagelig

Inne i Gladius sitter det en relativt avansert optisk sensor som takler respektable 6.400 dpi (punkter per tomme). Det høres kanskje ikke all verdens ut når man vet at en del lasermus leverer omtrent det dobbelte, men til optisk å være er det mye. Så er det så klart noe med at man til slutt kommer til et dpi-nivå hvor det mest blir for markedsføringens skyld, eller faktisk at en god sensor med lavere dpi kan være mer presis enn en sensor med «ekstrem-dpi».

I mange år har vi foretrukket lasersensorer, som for så vidt også er en slags optisk sensor, men som fungerer litt annerledes. Det har hatt å gjøre med at man med laser gjerne har hatt flere justeringsmuligheter og muligheten for høyere hastigheter. Det gjelder for så vidt fortsatt, men de optiske sensorene har blitt markant bedre de siste årene, og med nye innstillingsmuligheter blir det mer aktuelt å bruke optisk.

Og det kan være greit, for vår erfaring er at en god optisk mus har noe bedre presisjon enn en god lasermus. Bevegelsene musepekeren gjør på skjermen er rett og slett jevnere og riktigere.

Avanserte innstillinger

Våre erfaringer med sensorene i Asus Gladius er da også meget gode. Det kan være flere grunner til det. Som at den byr på hele 2.000Hz overføring via usb, eller at den takler ekstrem akselerasjon – hele 50G. At du via programvaren også kan kalibrere musa til overflaten hjelper også på. Her kan du velge mellom forhåndskalibreringer til stoff, metall, glass, plast og så videre, eller du kan kalibrere den selv for optimalt resultat.

Du kan også finstille hjelpefunksjoner som «angle snapping», som aktivert «jukser» slik at bevegelsene dine fremstår noe jevnere enn de egentlig er, eller akselerasjon og deselerasjon. Du kan også stille inn to dpi-nivåer, fra ekstremt lave 50dpi for ekstra god presisjon, til 6.400dpi for maksimal hastighet. Med høyeste hastighet vil du kun trenge å flytte musa 2,5 centimeter for å få musepekeren til å flytte seg 6.400 punkter på skjermen. Det vil de aller fleste nok oppfatte som latterlig raskt, selv om det ikke er noen rekord.

DEL FOR DEL: I tillegg til å ha en god sensor, utskiftbare brytere og rikelig med justeringsmuligheter, har Asus ROG Gladius også avtakbar usb-kabel.

Selv om Gladius altså kan se litt enkelt og «kjedelig» ut, er den altså i realiteten en ganske så avansert sak. Vi har brukt Gladius i et par måneder, og i løpet av den tida har den fått bryne seg på alt fra Chrome og Internet Explorer (oi, oi, oi), til Photoshop og Outlook. Også har vi så klart brukt musa til å spille, mye. Takket være god presisjon har den fungert fin-fint til alt fra «Battlefield 4» og «Battlefield Hardline» til «GTA V» og «7 Days to Die».

Konklusjon

Etter en testperiode på et par måneder, som er langt lenger enn vi normalt sett rekker å teste en spillmus, sitter vi igjen med et godt inntrykk av Asus ROG Gladius. Tross et par mangler er våre erfaringer jevnt over meget gode. Vi kunne så klart ønsket oss en knapp eller to ekstra, for eksempel en snikskytterknapp ala det blant annet Corsair og CM Storm tilbyr, eller litt større muligheter for å justere dpi over flere nivåer.

Samtidig byr Gladius på et uvanlig vidt spenn i dpi, helt fra 50 til 6.400. Vel så viktig som tallene, er det at Asus har valgt en optisk sensor. Presisjonen er meget god, og bevegelsene behagelig jevne. Avanserte innstillingsmuligheter på nær sagt alle områder er bare en bonus. Og det at man kan åpne musa for å bytte brytere under knappene er egentlig mer veldig tøft enn nyttig for de aller fleste. Så kan tøft være moro noen ganger det også.

Spørsmålet er bare om alle finurlighetene er verdt 750 kroner. Vi er ikke helt sikre. Asus ROG Gladius er unektelig en god spillmus, men med mindre man absolutt har lyst på muligheten til å bytte brytere finnes det rimeligere alternativer, både med og uten optisk sensor, som gjør vel så god nytte. Klarer du deg uten den ekstra presisjonen i en optisk sensor kan for eksempel Logitech G502, CM Storm Reaper eller Turtle Beach Grip 500 være gode alternativer.